Inspiracija sa Instagrama: 52 kvadrata topline, ličnog i kreativnog - Lepsi Dom

Inspiracija sa Instagrama: 52 kvadrata topline, ličnog i kreativnog

By  |  0 Comments

Jedna od stvari koje se trudimo da plasiramo kroz portal Lepši Dom jesu enterijeri iz našeg neposrednog okruženja. Prostori koje su uređivali dragi ljudi sa osećajem za lepo, bez dizajnera enterijera, isključivo oslonjeni na svoju intuiciju i izbore. Uglavnom se sretnemo i prepoznamo na Instagramu. Na mreži je zajednica ljubitelja uređenja doma toliko jaka, da se svi iz regiona upoznaju i nađu, bar online.

Tako smo Mašu prepoznali i pronašli odavno, pre više od godinu i po dana. Rekla sam joj da obožavam sav taj punk koji provejava kroz njihov prostor, privuklo me je što je vešta i sklona da često realizuje DIY projekte, koji su inspiracija i vetar u leđa drugima. Takođe, privrženost malim domaćim brendovima i podrška kroz kupovinu njihovih proizvoda i približavanje ljudima putem divnih fotografija koje pravi. Sve su to bili razlozi koji su me naveli da poželim da priču o njenom domu sačuvamo na portalu.

Za sebe kaže da je neizlečivi ljubitelj enterijera i da ta ljubav datira od najranijeg detinjstva, kada je obožavala da pravi i uređuje kuće za lutke. Na fakultetu je, između vežbi iz botanike i farmakologije, nalazila vremena i energije da nađe idealnu zavesu uz prekrivač svog kreveta u studentskom domu i dovuče minimum 5 jastučića iz roditeljskog doma, udaljenog 400 kilometara. Na jednu jedinu policu koju je imala u vlasništvu je, uz neophodne knjige, uvek smeštala potpuno beskorisne dekorativne predmete.

Pre godinu dana, nakon 15 godina podstanarskog života, sa suprugom konačno kupuje svoja 52 kvadrata. Dugogodišnji san je ostvaren i njihova petočlana ekipa počinje novu životnu eru.

Sa Mašom smo pričali upravo o ovom prostoru i svim detaljima koji ga čine.

Stan je kupljen u sivoj fazi, što smatra za prednost, jer je mogla da utiče na izbor pločica, sanitarija i stolarije. Iako male kvadrature, smatra da je stan u potpunosti po njenim merilima, vrlo funkcionalnog rasporeda. Pored dnevnog boravka sa kuhinjom, tu su i dve spavaće sobe, ostava, kupatilo i njeno veličanstvo – terasa.

Maša kaže da je ono što pokušava da postigne kada uređuje svoj dom sklad između funkcionalnosti i estetike, uz obavezno postizanje topline, kojom će prostor odisati.

Primetila sam da prostor ne posmatra kao konačan i finalan, već je to proces kojim se stalno bavi. Osvežava ga, nastavlja i menja. Pitala sam je koji su to elementi prostora čijim dodavanjem/menjanjem najlakše postiže promenu.

Maša: Pošto mi kreiranje životnog prostora zaista pruža ogromno zadovoljstvo i doživljavam ga kao neku vrstu hobija trudiću se da taj proces zauvek traje (na veliku žalost mog supruga). Prilikom izbora pločica i krupnijih komada nameštaja vodila sam se vrlo neutralnom paletom upravo iz tog razloga, da bih stalno mogla da ga, detaljima, nastavljam i menjam. Stvari koje najčešće koristim u tu svrhu su tekstil (jastučići, prekrivači), zidna dekoracija (koju neretko sama kreiram), sitni dekorativni predmeti poput vaza, svećnjaka, činija…

Jana: Na Instagramu često svedočimo tvojim genijalnim DIY projektima. Možeš li da izdvojiš onaj koji ti je posebno drag ?

Maša: Ufff ovo je kao kad pitaš mamu koje dete više voli…

Nedavno smo restaurirali 50 godina staru fotelju, bilo je, ako mogu tako reći, vrlo izazovno (čitaj: već sam videla sebe kako je nakon 3 dana šmirglanja nosim u kontejner), ali je rezultat bio iznenađujuće pozitivan.

Izuzetno su mi dragi svi projekti koje radim zajedno sa Vasjom (kolaži, ukrasi od das mase koji nam krase zidove) jer od njih imam vrlo očiglednu višestruku dobit. Kreativno provedeno zajedničko vreme, uspomene, plus nove “skupljače prašine” kako ih moj suprug od milošte zove.

Mural u Vasjinoj sobi. Na njega sam, možda, i najviše ponosna jer sam od jedne potpuno neozbiljne ideje uspela da dođem do realizacije kojom sam, zapravo, zadovoljna.

Mnogo više ovakvih projekata bilo je u toku naših podstanarskih dana. Tada je trebalo bez mnogo ulaganja od tuđeg stana napraviti dom, tako da je tu bilo stvarno svega. Od lepljenja folije preko ružnih pločica, pravljena gipsanog zida sa efektom cigle do fejk betonskog zida.

Jana: Da li se nekada desilo da se neki od njih u potpunosti izjalovio i ispao fejl?

Maša: Fotelja je zamalo mogla biti ubačena u tu kategoriju, ali eto, na svu sreću nije. Ali sam imala situaciju sa zelenim plastičnim stolicama iz Ikee koje sam bezuspešno farbala u belo. Nakon izvesnog vremena sve se oljuštilo i bile su grozne. Tako nešto ponovo? Ne, hvala.

Jana: Da li bi nešto dala kao preporuku ljudima koji planiraju da se sami bace u ulepšavanje svog prostora? Da li je temeljna priprema i matematički precizan plan bitan, ili misliš da je super da stvari idu spontano i da zapravo to donosi magiju?

Maša: Mišljenja sam da treba naći neku sredinu kada su ove dve krajnosti u pitanju. Komade nameštaja poput kuhinje, plakara, police za tv, biblioteke, kao i stvari poput pločica koje nisu baš za menjati ih po sezoni, treba birati po principu ”tri put meri…” jer oni su osnova, a od nje sve počinje.

S druge strane za detalje poput manjih polica, lampi, dekoracije, tekstila, zidne galerije, bih savetovala potpuno suprotno. Uđite u prostor, doživite ga, doživite sebe i svoju porodicu u njemu, oslušnite svoje potrebe, pustite da ideje ”odleže”… Sa ovim sitnijim stvarima sebi možete priuštiti spontanost jer greške nisu tako ”skupe”, a efekti mogu biti iznenađujući.

Složićete se da nije  baš isto zameniti kuhinju i tu sliku iznad TVa koja vam je u tom trenutku bila najlepša na svetu.

Jana: Činjenica je da se iz vašeg doma u velikoj meri čitaju interesovanja i sklonosti . Za koje detalje bi rekla da u najvećoj meri oslikavaju vaš duh?

Maša: Želim da verujem da ceo naš dom oslikava nas, naš duh, naša interesovanja koja su vrlo raznolika. Oboje smo ljubitelji muzike, naročito tvrđeg zvuka. Mislim da nas je ona, muzika, isprva, i povezala.

Ivica, suprug, čak i svira u jednom underground punk bendu, otud taj muzički kutak u kojem se pored njegovih gitara i pojačala nalazi i gramofon i jedna skromna kolekcija ploča. Muzika sa gramofona ima neku posebnu draž.

Biljke, kojih nemamo onoliko koliko bih ja volela, su tu da nas drže u vezi sa prirodom jer boravak u istoj nam je apsolutni reset.

Mini biblioteka, jer knjige braćo, a ne zvona i praporci.

Mnooogooo hendmejd komada, jer volimo da podržimo ručni rad i cenimo ga neizmerno.

Galerije po celom stanu, jer me svaki pogled na njih vodi na omiljena mi mesta.

Jana: Šta ti je omiljeni kutak doma, a šta te nervira i rado bi ga promenila?

Maša: Mislim da nemam neki baš baš omiljeni. U zavisnosti od raspoloženja biram kutak koji mi u datom trenutku prija.

Terasa za jutra i večeri. Za popiti kafu sa pogledom na nebo.

Kuhinja, kad je čista i kad, iako je stvarno mini mini, svo troje spremamo neku klopu, a Jazz i Gara se vrzmaju i čekaju nešto da im padne s “neba”.

Vasjina soba, za čitanje priča pred spavanje…

Menjala bih samo veličinu dnevne sobe. Da mi je još samo par kvadrata…

Jana: S’ obzirom na to da je Vasjina soba pravo malo carstvo, zamolila bih te da sa roditeljima koji ovo čitaju, podeliš svoje omiljene brendove za dečije sobe, koje je moguće pronaći na našem tržištu.
Šta je ono što, po tebi, iz te sfere, u najvećoj meri nedostaje?

Maša: Hvala mnogo na lepim rečima! Greju srce. Dosta sam pažnje posvetila uređenju njene sobe.

Mala je, pa je funkcionalnost bila na prvom mestu. Nameštaj je iz Ikee, jer mislim da je odnos cena kvalitet apsolutno zadovoljavajući. Tako je tu našao mesto produživi krevet (jer raste s detetom)i KALLAX police koje su odlična stvar za skladištenje igračaka. Tu su još izuzetno praktični dzakovi za igračke iz Purity Box-a i jedna gomila dekorativnih džidža bidža domaćih hendmejdera.

Posteljina: P design, Mašta Svašta

Jastučići: Kod Tetke, Kloopko

Ilustracije: Blaž, Miss Poppy Art

Zidna dekoracija: Zahir art, Nataly Crochet

Lampa i čiviluci: Ellika

Baldahin: Baby Blue by Jovana

Jana: Znam da si veliki veliki ljubitelj Ikee. Šta ti je omiljeni ulov odatle i šta najviše voliš vezano za taj brend?

Maša: Ja sam stvarno veliki fan. Dok Ikee nije bilo u Srbiji, gde god bismo putovali, morali smo “chekirati” Ikeu. Mislim da je 90 posto našeg pokućstva iz ove robne kuće. Izdvojila bih, plakar i kuhinju, kao dva najveća komada i dva najveća oduševljenja.

Njihovi proizvodi su skroz u skladu s onom mojom filozofijom s početka priče – funkcionalnost i estetika objedinjeni u proizvodu po pristupačnoj ceni.

Dopada mi se jako i cela njihova ideologija i priča vezana za održivi razvoj jer smatram da je to, takođe, jedna vrlo važna stvar u vezi sa kojom treba dizati svest.

Jana: A koga bi nam, od manjih proizvođača i kreativaca, iz sfere proizvodnje nameštaja ili home decora preporučila? Čiji su ti proizvodi na wishlisti? Lokalno, regionalno, globalno…

Maša: Mislim da u delu vezanom za Vasjinu soba ima dosta njih. Na taj spisak bih dodala još Wood mood design, Twiga pattern, Anaesceramic, Wall notion, Our happy moments.

A wish lista… Kad mi iskoči post iz GIR store redovno padam u nesvest.

Volim skandinavski dizajn, tu jednostavnost, čiste linije, boje, materijale, prosto ne znam za koji bih se brend pre odlučila – Ferm living, MUUTO, Grupa studio, Etnicraft….

Jana: Imaš dosta biljaka u prostoru. Šta one predstavljaju za tebe? Da li misliš da enterijer uopšte može biti potpun bez njih? Na koje primerke si najponosnija, a koji su ti na listi želja? Šta bi savetovala potpunim početnicima. Sa kojim biljkama da počnu?

Maša: Kao što rekoh par redaka pre, biljke su za mene pre svega veza sa prirodom, deo tog magičnog prostranstva u našem mikrosvetu.

Pored estetike smatram da imaju višestruke benefite po kvalitet života – prečišćavanje vazduha, neutralizacija štetnih zračenja, a samo njihova nega, meni lično, jako prija i opušta me.

Iako sam veliki ljubitelj, nisam nikakav ekspert, zato bih se ogradila od davanja bilo kakvih saveta jer i sama mnogo učim o adekvatnom izboru i nezi mojih malenih zelenih prijatelja.  Na Instagramu ima odličnih profila koji se bave ovom temom, Floradela, Studio Tufna..

Čak dva puta sam poštom dobila pelcere od nekih sjajnih ljudi sa Instagrama. Jedan od njih je bio pelcer Pilee koja mi je na wishlisti odavno, ali mi se nije primila.

Indijansko pero i dracena su na osnovu mog iskustva apsolutno neuništive!

Jana: Možeš li nam reći nešto o projektu Enterijer priče? Kako je nastao, šta ima za cilj i kakvi su vam dalji planovi?

Maša: Ukratko, cilj celog projekta je bio da se malo razdrma enterijer zajednica i da se ta online ćakulanja i razmena iskustava, uglavnom posredstvom Instagrama, prenesu u offline prostor.

Taj prvi meetup, inače i jedini do sada sa tom tematikom na ovim prostorima, je nadmašio naša očekivanja i pokazao nam da ljubitelja enterijera i te kako ima i da postoji očigledna potreba za formatom poput toga. Imale smo velike planove, no nažalost, zbog trenutne situacije sve to je na stand by modu do daljnjeg.

Jana: Koji su ti dalji planovi i projekti za uređenje doma?

Maša: Trenutno, uglavnom neke sitnice.

Kupatilo mi je rak rana, tako da prikupljam inspiraciju, dumam, merim, čekam da crkne mašina koja j einače na izdisaju, pa da se bacam u koštac. Malo je, kao i ostatak stana, pa je izazov proporcionalno veći.

Inače, kod mene projekata ne manjka nikad. Samo vremena.

Kroz ovaj tekst smo uspeli da samo delom zavirimo u Mašin prostor. Ukoliko Vam se dopadao, savetujemo da dnevnu dozu inspiracije potražite prateći je na Instagramu.

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *