Kako izvući maksimum iz malog i uskog hodnika? - Lepsi Dom

Kako izvući maksimum iz malog i uskog hodnika?

By  |  1 Comment

Ulazni hodnik je često zapostavljen kada je u pitanju osmišljavanje i dekorisanje, a upravo je on taj koji daje prvi utisak o prostoru u koji se stupa. U stanovima je neretko jako malih dimenzija, ili je dug, a uzak. Ovo može biti problem, jer je njegova uloga odlaganje obuće, skidanje kaputa ili obuvanje kada napuštamo stan. Mali hodnik bi trebalo osmisliti na način koji bi opravdao funkciju, a da estetika ne bude stavljena u drugi plan. U ovom tekstu ćemo se baviti idejama kako rešiti uske hodnike, uz preporuke gde se na našem tržištu i za koliko para mogu kupiti elementi koji mu najviše odgovaraju.

BIRAJTE UŽE KOMADE NAMEŠTAJA

Ukoliko se suočavamo sa uskim hodnikom, logično je da ćemo težiti da prostor što manje opteretimo komadima nameštaja. Garderoberi i cipelarnici standardnih dimenzija nisu dobar izbor, jer dodatno sužavamo prostor, pa možemo doći u situaciju da onemogućimo funkcionisanje kada se u njemu nađe dvoje ili više ljudi i dece. Iz tog razloga treba potražiti uže komade nameštaja.

Na našem tržistu ih je puno. Ikein Hemnes (dubine 22cm, oko 12 hiljada dinara), odiše klasikom i može biti divan odabir za hodnik, dok je Trones još uže i jeftinije rešenje (18cm, oko 4 hiljade dinara). Lep i sveden izbor mogu biti i Emmezetini komadi Bright (17cm, oko 6 hiljada) i Bolero (16cm, oko 11 hiljada), čije su dubine još redukovanije, pa će stati u male hodnike, a rešiti problem odlaganja obuće. U Jysku se mogu naći jako lepi komadi Hallenslev (15 cm, oko 6.5 hiljada dinara) i Broby (18cm, oko 7 hiljada dinara) ili nešto klasičniji beli Bagenkop (15cm, 6,5 hiljada), koji je jedan od najužih dostupnih na tržištu. Forma Ideale nudi cipelarnik Base (18cm, oko 10 hiljada), koji je takođe dobar izbor za uzak hodnik.

POSTAVITE DEKORACIJU NA CIPELARNIKE

Osim odlaganja cipela, ovi cipelarnici predstavljaju idealnu policu za dodavanje dekorativnih detalja, koji će mali hodnik učiniti ličnim i mnogo prijatnim za boravak. Ne zaboravite da upravo ovaj prostor treba da bude taj koji će poželeti dobrodošlicu svim ukućanima i posetiocima. Idealno je da iznad njih okačite slike. To je mala intervencija, koja će puno značiti.

TAPETE I BOJENJE ZIDOVA

Razmotrite tapete u svetlijim tonovima kao izbor za neki od zidova hodnika. Možete se igrati i zid obojiti do neke visine, a tapetu nalepiti na ostatak. Naravno da je izbor velikog ogledala odličan za uzak hodnik, jer osim što služi svrsi, vizuelno povećava prostor.

decoracion etnica salon Decoraci³n étnica una tendencia que sigue al alza Handbox Craft

Uzak hodnik sa Ikeinom komodom 02Na fotografiji je Ikein model Stall

KUKE I ČIVILUCI ZA ODLAGANJE KAPUTA

Pošto je odlaganje cipela rešeno izborom uskih cipelarnika, treba razmisliti o odlaganju jakni i kaputa. U uskim hodnicima garderoberi nisu dobra ideja. Nađite mesto za njih u nekoj od drugih prostorija, a hodnik rezervišite samo za ono što je neophodno. Otvoreni čiviluci ili kuke za kačenje ovde jesu pun pogodak. Nama su se posebno dopale Ikeine kuke od bambusa, poput modela Skuggis (oko 700 dinara). Osim što su jako zanimljive, ostavljaju prostor za igru i kombinovanje… Možete ih postavljati kako god poželite. Javite nam svoje favorite i gde ih možemo naći.

Balkon Bodenbelag Ikea Neu Ikea Svalnäs Shelf pikachusparadise Fantastisch Balkon Bodenbelag Ikea

Skuggis kuke. Ikea.

?

 Inspiracija sa Pinteresta

Dekorativan, a funkcionalan element uskog hodnika može biti čiviluk, poput ovog na fotografiji ispod.

Moderna i minimalna vesalica za hodnik

Još neke od ideja za estetsko podizanje malog hodnika jesu smeo tepih i bojenje plafona. Ovo neće uticati na smanjenje prostora, a svakako će ga razigrati.

Da rezimiramo. Uske hodnike treba rasteretiti teškog i glomaznog nameštaja. Pametno birati uske cipelarnike; Ormariće možemo podizati gore – u visinu; I to za  odlaganje onih stvari koje nam nisu svakodnevno potrebne i do kojih ćemo verovatno dolaziti penjući se na merdevine ili stolicu. Estetski ulepšavati detaljima, slikama, tapetama, nalepnicama, tepihom ili bojenjem zidova/plafona. Pišite nam o  svojim idejama i favoritima.

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *