KonMari - metoda koja menja život iz korena - Lepsi Dom

KonMari – metoda koja menja život iz korena

By  |  3 Comments

Da li ste se nekada zapitali kako prostor u kome živite utiče na vaše životne odluke, posvećenost, motivaciju, i finalno – na uspeh? Brojne istočnjačke misli povezuju naš dom sa stanjem našeg uma. Među njima je i feng šui, koji je dugo bio veoma popularan širom sveta i njegova popularnost ne jenjava ni danas. Još jedna struja mišljenja u mnogome povezuje način na koji uređujemo dom i gomilamo stvari sa našim unutrašnjim spokojem je minimalizam. Poslednjih nekoliko godina, svet oduševljava mlada mama iz Japana, Meri Kondo, svojim jedinstvenim pristupom u sređivanju kuće, koji povezuje direktno sa našim načinom života.

Izvor: nicethings.com

Ko je Meri Kondo?

Meri je pisac i ekspert iz Japana. Još u detinjstvu je, kao srednje od troje dece, težila da privuče pažnju svojih roditelja na sebe osmišljavajući novi način čišćenja i sređivanja kuće. To je rezultiralo time da se kasnije u životu i profesionalno opredeli za pronalaženje najefikasnijih metoda za sređivanje doma, pa je i njena ekspertiza napisana na ovu temu, a Netfliks snima i emisiju u kojoj Meri pomaže Američkim porodicama da se oslobode nagomilanih predmeta u domu i da ga počiste.

Izvor: nicethings.com

Šta je KonMari metoda

KonMari je revolucionarna metoda spremanja kuće koju je osmislila Meri Kondo. Ona u svojoj osnovi ima Šinto religiju. Šinto religija pretpostavlja da svaki predmet ima duh i sopstvenu energiju, te da je samim tim spremanje doma i odbacivanje starih predmeta duhovna praksa. KonMari metoda savetuje da se dom pospremi tako što se bacaju svi predmeti koji ne izazivaju radost kod nas, uz izražavanje zahvalnosti svim stvarima kojih se odričemo kako bismo uredili dom i postigli duševni mir. KonMari metoda tvrdi da ljudi skladište prevelike količine nepotrebnog jer ih one podsećaju na prošlost (poput starih magazina, knjiga, ulaznica za koncerte i slično) i iz straha od budućnosti – verovanja da će nam nešto biti potrebno kasnije u životu. Ova metoda sugeriše da se u popularnom “decluttering-u” (bacanja nagomilanih nepotrebnih stvari) osvrćemo samo na sadašnjost – što je primenjivo na svaki aspekt života, i produktivno za našu energiju.

Koji su benefiti KonMari metode

KonMari metoda uči nas ne samo tome da treba da se oslobodimo svega nepotrebnog u domu. Na taj način i proces čišćenja postaje daleko lakši, jer se borimo sa ravnim površinama. Takođe, postajemo svesniji predmeta koje već imamo u kući i koji su nam zaista potrebni i samim tim ne kupujemo ništa suvišno i štedimo više. Ovaj metod direktno se odražava i na naše životne odluke i izbor načina na koji provodimo vreme. Ne samo da ćemo manje vremena provoditi u svakodnevnom spremanju, jednom kad uredimo kuću i minimiziramo broj stvari koje posedujemo, već ćemo biti izbirljiviji u životnim izborima – fokusirati se samo na one odnose koji nas usrećuju i samo na stvari koje nas, poput edukacije, obogaćuju. Odabraćemo, na primer radije da ulažemo u svoju edukaciju, upisavši kurs nemačkog jezika, nego da uplatimo novi kanal na kablovskoj televiziji i gubimo sate na neproduktivno gledanje serija.

Izvor: nicethings.com

Kako se primenjuje KonMari metoda?

Početak izmene života iz korena počiva u bacanju svega suvišnog iz ormara. Rešite se svakog odevnog komada koji vas ne usrećuje, i odnesite ga na reciklažu ili poklonite nekome. Bacite stare magazine. Knjige koje niste do sada pročitali – verovatno i nećete – donirajte ih nekoj biblioteci. Sortirajte stvari u stanu po kategorijama – papir, odeća, knjige i komono (ovde spada pokućstvo poput kuhinjskih aparata). Odeću sklapajte u rolne, a knjige i predmete ređajte vertikalno, a ne horizontalno. Kada je u pitanju uređenje kuhinje – odstranite iz vidljivog polja sve nepotrebno. Uređaje koje ne koristite učestalo držite u ormariću. Isto važi i za ulja i začine. Sunđer, deterdžent i kantu za smeće držite u ormariću ispod sudopere. Poradite na redovnom brisanju radnih površina i učestalom izbacivanju smeća, kako biste izbegli to da neprijatni mirisi utiču na vaše raspoloženje.

Glavna prednost KonMari metoda nije u tome što nam pomaže da imamo uređeniji dom, već što uspeva da efekte sređenog prostora proširi i na druge sfere života i osvesti nas o važnosti života u sadašnjosti.

Izvor: nicethings.com

3 Comments

  1. Pingback: Mala kuhinja - Vodič za planiranje i organizaciju| Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *