Skandinavski stil u enterijeru i lekcije kojima nas je naučio - Lepsi Dom

Skandinavski stil u enterijeru i lekcije kojima nas je naučio

By  |  0 Comments

Skandinavski stil u uređenju enterijera je odavno probio svoje teritorijalne granice i primio se širom planete. Dolaskom Jyksa, Ikee i sličnih kompanija u veliki broj zemalja, postalo je moguće, za malo novca, u svoj dom uneti duh Skandinavije.

Kada pažljivije posmatramo enterijere koji su uređeni u skandinavskom stilu, karakterističnom po svojoj jednostavnosti, funkcionalnosti i lepoti, primećujemo da se neke lekcije ponavljaju.

Sumiraćemo neke koje se nama čine značajnim.

IGRAJTE SE TEKSTURAMA

Igranje bojama, kao provereni način za postizanje efektnih enterijera, možemo zameniti poigravanjem različitim teksturama. Čak i potpuno monohromatski enterijeri mogu postati živi  i razigrani, kombinovanjem različitih tekstura – pod, tepih, prekrivači na krevetima… U skandinavskom stilu enterijera fokus je na taktilnim senzacijama i lepoti prirodnih materijala. Različite teksture doprinose slojevitosti i bogatstvu atmosfere prostora.

Skandinavski stil - slojevitost enterijera
Fotografija : Angela Giovanna (@tasselsandfringes)

UNESTIE DINAMIKU, RASPARITE STOLICE.

Ovo ste sasvim sigurno videli mnogo puta, a vrlo verovatno i primenili u sopstvenom prostoru. Trpezarijske setove sve češće kreiramo slobodno, napuštajući kruta pravila u kombinovanju. Ovo je polje za igru i slobodu, kroz koje možemo da personalizujemo svoj prostor. Načini kombinovanja i preporuke zahtevaju jedan poseban tekst. Pravilo je da se ne ustručavate i da pratite instinkt. Ovo je jedna od lekcija koja nam je stigla upravo iz skandinavskog stila uređenja enterijera. Proširite ugao gledanja. Mnogi  od nas nemaju dve iste šolje za kafu, pa zašto onda nameštaj mora da bude uparen? 

Skandinavski stil - rasparene stolice
Fotografija : Angela Giovanna (@tasselsandfringes)

RAZBIJANJE BELINE

Često se odluka za uređenje enterijera u skandinavskom stilu svede na redukovanje palete boja na belu uz dodavanje tekstura podova i nameštaja. Ukoliko Vas odbija pomisao da belina zavlada i plaši Vas da prostor ne učini monotonim – akcentujte jedan od zidova. Uz njega možete dodati neki poseban komad i time ga dodatno istaknuti.

Skandinavski stil - akcentni zid
Fotografija : Angela Giovanna (@tasselsandfringes)

TRPEZARIJSKI STO KAO FOKUS PROSTORA

Opredelite se za trpezarijski sto koji će biti “statement” prostora. Nevažno da li je izrađen od drveta, rustičan i pokupljen sa buvljaka ili je od mermera ili sličnog kamena – neka bude poseban. Šmek cele priče može da bude ako rustičan sto uparite sa moderno dizajniranim stolicama ili pak lepoti mermera pridružite stolice jednostavnog dizajna.

Fotografija : Angela Giovanna (@tasselsandfringes)

PAMETNO KUPUJTE KOMADE

Bez obzira na budžet kojim raspolažete, mudro birajte komade koje unosite u svoj prostor. Oni su ipak ono što će Vas svakodnevno okruživati. Treba da rezonuju sa Vašim životnim vrednostima. Bolje je uložiti u neki dizajnerski klasik i neprolazan komad, nego iz sezone u sezonu ulagati novac u prolazne trendove. Dobra dizajnerska stolica ili rasveta će se nasleđivati kroz generacije. Na ovaj način delujemo protiv brze mode i hiperkonzumerizma i okrećemo se ka održivosti, koja postaje imperativ u vremenu u kome živimo.

Znamo za jedan odličan domaći brend čiji je dizajn inspirisan upravo Skandinavijom :

PUSTITE PRIRODU UNUTRA

Osećaj harmonije i balansa dolazi iznutra, ali je svakako podržan kada vreme provodimo u ambijentima koji nas čine spokojnim. Prirodnost materijala poput drveta i kamena je nezamenjiva za stvaranje tog osećaja. Osim kroz nameštaj, unesite prirodu unutra kroz detalje i biljke.

Fotografija : Angela Giovanna (@tasselsandfringes)


Koje su Vaše omiljene lekcije koje stižu od Skandinavaca?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *