Renoviranje kuće: Kako sa minimalnim budžetom? - Lepsi Dom

Renoviranje kuće: Kako sa minimalnim budžetom?

By  |  5 Comments

Za mnoge od nas, kupovina predstavlja dovoljno veliku investiciju, nakon koje se budžet za renoviranje kuće i uređenje enterijera svede na minimum. Danas ćemo pisati o jednom takvom slučaju i procesu kroz koji je od relativno nezadovoljavajućeg prostora napravljen topli dom.

Želje i mogućnosti

Klijentkinja je želela kuću koja će biti topla i ušuškana. Važno je napomenuti da se budžet za opremanje svodio na minimalnu moguću meru. Srećom, na svojoj strani je imala Nevenu (EnterijerNA) .

Evo šta su uradile.

Kako je prethodna vlasnica kuće u prostoru ostavila sav nameštaj i dekoraciju (tepihe, lustere, lampe, slike i sitnice), bilo je potrebno odlučiti šta se zadržava, a šta definitivno ide napolje.

Skinuti su lusteri i zavese, dok je u nameštaju uočen potencijal, koji će se na površinu izvući bojenjem, tapaciranjem i premeštanjem.

Nameštaj i stolarija u kući bili su braon boje, što je stvaralo sumornu atmosferu.

U potpunoj suprotnosti u odnosu na vedrinu koju nosi dvorište i zelenilo u koje je kuća smeštena. Zato je prva stvar na popisu prioriteta bila farbanje.

Dnevna soba pre renoviranje kuće
Trpezarija pre renoviranje kuće
Izvorno, zatečeno stanje nakon kupovine kuće.
Materijal od koga je trebalo stvoriti novi prostor.

Farbanje i tapaciranje nameštaja

Vrata su ofarbana u belo, kao i sav nameštaj, koji je prethodno pripremljen šmirglanjem,a zatim obojen belom bojom za drvo. Samo je ova intervencija bila dovoljna da u prostor uđe obilje svetlosti.

Akcenat je u prostor stigao odabirom plave nijanse za dve komode u dnevnoj zoni kuće. Jedna je u trpezarijskom prostoru, a druga je TV komoda. Njihova lepa dekorativna forma pojačana je izborom ovog tona. U belo su ofarbani i sto i stolice, a sve stolice su i tapacirane u cvetni dezen, po izboru vlasnice (cena tapaciranja je bila 500 dinara po komadu).

Dnevni prostor nakon renoviranje kuće
Dnevni prostor nakon renoviranje kuće
Prostor nakon intervencije. Bela boja je unela svetlost, dok je plava akcentovala lepe forme komoda i učinila ih još upečatljivijim.

Funcionalna reorganizacija

Važno je napomenuti i da je prostor funkcionalno reorganizovan. Trosed je premešten na suprotan zid, a komoda, koja je pronađena u gostinskoj sobi, donešena je ovde, gde je postala glavni element dnevnog boravka. Efekat je pojačan i time što je zid na koji je smeštena okrečen u plavu nijansu. Iznad nje je i polica iz Ikee sa pažljivo odabranom dekoracijom.

Jedino što je dodato u prostor bila je biblioteka od univera, koja je izrađena po meri. Uokvirila je prostor, otvorila dnevnu zonu i predstavlja jedini krupniji finansijski izdatak u celoj ovoj priči.

Važnu ulogu u oživljavanju prostora imao je i odabir zavesa i drapera, kao i lustera i detalja. Postavka na trpezarijskom stolu je donela toplinu. Čitav taj kutak se otvara i povezuje sa dnevnim boravkom. Kako je vlasnica veliki ljubitelj biljaka, treba istaći i njihovu veliku ulogu u oživljavanju i ulepšavanju čitavog prostora.

Vedrina dnevnog boravka nakon renoviranje kuće
Dnevni boravak nakon renoviranje kuće
Renoviranje kuće trpezarija
Renoviranje kuće

Makeover i novi ambijent sa elementima koje imate i malim budžetom? Da, moguće je.

Ako su Vam se dopale boje, pogledajte kako je Nevena stan od 30 kvadrata ispunila vedrinom:

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

5 Comments

  1. Pingback: Tragale smo za omiljenim foteljama na regionalnom tržištu. | Lepsi Dom

  2. Pingback: Farbanje keramičkih pločica | Lepsi Dom

  3. Pingback: Uređenje malog stana : 30 kvadrata vedrine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *