Kako svetlost utiče na boje u enterijeru? - Lepsi Dom

Kako svetlost utiče na boje u enterijeru?

By  |  0 Comments

Da li pratite trendove? A kada su boje u enterijeru u pitanju? Institut za boje Pantone odabrao je takozvanu LIVING CORAL za omiljenu boju 2019. o čemu smo već pisali.

Kako koristiti Living Coral boju u enterijeru?

Ova boja je vedra, jaka i intenzivna. Ako odlučimo da pratimo trend i upotrebimo je oplemeniće prostor, istaći detalje, doneti toplinu, ali i odmerenost. Nije neophodno da se odmah latite četke i valjka i okrečite sobu u ovu boju, već možete razmisliti o opciji dodavanja detalja u vidu dekorativnih elemenata, poput vaza, jastučića, činija, šolja za kafu… Malo drastičnija promena podrazumevala bi krečenje, ali budite obazrivi. Predlažem Vam krečenje samo jednog zida kako biste akcentovali deo prostora ispred njega ili sam taj zid.

Uticaj svetlosti na boje u enterijeru.

Kada se odlučujete za toniranje zidova, neovisno o trendovima, treba proanalizirati osvetljenost prostora. Osvetljeni zidovi se najčešće toniraju svetlijim tonovima, dok se zidovi koji su u senkama toniraju tamnije. Preporuka je da se prostor okrenut ka severnoj strani boji u toplije tonove, i obrnuto. Na južnoj strani je pogodak toniranje hladnijim tonovima. Svetlost koja dopire sa istoka i zapada može dati blago crvenkaste note, što je dobro imati na umu. Oker boja je odlično rešenje za zidove na koje ne dopire dnevna svetlost, jer im daje dozu topline.

Bez obzira na to da li boje birate na osnovu trend reporta i preporuka dizajnera, ili vođeni sopstvenim senzibilitetom i osećajem za lepo, držite se osnovnih pravila kako biste postigli pravi efekat u prostoru. Boje birajte prvenstveno prema nameni prostora, neka dopadljivost boje bude sekundarni razlog za njen odabir. Na zaboravite da se kolorit uvek može uneti kroz detalje, čime prostor postaje ličan. Usudite se i igrajte se.

Arhitekta i dizajner enterijera sa više od 10 godina iskustva u praksi. Vodi online servis za dizajn enterijera Enterijerna.rs, kroz koji korisnicima pruža mogućnost osmišljavanja lepih i funkcionalnih prostora u okviru budžeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *