Stvaranje doma ili priča o putu "ka kući". - Lepsi Dom

Stvaranje doma ili priča o putu “ka kući”.

By  |  0 Comments

Jedna od osnovnih stvari kojoj težimo, kroz sve što Lepši Dom promoviše, jeste ohrabrivanje na velike snove i lepe ambijente; na ukidanje predrasuda da su sjajni enterijeri rezervisani samo za Instagram feed i sanjarenje uz kafu i Pinterest. Misija nam je da Vas inspirišemo i podstaknemo na akciju, da budemo podrška za stvaranje lepšeg doma. Zato volimo priče koje dolaze iz realnog života.

Danas zavirujemo iza vrata doma divnog bračnog para iz prelepog grada u Hercegovini- Mostara. Kako bi delili svoju inspiraciju i veliku strast ka uređenju prostora, napravili su svoj Instagram kutak pod nazivom 2_the_house.

Simbolika ovog imena je predivna. U prevodu bi značila “prema kući” ili samo “kući”, jer gde god da otputuju, uvek se, sa nestrpljenjem, vraćaju svom domu.

Uz to, može se čitati i kao “2D Kuća”, što su zapravo početna slova njihovih imena – Darko i Danijela Vidović. Po vokaciji su magistri ekonomskih nauka, bez formalnog obrazovanja u oblasti uređenja enterijera, ali sa sjajnim osećajem i talentom da od prostora naprave dom.

Fotografija: @2_the_house

Kada su se, pre otprilike dve godine, verili i odredili datum venčanja, odlučili su da se usele na prvi sprat porodične kuće, koji su do tada koristili stanari. U pitanju je prostor od oko 110 kvadratnih metara, u čiji sastav ulaze dnevni boravak, kuhinja, kupatilo, tri spavaće sobe, hodnik i terasa, koja stan okružuje sa tri strane.

Cilj je bio postavljen – useliti se pre venčanja; prilagoditi prostor svojim željama, potrebama, afinitetima; i – prolaziti kroz ovaj proces samostalno, bez pomoći dizajnera.

Kažu nam da je najveći izazov došao upravo iz nedostatka iskustva. Bilo je potrebno koordinisati majstore raznih struka i preneti im ono što su zamislili. Dizajnera enterijera nisu angažovali, inspiraciju su pronalazili na Instagramu i Pinterestu; sa jedne strane imali su ograničen budžet, a uz to i svest o tome da će se sami najpredanije posvetiti svakom detalju.

Danijela ističe da se lakše stapate sa svojim životnim prostorom ukoliko znate da ste ga stvarali sopstvenim rukama i u njega unosili dašak vlastitog duha.

Fotografija: @2_the_house

Od starta su imali viziju da ne žele kataloški lep stan, već ličan i topao dom. Oboje su zaljubljenici u otvorenost, svetlinu prostora koju neguje skandinavski stil, rasvetne komade, zid od cigle, crne akcente – karakteristične za industrijski stil, efekat koji daje masivnost drveta hrasta i plavu boju. Popisom omiljenih enterijerskih elemenata stvoren je “moodboard” za uređenja prostora.

Ovako opisuju proces renovirnja:

Prva faza tzv. grubih radova uključivala je skidanje stare keramike, rušenje zida između kuhinje i dnevnog boravka – kako bi dobili otvoreni koncept; nivelisanje podova i skidanje starih pragova; izmenu vodovodnih instalacija u kupatilu, te izmeštanje bojlera u potkrovlje- kako bi dobili više mesta u kupatilu, promenu otvora u spavaćoj sobi…

Druga faza se odnosila na postavljanje keramike u kupatilu i pravljenje ”walk-in” tuša , postavljanje novog parketa u kuhinji, koji je trebalo odraditi na način da se ne vidi prelaz, kako bi se dobio utisak jedne prostorije, brušenje parketa i lakiranje , bojenje zidova, izrada zida od cigle…

Treća faza radova se zapravo dogodila, sticajem okolnosti, tek nakon što smo se uselili i odnosi se na bojenje postojećih sobnih vrata, te bojenje pojedinih zidova – naravno u plavu boju.

S’ obzirom na to da verujemo da Vam najviše znače primeri iz prakse i praktični saveti i iskustva, zamolili smo Danijelu i Darka da nam ponešto ispričaju o karakterističnim poduhvatima – obnavljanju vrata i postavljanju zida od opeke.


Fotografija: @2_the_house

Prva naša ideja bila je da unutrašnja vrata promenimo u potpunosti. Kroz razgovor s prodavcima saznali smo da je okvir vrata skuplji nego sama krila i da cena raste kako se dubina štoka povećava. Svetlarnici (koje mi imamo) podižu cenu za još 30%. Tako visoka cena stoji čak i za vrata koja nisu od punog drveta. Mi smo kod kuće imali 6 krila drvenih vrata , štokove i svetlarnike. Odlučili smo da ćemo ih renovirati i prebojiti. U tom trenutku većina prostorija je bila završena, unešen je nameštaj , pa smo veliku pažnju posvetili zaštiti nameštaja i parketa. S’ obzirom na to da smo odabrali tehniku farbanja pomoću pištolja za farbanje, postojala je velika verovatnoća raspršivanja boje unaokolo, iako se radilo pod manjim pritiskom. Od svih prostorija smo napravili mini komoru sa zaštitnim najlonom i oblepili zidove papirom/novinom. Radilo se o bojama koje se brzo suše, pa je luftiranje prostorija išlo puno brže i nije se dugo zadržao neprijatan miris. Mi smo odbrali mat belu boju, te smo promijenili ručkice i ključaonice na vratima.

Kada je u pitanju zid od cigle, to je oduvek bila Darkova želja. Taj zid bih istakla kao centralni deo našeg dnevnog boravka jer on spaja kuhinju, trpezariju i dnevni boravak koje su ranije bile odvojene celine. Rušenjem dela zida stvorili smo otvoreni koncept i povezali prostorije.

Ono što bih istakla je činjenica da u obzir nije dolazila kupovina novih cigala – čisto crvenih, kao ni blokova pločica koje imitiraju ciglu. Kako bi dobili rustični izgled odlučili smo se za već korišćenu, pomalo izgorelu ciglu, koju smo skupljali na obali reke i porušenim objektima, potom smo svaku pojedinačnu ciglu očistili od maltera i prljavštine, te ih delili na pola kako bi uštedili i na prostoru i na cigli. Kod zidanja tj . oblaganja postojećeg zida koristili smo klasični malter od cementa, fuge nismo dodatno obrađivali, a kod zidanja smo se koristili šipkom od armature kako bi fuge bile jednake. Dodatni naglasak na zid smo stavili instaliranjem crne usmeravajuće svetiljke na vrhu.


Fotografija: @2_the_house

S’ obzirom na to da često od Vas dobijamo upite o komadima nameštaja, upitali smo Danijelu o tome gde su ih nabavljali.

Prvi nabavljeni komadi nameštaja bili su trpezarijski sto i stolice, te dve mini komode za televizor od drveta hrasta hrvatskog proizvođača nameštaja ‘Spinvalis’ koji ima čitav program takvog namještaja.

Klub sto je od sarajevskog proizvođača nameštaja ‘Mooki’ koji je spoj drveta i metala, što mu daje moderan izgled.

Od predmeta od drveta koji se takođe pojavljuju, tu su ručno rađene drvene daske Bosanskog brenda Wagawood , te posuda za voće od drveta oraha -ručno izrađena od strane lokalnog umetnika.

Detalje poput zavesa, vaza, ukrasnih saksija, pletenih korpi, svećnjaka i manjih komada namještaja pronašli su u Ikei , Jysk-u , Pepco- u i par lokalnih radnji koje prodaju dekor za dom.

Kako su veliki ljubitelji nameštaja od drveta na ”meti” im je i nameštaj iz domaće fabrike namještaja Artisan kao i komadi koje potpisuje Prostoria.

Komad koji privlači najviše pažnje, što potvrđuju i reakcije koje dobija na instagramu, jeste plava komoda, smeštena ispred zida od cigle. Pronašli su je slučajno, u radnji koja prodaje nebrendirane odmah dostupne komade. Ugledali su je i tu se završila svaka dilema. Na sličan način se dogodio i radni sto. Kupili su ga, kada su zapravo otišli u kupovinu manjeg klub stola, koji im je falio. Sticajem okolnosti, kući su se vratili sa prelepim drvenim radnim stolom od tikovine.

Ogledalo je, takođe, sasvim slučajno pronađeno u jednoj od lokalnih radnji koje prodaju manji namještaj i ukrase za kuću.

Sjajan primer unošenja ličnog, neočekivanog, smelog u prostor, jeste drvo, koje je izbrusilo i oblikovalo more.

Sa naših putovanja volimo doneti suvenir koji ima priču – pa smo tako na letovanju na ostrvu Brač pronašli to drvo koje smo koristili za lakše prenošenje stvari i pravljenje hlada u stilu Robinson Crusoe- a. Na povratku kući bilo nam se teško odvojiti se od njega, pa se ukrcalo na trajekt zajedno s nama i završio u Mostaru.


Fotografija: @2_the_house

Ovu divnu priču završavamo pitanjem koji su dalji planovi kada je uređenje doma u pitanju?

Daljih planova ima dosta, kako većih, tako i manjih. Ono što bi u bližoj budućnosti želela da realizujem jeste ”custom made” biblioteka , po mogućnosti od drveta hrasta.Već imamo predviđen kutak za nju i još se dogovaramo oko detalja. Uskoro dolaze topliji dani, pa ćemo se posvetiti uređenju terase, a ono što je dugoročni projekat jeste potkrovlje, koje bi jednog dana voleli preurediti.

Nadamo se da ste uživali u ovoj priči; da ste saznali nešto novo i da iz nje izlazite inspirisani.

Mi ćemo, sa radošću, putem Instagrama, i dalje pratiti šta se dešava u ovom beskrajno šarmantnom domu.


Fotografija: @2_the_house

Fotografija: @2_the_house

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *