Uređenje malog stana : 30 kvadrata vedrine - Lepsi Dom

Uređenje malog stana : 30 kvadrata vedrine

By  |  2 Comments

Uređenje malog stana – tema koju kroz mnoštvo stranica, portala i aplikacija možemo da konzumiramo na dnevnom nivou.

Često sam zaglavljena u gomili sadržaja i tražim odgovor na pitanje šta je to što jedan prostor izdvaja iz mase. Kroz svoje decenijsko prisustvo na mreži, okrenuto aktivnom praćenju i bavljenju enterijerom i temama koje su sa njim u vezi, došla sam do jasnog zaključka – ljudi vole boje i paterne.

Nevenin novi projekat mi je, poput prethodnog, potvrdio da vedrina uvek pleni pažnju.

Mali prostori je kradu jednako uspešno. Kao neka vrsta matematičkog zadatka, koji je potrebno rešiti ulažući svu svoju logiku i predani rad.

U novom projektu koji potpisuje EnterijerNA susreću se mali prostor i mnogo vedrine. U pitanju je adaptacija stana od 30 kvadrata u ulici Vojvode Stepe u Beogradu.

Uređenje malog stana - pre
Uređenje malog stana - posle
Zatečeno i novoprojektovano stanje

Funkcionalna reorganizacija

Zatečeni prostorni okvir nije odgovarao potrebama novih vlasnika. U svom izvornom obliku, stan je činila jedna velika prostorija , od koje su zidovima odvojeni hodnik i kupatilo.

Želja novih vlasnika je bila da se spavaći prostor fizički odvoji, a da se ostatak stana učini prozračnim i olakšanim.

Nova funkcija je rešena uklanjanjem zida i vrata koji su delili hodnik od ostatka stana, kao i dodavanjem novog zida, kako bi se stvorila spavaća soba. Rešavanje ovog malog prostora, dodatno su zakomplikovali zidovi pod kosinama, jer su za rezultat imali nefunkcionalne uglove.

Uređenje malog stana - Open Space koncept

Rad na ovom projektu za Nevenu je bio zadovoljstvo zbog jasne i kvalitetne komunikacije sa investitorima. Zahtevi su se, uz formiranje spavaće sobe, ticali i obezbeđivanja što više mesta za odlaganje, unošenja svetlosti i boja i oživljavanja zatečenog stanja.

Nevena kaže da se osećala kao da pred sobom ima mali beli papir koji je potrebno popuniti plavetnilom.

Boje, materijali, detalji…

Kao i u velikom broju malih stanova, odlučila se za belu boju kao bazu koju će nadograđivati. Dinamika je u stan uvedena na samom ulazu – odabirom neobičnih heksagonalnih pločica, koje se izdvajaju i privlače pažnju. Ton plave boje sa pločica prenešen je na frontove kuhinje, koji su izrađeni od farbanog MDFa.

Kuhinja je dodatno ulepšana zlatnim akcentima, koji godinama ne silaze sa liste omiljenih trendova u uređenju enterijera. Zlatna slavina, ručice i rasveta dodale su karakter kuhinjskom prostoru.

Uređenje malog stana - Kuhinja

Element koji odvaja kuhinjsku i dnevnu zonu je pult, koji ima ulogu stola za ručavanje. Kontinuitet prostora je postignut i policama koje se nastavljaju na viseće elemente kuhinje. Izvedena je kroz kombinaciju otvorenih i zatvorenih delova, koji omogućavaju odlaganje. Iza troseda je smešten sanduk za odlaganje.

Na ovaj način je suptilno i mudro obezbeđen prostor za smeštanje stvari, koji prostor ne opterećuje, već ga čini prozračnim i lakim.

Uređenje malog Stana - Pult pregrađuje zone

Detalj koji je vizuelno povećao prostor i na koji je Nevena posebno ponosna jeste veliko ogledalo. Smicanjem zida je dobijen veliki prostor za odlaganje obuće (vlasnica je kolekcionar) i garderober, na čije je frontove zalepljeno ogledalo. Na ovaj način prostor je praktično udvostručen. Možda ne u kvadratima, ali u utisku svakako.

Uređenje malog stana - Ulazni Hodnik

Dodavanje ličnosti prostoru


Put na kome su se u velikoj meri našli zlatni detalji naveo je vlasnike da sugerišu neke od postojećih komada koje imaju (klub stočić i lampa), a prate ovaj ritam. Ovo je bio odličan način za unošenje male lične istorije u novi prostor.

Dnevna zona stana akcentovana je žutom foteljom i tabureom neobičnog dizajna, koji su svoje mesto našli uz biblioteku, formiranu u nezgodnom, kosom uglu prostora.

Uređenje malog Stana - Detalji

Spavaća soba je rešena na način da omogući puno prostora za odlaganje i da nastavi vedar duh stana. Ormari su rađeni po meri, prateći kosine i uglove, pa su stoga različitih dubina. Urađeni su kroz kombinaciju farbanog MDFa i univera.

Uređenje malog Stana - Spavaća Soba

Iako je inicijalna ideja bila da kupatilo ne doživljava nikakve promene, vlasnici su pristali na neke, minimalnog opsega. Ofarbane su pločice, zamenjene sanitarije, urađena je komoda za umivaonik i jedna koja sakriva bojler.

Uređenje Malog Stana - Kupatilo

Komunikacija klijenta i projektanta je ključ koji donosi ovakve rezultate. Energija se preliva na prostor, koji postaje scenografija za svakodnevicu punu radosti.

Javite nam kakvi su Vam utisci o ovoj adaptaciji.

Kako bi Vam utisak bio što potpuniji, pokazaćemo Vam i neke before/after slike.

Uređenje malog stana - pre
Uređenje malog stana - posle
Uređenje malog stana - pre
Uređenje Malog Stana - Posle
Uređenje malog stana - Pre Trpezarija
Uređenje malog stana na Voždovcu

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

2 Comments

  1. Pingback: Renoviranje kuće: Kako sa minimalnim budžetom? | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *