Smernice za odabir osvetljenja u enterijeru - Lepsi Dom

Smernice za odabir osvetljenja u enterijeru

By  |  0 Comments

Prilikom osmišljavanja enterijera sopstvenog doma ili njegovog renoviranja, često ne razmišljamo dovoljno detaljno na temu osvetljenja. Ukoliko odabir dekorativne rasvete ne prepustimo arhitekti, u odabiru nas, najčešće, vodi estetski momenat. Odlučujemo se za kupovinu ukoliko je neka plafonjera/luster lep i u skladu sa ostalim odabranim komadima nameštaja. Boja svetla nam nije fokus. O njoj često ne razmišljamo, niti je preispitujemo. Tek po realizaciji shvatamo da li smo napravili ispravan izbor. Da li je  boja osvetljenja adekvatna prostoru i njegovoj nameni?
Da li će uticati na korisnike koji u njemu svakodnevno borave?  Kada rasveta stigne i završi se montaža, desi  se da “stigne” i razočaranje. Svetlost je “previše zuta”, “previše bela” ili boja svetlosti led traka i sijalica nije usklađena. Na ovo uvek skrećem pažnju svojim klijentima sa kojima sarađujem kroz servis EnterijerNA.

Izvor: Pinterest

Pažljiv odabir rasvete predstavlja bitan segment projektovanja enterijera i mora biti dobro promišljen. Ukoliko sami birate ili menjate postojeću rasvetu, želim da sa Vama podelim neke smernice, koje uvek sugerišem svojim klijentima. Bitno ih je isplanirati pre izvođenja i montaže.

Pre svega, bitno je odabrati boju svetla koja Vam prija. Boja svetlosti se može poistovetiti sa njegovom temperaturom i meri se u Kelvinima. U stambenim prostorima, ljudi se najčešće opredeljuju za toplo belu boju svetlosti, čija je temperatura do 3500 K. Najpametniji i najprijatniji izbor za radni prostor jeste hladno bela boja – preko 5500 K, kao i neutralno bela, poznata kao “daylight”, čija je temperatura u rasponu 3500-5500 K.
Nije isključivo da se u dnevnom boravku mora koristiti samo toplo beli izvor svetlosti. Nekim ljudima ne prija “žuto svetlo” pa se u ovim prostorijama ipak opredeljuju za hladniji ton tj.  neutralno belu boju izvora svetlosti.

Kada odlučite koju boju svetlosti želite, pristupite kupovini svih izvora svetala u isto vreme i od istog proizvođača. Tržiste je prepuno različitih sijalica i led traka, a boja svetla izražena u Kelvinima nije ista kod različitih brendova. Često se, u praksi dešava, da različiti proizvođači, bez obzira na istu temperaturu svetlosti, emituju različitu boju. Njihovim mešanjem nastaje neprijatan prostor za boravak.

Pozicioniranje rasvete je takođe važna stavka da bi izvor svetlosti bio adekvatno iskorišćen. Premalo svetlosti daje neugodan osećaj, jednako koliko i prejaka svetlost. Rešenje je umereno svetlo koje daje osećaj ugodnosti i komfora u kome god se prostoru našli.

Ne zaboravite da se i boje drugačije vide  pod različitim izvorima svetlosti – veštačkim – u svim spektrima boja, i nasuprot – prirodnom svetlošću.

U nekom od narednih tekstova biće reči o uticaju svetlosti na boje i način kako ih vidimo.

Arhitekta i dizajner enterijera sa više od 10 godina iskustva u praksi. Vodi online servis za dizajn enterijera Enterijerna.rs, kroz koji korisnicima pruža mogućnost osmišljavanja lepih i funkcionalnih prostora u okviru budžeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *