Gajenje biljaka na terasama - Saveti za osunčane strane - Lepsi Dom

Gajenje biljaka na terasama – Saveti za osunčane strane

By  |  0 Comments

Gajenje biljaka na terasama ili prozorima u prolećnim i letnjim mesecima često donosi problem – dugotrajno direktno sunce. U redovima koji slede želimo da Vam otkrijemo kako da sprečite da ova situacija utiče nepovoljno na Vaše biljke.

Zalivanje

Zalivanje biljaka sačuvajte za večernje časove. Čekajte vreme kada nema direktog sunca. Zemlja će imati vremena da se prosuši do ujutru, tako da Sunce neće “skuvati” koren.

Birajte dovoljno veliku saksiju

Posuda u koju ste posadili biljku treba da bude dovoljno velika da koren može lepo da se razvija. Ukoliko ima malo mesta za koren i on umnogome leži na unutrašnjim zidovima saksije, velika je verovatnoća da biljka neće opstati jer sama saksija (naročito plastična) nije dovoljan izolator toplote na celodnevnom letnjem suncu.

TIP : Iz iskustva Vam preporučujemo da za svoje biljke birate najbolje. Naš izbor su već dugo unazad Glinka Saksije.

Izolacija od toplote i isušivanja

Stavite plastične saksije u keramičke ukrasne. Drvo je dobar izolator, možete koristiti letvice da napravite zaštitne posude za saksije.Tako će zemlja i koren biti dodatno zaštićeni.

Obavezno u sadnju uvrstite i stavljanje sloja drenaže. Na dno saksije dodajte sloj šljunka ili komada izlomljene glinene saksije- za manje saksije tanji sloj, za veće saksije malo deblji sloj. Potom stavite zemlju u koju ćete saditi biljke. Alternativa šljunku i komadima glinene saksije je i cepkani stiropor.

Gajenje biljaka na terasama Saveti za osunčane terase
Fotografija : Bojana Bajac (@by.bojana)

Nega i ishrana biljaka

Prihranjujte biljke, prihrana za cvetnice se razlikuje od one za lisnodekorativne. Uvek poštujte doze koje je proizvođač predvideo.
U garden centrima i poljoprivrednim apotekama možete naći i specifičnije prihrane koje će učiniti da vaše biljke budu bujne i zdrave.

Nemojte kvasiti nadzemne delove biljke preko dana. Sunce će u najboljem slučaju ostaviti fleke na kvašenim mestima, a mnogo je izvesnije da će se ti delovi biljke potpuno osušiti.

Malčirajte zemlju ispod biljke. Malč pomaže da se zemlja ne isuši, pa tako vaše biljke mogu opstati bez svakodnevnog zalivanja. Ovakva vrsta zaštite koristit se i zimi, protiv izmrzavanja biljaka. Malč možete kupiti u radnjama koje se bave baštovanstvom ili u lancima megamarketa koji imaju odeljenje za baštovane.

Gajenje biljaka na terasi
Fotografija : Timea Kukla (@blukatx)

Zaštitite biljke biljkama

Jedna od boljih opcija za osunčanu terasu je da je zaštitite od sunca upravo biljkama. Kako? Iskoristite puzavice koje najbolje napreduju na suncu! U velike i duboke žardinjere posadite “Orlove nokte” (Lonicera), postavite uspravne konce ili žice (možete ih i uplesti u retku mrežu) i pustite puzavici da vam napravu zasenu. Bonus dodatak je predivan miris koji ova puzavica proizvodi. Tada će izbor biljaka za vašu terasu biti mnogo veći. A moći ćete i da uživate u njenim čarima i tokom letnjih dana.

Pratite njihov razvoj i promene. Ukoliko primetite insekte, paukove ili druge sumljivce koji ne pripadaju tu, konsultujte se sa stručnjakom za zaštitu bilja u poljoprivrednoj apoteci. Tamo možete kupiti pesticid koji će ukloniti štetočinu, kao i preparate koji će pomoći vašim biljkama da se oporave.

Ukoliko tražite kreativne ideje za uređenje terase one Vas čekaju ovde:

Ako Vam je potrebna pomoć u opremanju i kupovini za kutak na otvorenom, pročitajte našu šoping listu:Kristina Plavšić, rođena 1980., diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu 2008.god. Osnovala servis za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Srećno Drvo. Pisala za naučne publikacije o održivoj gradnji i zelenoj infrastrukturi. Specijalizuje se za rešavanje pitanja kvaliteta života u urbanim sredinama uz pomoć biljaka. Učiteljica je argentinskog tanga u plesnoj školi TANGO MAGIA. Mama je jedne male Dunje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *