Oblaganje zidova i podova mermerom - Lepsi Dom

Oblaganje zidova i podova mermerom

By  |  0 Comments

Nedavno smo Vam na portalu pisali o mermeru, kao jednom od sjajnih materijala koji možete odabrati za uređenje enterijera, kroz detalje ili veće površine, u skladu sa željama, potrebama, afinitetima.

Paleta načina njegove upotrebe je izuzetno široka, a u današnjem tekstu ćemo se fokusirati na oblaganje zidova i podova mermerom, predstaviti njegove prednosti i sugerisati različite načine na koje podove i zidove možete tretirati ovim blistavim kamenom. Za sve predloge, sugestije, savete i realizaciju ideja od mermera na raspolaganju su Vam Anastasijević Enterijeri.

Lako se uklapa u različite stilove i prostorije

Kao što smo u prethodnom tekstu naveli, mermer nije vezan za specifičan stil uređenja enterijera. Njegova suptilnost i elegancija igraju dobro u različitim timovima. Svojom lepotom stvara okvir u koji će lako ući komadi nameštaja svedenih i elegantnih linija, ali i oni smeliji i sugestivniji. Može umiriti prostor ili ga akcentovati.

Isto tako, ne postoje preporuke kada su u pitanju prostorije u kojima je dobrodošao. Iz prostog razloga što se jednako dobro snalazi u svakoj. Ulazni hodnik, dnevni boravak, spavaća soba, kuhinja i kupatilo – mermer vešto pronalazi svoje mesto.

Ne postoji preporuka ni za pravu meru njegove upotrebe. Ona je stvar intuicije, osećaja i iskustva dizajnera enterijera. Potpuno oblaganje podova i zidova ili korišćenje na malim potezima mogu stvoriti jednako efektan rezultat.

Podelićemo sa Vama neke predloge i sugestije, kao i primere, koji Vas mogu inspirisati i navesti na zaključak kakvo je Vama rešenje najbliže.

Sjajan način upotrebe u ulaznom prostoru doma jeste oblaganje poda mermerom. Ploče velikog formata stvoriće utisak neprekinutog poda, što doprinosti osećaju prostranosti i volumena. Nad ovakvom podlogom može se graditi ambijent najrazličitijih stilova i kolora. Na slici je primer koji oslikava koliko dobro mermer korespondira sa svedenim, pitomim dizajnom. Uz dodatak drvenih dekora i led svetala postići ćete prostor koji želi toplu dobrodošlicu.

Oblaganje poda ulaznog hodnika mermerom. Veliki format ploča i uklapanje stvaraju efekat neprekinutog poda, te odaju utisak prostranosti.

Zanimljiv način oblaganja zidova mogu biti mermerni paneli u ulozi pregrade prostora, izrađeni kao pomični ili nepomični, sami ili u kombinaciji sa drvenim dekorima. Osim funkcionalnog, stvorićete visoko estetski element prostora, idealan kada dve prostorije želite da odvojite, ali ne u potpunosti.

Paneli od drveta i mermera u funkciji odvajanja dnevnog boravka i kuhinje sa trpezarijom.

Još jedan način za skladno uklapanje mermera i drveta jeste njihovo spajanje na podu. Na ovaj način je moguće fizički odvojiti dva prostora- dnevnu sobu i kuhinju, a bez upotrebe pregradnih zidova. Izbor mermera za podnu oblogu umnogome olakšava život. Izuzetno je otporan na uticaje, neporozan i lak za održavanje. Neće biti razloga da brinete o veku njegovog trajanja.

Primer sklada između podnih površina obloženih mermerom i drvetom.

Kako je dobro poznato da se mermer fantastično, gotovo organski, slaže sa metalnim akcentima, još jedan sjajan, dinamičan i drugačiji način za oblaganje poda jeste kombinovanje mermera sa zlatnim lajsnama. Ukoliko razmišljate o nečemu drugačijem, kontrolisano ekscentričnom, nesvakidašnjem, ovo bi mogla biti inspiracija.

Nesvakidašnje i neodoljivo elegantno rešenje u kome je mermer udružen sa metalnim akcentima.

U prostoru dnevnog boravka, zid obložen mermerom može biti taj koji će preuzeti ulogu najdominantnijeg, glavnog elementa. Od izuzetnog je značaja adekvatno ga osvetliti, kako bi se akcenat još malo naglasio. Može stajati u prostoru poput ukrasa ili biti postolje za TV, ali i pozadina ispred koje će se pozicionirati dobra fotelja, sofa ili podna lampa. Na podlozi od mermera sve će izgledati glamuroznije.

Mermerni zid kao podloga za televizor.

Oblaganje zida mermerom stvara podlogu na kojoj komadi nameštaja izgledaju efektnije.

Iako na prvi pogled može delovati hladno, način na koji se mermer uklapa u spavaću sobu u potpunosti pobija tu tvrdnju. Sjajan način da ga uvedete u ovu prostoriju jeste korišćenje za stočić za ulepšavanje i dekorativnu oblogu zida tik pored njega. Neka Vas ova dva primera inspirišu.

Mermer u spavaćoj sobi. Kutak za ulepšavanje.

Kao dokaz da se sa mermerom ne može preterati, da je oblaganje zidova i podova istovremeno sjajan način za tretiranje prostora svedoče mnogi primeri kupatila. Osim što izgledaju besprekorno, elegantno, skupo, ovakva kupatila su laka za pranje i održavanje.

Kupatila sa oblogom podova i zidova mermerom

Nadamo se da smo Vas ovim primerima inspirisali. Mnogo više inspiracije svakodnevno možete dobiti prateći Anastasijević Enterijere na Instagramu.

U nastavku pogledajte realizovane primere oblaganja podova i zidova mermerom, koje potpisuju Anastasijević Enterijeri.


Zid od mermera Nero Portoro

Mermer Emperador Light i Emperador Dark u savršenoj kombinaciji u kupatilu

Prijemni pult od mermera Grey Magic i zidna obloga od mermera Cararra.

Postavljanje podova i oblaganje holova u poslovnim ili privatnim objektima od mermera Spider. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *