Renovirajte tavan u spavaću sobu - Lepsi Dom

Renovirajte tavan u spavaću sobu

By  |  0 Comments

U novom tekstu vam donosimo par ideja kako da potpuno promenite namenu često zapostavljene prostorije u kući. Uz naše savete i uvide u praktične i dekorativne elemente doma, renovirajte tavan u spavaću sobu i uživajte u svakom koraku ovog procesa!

Maksimalno povećajte svetlost postavljanjem krovnih prozora

Pre konverzije, vaš tavan verovatno nije imao dotok dnevnog ili je postojao mali svetlarnik i izlaz na krov. Stoga je ključan plan i raspored krovnih prozora pre započinjanja prenamene prostora. Najčešće i najbolje rešenje za dotok dnevnog svetla jeste umetanje krovnih prozora koja prate nagib krova između rogova.

Smeštene na vrhu vašeg porodičnog doma, ideje za spavaću sobu u potkrovlju pružaju vam priliku da stvorite pravo utočište. Malo odvojene od ostatka kuće, spavaće sobe u potkrovlju imaju urođeni osećaj privatnosti i spokoja, daleko od užurbanosti svakodnevnog života.

Odlučite se za niži nameštaj da biste stvorili iluziju viših plafona

Tavanski plafoni su često niži od onih u drugom delu kuće, a kosi plafoni će dodatno povećati iluziju skraćenih prostorija. Zbog toga je važno da vaše ideje za spavaću sobu u potkrovlju funkcionišu kako bi vizuelno naglasile visinu prostora. Jedan od najboljih načina da se nosite sa ovim izazovom je da se odlučite za niži nameštaj kako biste maksimalno povećali doživljaj visine i komfora prostorije – posebno kada su u pitanju izbori za krevet. Takođe, možete postaviti nekoliko krovnih prozora u nizu da biste uneli prirodno svetlo i stvorili iluziju više prostora.

Maksimalno povećajte prostor pomoću ugrađenih komoda i ormara

Dok menjanje vašeg taqvana u spavaću sobu u potkrovlju donosi dodatni životni prostor vašem domu, to takođe znači i gubitak prostora za skladištenje. Stoga, ideje za skladištenje moraju igrati značajnu ulogu u idejama vaše spavaće sobe u potkrovlju.

Ugradni ormari su savršeno rešenje za spavaću sobu ispod potkrovnih kosina. Velika prednost ugradnih ormara je, naravno, to što mogu da popune svaki raspoloživi prostor, a istovremeno su u stanju da se izbore sa bilo kojom neobičnošću samog plana potkrovlja.

Bela boja i svetliji tonovi vizualno povećavaju prostor

Potkrovlja imaju reputaciju mračnih i nepoželjnih prostora što je upravo daleko od ideje spavaće sobe iz snova. Zbog toga je važno pronaći načine za povećanje prirodnog svetla u potkrovnom prostoru kada se odlučite za renoviranje. Jedan od najlakših načina je da se odlučite za svetlu šemu boja. Tondach krovni prozori u svom asortimanu imaju i SmartPro liniju krovnih prozora koji poseduju i treći zaštitni sloj na okvirima koji je bele boje. Ne samo što je ovaj premaz ekološki, štiti okno od habanja, nego se i estetski lako uklapa u monohromatski eterijer.