Elegantan dom kombinuje klasičan i skandinavski stil - Lepsi Dom

Elegantan dom kombinuje klasičan i skandinavski stil

By  |  2 Comments

Dizajn stana u Sankt Peterburgu potpisuje studio Cartelle Design. Osmišljen je pažljivo, kao sjajna kombinacija klasičnog i skandinavskog stila. Ima 82m2, a u njemu žive majka i sin. Pre početka procesa, dizajneri i klijenti definisali su potrebe. Želja je bila da se spavaća soba i kupatilo za majku fizički odvoje i dobiju svoj lični pečat; da sin ima svoju sobu i da se u dnevnom prostoru omogući još jedno mesto za spavanje, jer porodica često ima goste, koji ostaju po nekoliko dana. Puno prostora za pospremanje i odlaganje garderobe i pokućstva, koji će im omogućiti bezbrižno i brzo sređivanje bio je još jedan zahtev.

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Osnova

Osnova stana sa kvadraturama prostorija

Svaka od prostorija stana dobila je svoj lični pečat, ali su povezane dizajnerskim pristupom, pa klize jedna u drugu čineći sklad. Primetno je vešto i pametno kombinovanje klasičnog stila, sa obožavanim skandinavskim, čime je stvoren divan i efektan prostor. Ulazni hodnik je zbog svoje širine omogućio ugradne ormare sa obe strane, čime je obezbeđeno puno prostora za skladištenje . Boje su pastelne, sa zanimljivom intervencijom na ulaznom zidu, koja može poslužiti kao inspiracija. Zid je obojen u belu i boju poput Apple Blossom spojem po vertikali. Na mestu gde se spajaju stoji mala dekorativna polica. Jedna diskretna, a divna intervencija u enterijeru. Nameštaj je u belom i tonu svetlog drveta, plafon je spušten i oivičen gipsanim lajsnama. Kroz stakleni portal se ulazi u ostatak stana, čime je postignut tok i otvorenost. Kroz portal se pogled pruža na zid, bojen po istom principu, spajajući se po vertikalnoj liniji, dok je beli deo zida dodatno ukrašen gipsanim lajsnama. Ovo je detalj koji sve češće srećemo u primerima, kombinovan na način koji stvara neodoljivu eleganciju. Suptilan, a divan detalj jeste bojenje vrata dnevnog prostora u zelenu, kao uvod u ono što nas čeka iza vrata.

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Hodnik 02

 

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Hodnik 01

Dnevni prostor je objedinio kuhinju, trpezariju, gostinsku sobu i dnevni boravak. Prepun je svetlosti, otvoren, prijatan. Dominiraju bela i nijanse zelene boje, a različita obrada podova odvaja kuhinju od dnevnog dela/trpezarije. I ovde su prisutne dekorativne lajsne na zidovima i plafonu. U spušteni plafon su umetnute led trake. Trpezarijski prostor odaje kombinaciju stilova, klasična sofa udružena je sa prepoznatljivim skandinavskim stolicama. Kada gosti dođu, sofa služi za njihovo spavanje.

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Dnevni boravak 01

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Dnevni boravak sa kuhinjom

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Dnevni boravak 02

Možda najlepša prostorija stana jeste roditeljska spavaća soba. Ambijent je sagrađen tako da odaje mir i spokoj. Krevet je povučen u stranu, do prozora, ostatak prostora je popunjen ormarima, koji su u L formi, u sivoj nijansi sa zanimljivim ručicama. Iznad kreveta je drvena obloga, koja u kombinaciji sa belim detaljima i bogatom zavesom i draperijom pojačava osećaj prijatnosti. Tepih je postavljen po sredini prostorije, pa unosi balans u asimetričan položaj kreveta u odnosu na osu sobe. Ovo su tako vešti detalji. Divan detalj jeste i bočna strana ormana koja je formirana poput police. Na zidu prekoputa kreveta je ogledalo, smaknuto u odnosu na gipsom obrađen zid. Sitne intervencije koje mnogo doprinose celokupnom utisku. Skandinavska fotelja, mala TV polica… U ovoj sobi nam se sve sviđa.

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Master soba 01 Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Master soba 02 Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Master soba 03 Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Master soba 04Estetika stvorena u ovoj sobi nastavljena je u kupatilu, koje joj pripada.

Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Master kupatilo 01 Elegantan Stan u Sankt Peterburgu Master kupatilo 02

 

Sinovljevu sobu odlikuje “muževniji” dizajn i nešto drugačiji kolorit. Obrada plafona je ta koja drži vezu sa tretmanom ostatka stana. Dispozicija nameštaja je takva da odvaja zonu za učenje i rad, od zone za spavanje.  Zidovi su bojeni u dve boje, spojeni po vertikali, a ti tonovi se ponavljaju i na frontovima radnog dela. Na jednom od zidova korišćena je dekorativna opeka. Kao i u roditeljskoj sobi, i ovde je osvetljenje odabrano sa puno pažnje. Dizajnerski pristup se nastavlja i u kupatilo, koje će sin koristiti.

Elegantan stan u Sankt Peterburgu Momacka soba 01 Elegantan stan u Sankt Peterburgu Momacka soba 02 Elegantan stan u Sankt Peterburgu Momacko kupatilo 01 Elegantan stan u Sankt Peterburgu Momacko kupatilo 02

 

Pišite nam kako Vam se dopada ovo rešenje.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *