Život u stanu od 8 kvadrata - Lepsi Dom

Život u stanu od 8 kvadrata

By  |  11 Comments

Svetske prestonice karakterišu prenaseljenost i nezamislive cene mesečnih kirija. Neretko, iz ovih razloga, ljudi žive u prostorima sa kvadraturama ispod svakog razumnog standarda. Da bi se život u ovakvim stanovima učinio humanim, potrebno je mnogo promišljanja, kreativnosti i snalaženja. Pariz je jedan od ovakvih gradova.

U periodu od 1853. do 1870. u Parizu je izvršena velika obnova, tokom koje su izgrađene divne zgrade poznate pod imenom Haussmann. U njima su postojale prostorije za poslugu, koje su oduvek smatrane ne baš reprezentativnim prostorima. Ove prostorije su , po pravilu, bile pozicionirane ispod krova, malih dimenzija, ukratko- rušile su celokupan estetski dojam objekata.

izvor: ArchDaily

Velike mesečne rente navele su ljude da ponovo razmotre prostore za poslugu. Lokacija ispod krova, koja je smatrana nepoželjnom, postala je prednost zbog privatnosti, svetlosti i pogleda. Oni bogatiji, objedinjavanjem više ovakvih prostora mogli su sebi stvarati loftove.

Arhitektonski biro, Kitoko Studio, prihvatio se teškog zadatka i organizovao jedan od ovakvih prostora na potpuno inovativan način. Stvorili su funkcionalan prostor, u kome se u 8 kvadratnih metara preplelo mnoštvo svakodnevnih aktivnosti- spavanje, kuvanje, pranje, održavanje higijene, rad…

03

Autori kažu da im je glavna inspiracija u osmišljavanju koncepta bio model vojničkog noža. Ovaj nož je kompaktan i jednostavan, ali pomoću rasklapanja i uvlačenja, dobija različite oblike i funkcije. Mnogo mogućnosti u malom objektu. Ovaj koncept preslikan je na prostor nekadašnje sobe za poslugu. Stvoren je modularni prostor sa puno elemenata- ostava, krevet, orman, stepenice, čajna kuhinja i kupatilo… Sve upakovano u veliki plakar, koji se sklapa i rasklapa u zavisnosti od trenutne potrebe.

04

Kada su svi sadržaji sklopljeni i smešteni unutar plakara, polovina stana je slobodna.
Ukoliko vam je tematika transformisanja i fleksibilnosti zanimljiva, pogledajte još jedan primer ovde.

 

izvor: ArchDaily

11 Comments

  1. Pingback: Povratak u budućnost. Život isključen iz struje. | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *