Razgovarali smo sa: Ellika - Lepsi Dom

Razgovarali smo sa: Ellika

By  |  3 Comments
Jedan od najinteresantnijih domaćih proizvođača drvenih igračaka i nameštaja za decu, otkriva priču o nastanku brenda, snovima i velikim planovima za naredni period.

Društvene mreže su nas povezale, udružile, dovele do toga da lakše i brže razmenjujemo iskustva i misli o onome što nam je važno.

Kada je u pitanju uređenje doma, kroz sve razgovore i primere kojima smo svedočili, stigao je jedan siguran zaključak. Dečija soba je na vrhu liste kada su u pitanju perfekcionizam i trud, vizija i nepristajanje na kompromise.

Mame su spremne na razne DIY projekte, da satima oslikavaju murale na zidovima, učestvuju u dizajnu tapeta, jer ne pristaju na manje od magije. Kreativnost i strpljenje su nepresušni, ako je rezultat ostvarenje vizije i stvaranje čarobnog mikrokosmosa.

Ukoliko ste u ovoj misiji, sigurno Vam nisu promakli Ellika proizvodi, savršenih oblika i najnežnijih boja, koje instant poželite da unesete u svoj dom.

Dugo smo planirale da porazgovaramo sa njima i to se, na našu ogromnu radost konačno dogodilo. Lidija Andrić, srce ovog dvojca, odgovara na sve ono što nas je zanimalo.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom

Bojana: Za početak, recite nam nešto o tome kada je i kako nastala Ellika?

Ellika: Glavni pokretač za nastanak Ellike, inspiracija i osnov svega bilo je roditeljstvo. Ono nam je promenilo poglede na svet, na prioritete, pomoglo nam da izađemo iz komforne zone.

Naime, nakon rođenja drugog deteta, suprug i ja odlučujemo da napustimo poslove za koje smo se školovali, grad u kome smo proveli više od decenije života (Bolonja) i vratimo se u Srbiju.

Svemu tome prethodi proces uređenje dečije sobice, kroz koji smo došli do spoznaje da se na tržišu – i evropskom i našem – najvažnijim malim stvorenjima plasiraju predmeti prepuni plastike, toksičnih materija, rađeni u milionskim primercima, namenjeni da potraju par meseci…

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom

Misija nam je bila da stvorimo nešto drugačije, od prirodnih materijala, dugotrajno, bez jarkih boja i nepotrebnih stimulansa.

Ideja je bila da dizajniramo drveni nameštaj i igračke koji će da proizvode lokalni stolari. Međutim, ubrzo smo shvatili da je lakše pokrenuti sopstvenu proizvodnju nego pronaći nekoga ko će ispoštovati naše kriterijume estetike i kvaliteta. I naravno, rokove izrade.

Polovinom 2016. godine ulažemo sav ušteđen novac u pokretanje sopstvene proizvodnje.  Iako smo po struci biolog i mašinski inženjer, i nismo imali ideju kako se radi sa stolarskim mašinama. Prvi proizvodi nastaju krajem iste godine.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom

Bojana: Recite nam nešto o proizvodnom procesu, materijalima i bojama i proizvodima koje imate u ponudi? 

Ellika: Za izradu proizvoda koristimo kvalitetne, pažljivo birane, prirodne materijale. To su najčešće jasen, bukva i hrast, obojeni sertifikovanim bojama i zaštićeni organskim voštanim uljima.

Pre plasiranja, svaki proizvod prolazi razne faze, od dizajna, analize materijala, funkcionalnosti, izdržljivosti.

Pratimo trendove, osluškujemo potrebe naših kupacaca.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom

Bojana: Odakle crpite inspiraciju? Ko vas inspiriše – i na lokalu i globalno?

Ellika: Inspirišu nas prirodni materijali, naša deca dok se igraju, jednostavni oblici, skandinavska svedenost… Ima mnogo sjajnih inostranih brendova, a neki od naših favorita su Ferm Living Kids, Oeuf, Rafa Kids i Kalon Studios.

Bojana: Kako biste opisali moto svog dizajna? Šta je ono što je najvažnije, a što Vam je u fokusu?

Ellika: Minimalistički proizvodi napravljeni od prirodnih materijala, koji oplemenjuju dečiji prostor pozivajući ih na igru. Važno nam je da se proizvod što duže zadrži u dečijim sobama, da ima više namena tj. da prati njihovo odrastanje.

Posebnu pažnju polažemo na završnu obradu, drago nam je da su to prepoznali i naši kupci. Većina se javi nakon prijema proizvoda, iznenađena činjenicom da je u proizvod namenjen detetu uloženo toliko truda.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom

Bojana: Koji se od proizvoda izdvojio kao favorit kod Vas, a koji kod Vaših kupaca?

Ellika: Naš favorit su sto i stolica, zatim drvena vešalica – Rino, koju od nedavno imamo u ponudi, kao i polica na kojoj još uvek radimo. Favoriti naših kupaca su lampa u obliku oblaka i kockice.

Zanimljivo je da su oba proizvoda nastala iz potrebe za detaljima prilikom prvog studijskog fotografisanja.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom

Bojana: Kako dolazite do publike?

Ellika: Do publike dolazimo tako što se reklamiramo na društvenim mrežama, imamo online prodavnicu, a i sarađujemo sa nekoliko prodavnica dečijih stvari.

Bojana: Šta mislite o stanju na domaćoj sceni? Koje su njene prednosti i mane?

Ellika: Domaće tržište je svakako u mnogo boljem stanju u odnosu na 2016. godinu. Pozitivna strana je što se pojavljuje sve više proizvođača, konkurencija je veća, a samim tim i želja da budemo još bolji postaje konstanta. Mana je nedostatak autentičnosti.

Bojana: Ima li prostora za naše brendove na stranom tržištu?

Ellika: Svest o upotrebi prirodnih materijala u inostransvu je mnogo veća nego kod nas. Sve je više roditelja koji ne žele da im deca odrastaju okružena plastičnim igračkama i nameštajem. Samim tim, potražnja je velika i definitvno ima mesta i za naše brendove na stranom tržištu.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom
Personalizovane kocke, autor: @by.bojana

Bojana: O čemu sanjate, šta su Vam dalji planovi?

Ellika: Sanjamo još puno proizvoda i puno srećnih mališana koji će da im se raduju. Planovi su nam novi, višejezični, sajt, prezentacija proizvoda na internacionalnim sajmovima… Ima ih zaista mnogo, srtpljivo čekaju da dođu na red.

I dok sa velikim nestrpljenjem iščekujemo nove projekte, uživajte u fotografijama Ellika proizvoda iz pravih dečijih soba koje su naše lokalne mame sa Instagrama uredile za svoju decu.

Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom
Oblak lampa, autor: @masha_kindjer
Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom
Duga lampa, autor: @by.bojana
Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom
Drveni fotoaparat, autor: @_colola_
Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom
Personalizovane kocke, autor @masha_kindjer
Razgovarali smo sa: Ellika.rs | Lepši Dom
Azbuka, autor: @by.bojana

Bloger i dizajner sa velikom strašću prema prepoznavanju i razumevanju trendova u dizajnu enterijera. Najveću inspiraciju pronalazi u dečijim sobama i #mojadžungla pokretu. Odgovorni urednik portala Lepši Dom.

3 Comments

  1. Pingback: Razgovarali smo sa: Duge Studio | Lepsi Dom

  2. Pingback: Inspiracija sa Instagrama: 52 kvadrata topline, ličnog i kreativnog | Lepsi Dom

  3. Pingback: Intervju: PiX jastuci | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *