Mala kuhinja - vodič za planiranje i organizaciju - Lepsi Dom

Mala kuhinja – vodič za planiranje i organizaciju

By  |  0 Comments

Mala kuhinja predstavlja posebno složen zadatak za rešavanje. Zato smo odlučili da Vam u ovom tekstu predložimo redosled koraka koje je potrebno da preduzmete prilikom njenog planiranja. Ukoliko ne umete sami, tu smo da Vam pomognemo u ovom izazovu.

ANALIZA VAŠIH POTREBA

Ovo je nulti korak u planiranju. Sigurni smo da odlično poznajete svoje navike. Svi smo različiti kada je u pitanju učestalost kuvanja ili količina posuđa koja nam je potrebna. Neki vole otvorene police, začine i jasno obeležene teglice, koje su uvek na dohvat ruke. Neki sudove peru isključivo ručno i nemaju poverenja u sudomašinu, a drugima je aspirator element oko koga nema kompromisa. Navike i stil života nam se razlikuju, pa je logično da se razlikuje i organizacija kuhinja.

Postoje neka opšta pravila, ali važno je da Vaša kuhinja odgovara Vašim zahtevima. Više fioka, otvorene police, mnogo prostora za odlaganje, velika sudomašina, eye-level rerna? Šta su Vaši prioriteti?

Uzmite papir i zapišite šta je potrebno VAŠOJ kuhinji.

ANALIZA RASPOLOŽIVOG PROSTORA

Nakon što ste napisali popis svojih prioriteta treba uraditi analizu postojećeg prostora. Pod ovim ne mislimo samo na dimenzije, već i na poziciju instalacija. Ukoliko je prostor u novogradnji ili planirate opsežnu adaptaciju, instalacije ne bi trebalo da budu ograničavajući faktor.

Ako ipak želite da izbegnete nepotrebne radove analizirajte postojeće pozicije instalacija. Važne su Vam pozicije struje, vode i kanalizacije, kao i ventilacioni kanal na koji ćete moći da priključite aspirator (ukoliko se ne odlučite za model sa filterom). U skladu sa već izvedenim instalacijama planirajte organizaciju kuhinje.

Analizom instalacija, veličine prostore i svojih potreba dobijate ideju o onome šta ostaje, a šta otpada.

Mala kuhinja u beloj boji
Fotografija : Jennifer @thehousethatjenbuilt_

OSNOVE SMERNICE ZA RASPORED ELEMENATA

Kako bi jedna kuhinja odgovorila na osnovne zahteve potrebno je da se u njoj nađu : frižider, rerna (i ploča za kuvanje), sudopera i određeni deo površine koji obezbeđuje pripremu hrane. Dodatni elementi su sudomašina, mali bojler (ukoliko topla voda ne dolazi iz drugog izvora) i aspirator.

Ovde ćemo Vam dati osnovne smernice, koje su došle kroz iskustvo projektovanja.

  1. Krenite od pozicioniranja frižidera. Ukoliko govorimo o frižideru standardnih dimenzija (bez obzira na to da li je ugradni ili samostojeći), njegovo najbolje mesto je uvek uz zid/u ćošku – uglavnom tamo gde se kuhinja završava. Određivanje pozicije frižidera može biti odličan početni korak.
  2. Sudoperu pozicionirajte blizu izvedenih instalacija vode i kanalizacije. Postoje gibljiva creva, koja omogućavaju značajnije udaljavanje, ali bez preke potrebe izbegnite da to radite, zbog problema u kasnijoj ekploataciji. Poslednja stvar koju želite u svom domu jeste problem sa vodom ili kanalizacijom. Ispod sudopere ostavite mesto za niskomontažni bojler. Ovo je takođe idealno mesto za pozicioniranje kante za otpatke (savet: koristite kantu koja se šrafi na kuhinjski front, jer je značajno lakša za korišćenje)
  3. Pored sudopere smestite mašinu za sudove. Idealna pozicija sudomašine je uz sudoperu, baš zbog prethodno pomenutog rasporeda instalacija vode i kanalizacije.
  4. Obratite pažnju na položaj kanala za ventilaciju koji ćete koristiti za aspirator. Bilo bi idealno pozicionirati aspirator što bliže ovom otvoru, kako bi crevo uzelo što manje mesta u visećim elementima).
  5. Pozicija šporeta. Ukoliko je moguće odvojite šporet (bio on ugradni ili samostojeći) od sudopere i frižidera. Neka ova udaljenost bude makar i u širini jednog elementa od 15 cm (koji možete iskoristiti za žičani element na izvlačenje).
  6. Obezbedite deo za pripremu hrane. Koliko god mala bila kuhinja, potrudite se da Vam raspored elemenata obezbedi nešto slobodnog prostora na kome ćete moći da pripremate hranu. Ako je organizacija takva i imate pult koji ćete koristiti za ručavanje, pripremu možete obaviti na njemu. Postoji i način da obezbedite dodatni prostor, ali o tome nešto kasnije.
Mala Kuhinja

NAJVEĆI IZAZOV – ODLAGANJE

Najveći izazov koji male kuhinje donose je nedovoljno prostora za odlaganje. Na ovu temu imamo nekoliko konkretnih predloga. Prvi od njih se tiče toga da ćemo stvari morati da svedemo na pravu meru i odreknemo se onoga što nam zaista nije potrebno.

Može biti odličan trenutak da poklonite posuđe koje ne koristite. Možda bi Vam značilo da upoznate:

KORISTITE VISEĆE ELEMENTE U DVA NIVOA

Ovo je jedan od važnijih saveta kako biste obezbedili više prostora za odlaganje u svojoj kuhinji. Viseće elemente podelite po visini na dva dela. Neka oni koji su bliže plafonu budu dubine 60 cm, jer na taj način obezbeđujete više mesta za odlaganje. U njih smestite sve ono što ćete koristiti ređe – sezonski ili za potrebe slava i proslava.

Donji red formirajte na klasičan način – neka elementi imaju dubinu od 30 – 35 cm i u njih stavite sve ono što koristite svakodnevno.

Mala Kuhinja

ISKORISTITE PROSTOR ZIDA ZA DODATNO ODLAGANJE

Zid između elemenata je površina koja može poslužiti za smeštaj potrebnih stvari. Na ovaj način čuvate prostor na radnoj ploči. IKEA ima sjajne sisteme za ovu namenu. HULTARP je šina koja se šrafi u zid i na nju se vešaju elementi koje odaberete u skladu sa svojim potrebama (postoji i u srebrnoj i zlatnoj boji). Dimenzija je 60 i 80cm. Na nju možete staviti oceđivač suđa ili neku od posuda , u koju možete smestiti teglice. Ako Vašim navikama više odgovara na raspolaganju su Vam i kuke ili držač za ubrus . Još jedno rešenje koje štedi prostor jeste i magnetna šina za noževe.

Osim sistema HULTARP na raspolaganju su i KUNGSFORS i NEREBY.

Mala Kuhinja
Mala Kuhinja

IZABERITE NEUOBIČAJENO MESTO ZA FIOKE

Kada se radi o izuzetno malim kuhinjama može se desiti da nema mesta za fioke. U tom slučaju savetujemo da im promenite uobičajenu poziciju. Možete spustiti rernu nisko, a prostor iznad nje iskoristiti za fioke. Ili da fioke ostanu u donjem delu, ako je ova navika prejako ukorenjena, a da se iznad njih smesti rerna u ravni očiju. U slučaju mini kuhinja verovatno ćemo morati da pristajemo na izvesne kompromise.

IZBEGNITE NEFUNKCIONALNE UGLOVE

Ukoliko je Vaša kuhinja U ili L oblika javiće se uglovi. U malim kuhinjama je loša iskorišćenost prostora nedopustiva. Iskoristite ih pametno. Organizujte frontove tako da možete da priđete uglovima ili koristite mehanizme na izvlačenje.

Mala Kuhinja Ugao

NAPRAVITE DODATNU RADNU POVRŠINU

Nedovoljan prostor za pripremu hrane je jedan od čestih problema u maloj kuhinji. Ukoliko izrađujete kuhinju po meri dogovorite se sa stolarom da Vam napravi dodatnu radnu površinu na izvlačenje. U nastavku je nekoliko primera koji će Vas inspirisati kako da to uradite:

Mala Kuhinja Dodatni prostor
Mala Kuhinja Dodatni prostor

Tema malih kuhinja je kompleksna, ali smo se potrudili da pokrijemo deo smernica i preporuka. Srećno u planiranju.

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *