Novi život kućice na Moravi. - Lepsi Dom

Novi život kućice na Moravi.

By  |  2 Comments

Mir, tišina, spokoj – najadekvatniji je opis okruženja male kuće, u blizini Morave, koju od reke razdvaja pošumljena padina koja je štiti od plavljenja. Sa prednje strane objekta, preko trema, pruža se pogled na zelena prostranstva, na kojima gotovo da nema obližnjih kuća. Idealno mesto za odmor, pecanje, beg od civilizacije i pronalaženje sebe.

Osnova objekta pre i nakon rekonstrukcije

Objekat je sagrađen krajem 70-tih godina prošlog veka. 2011. godine preživljava zemljotres, nakon čega nije ulagano u njegovu sanaciju.

Kupio ga je novi vlasnik, poštovalac antikviteta, prirode i pecanja. Iako je bilo jednostavnije i bezbednije da postojeći objekat ukloni i sazida novi, odlučio je da ga sanira u konstruktivnom i unapredi u energetskom smislu, ali i da dosta truda i ljubavi uloži u njegov enterijer.  Fokus novog projektantskog koncepta bio je na energetskoj efikasnosti objekta i korišćenju obnovljivih izvora energije.

S’ tim u vezi iskorišćen je obližnji izvor tople vode za snabdevanje toplotne pumpe i za zagrevanje objekta. Na krovu su predviđeni solarni paneli za zagrevanje vode, kao i adekevatna izolacija spoljnih zidova, podova i tavanice od kamene vune. U službi poboljšanja energetske efikasnosti objekta zamenjena je drvena stolarija i postavljena aluminijumska sa troslojnim staklom i ispunom od argona. Površina objekta sa tremom iznosi 42m2, dok je korisna površina unutrašnjeg prostora 25m2.

Dnevna soba

Dnevni deo objekta, koji zauzima najvažnije mesto, temeljno je obnovljen. Postojeća unutrašnja i spoljašnja stolarija zamenjena je novom. Postojeći pod je uklonjen, izvedeno je podno grejanje, a kao obloga korišćena je popularna keramika sa imitacijom drveta.

Dnevni prostor kuće pre renoviranja.
Dnevni prostor kuće nakon renoviranja.

Nameštaj (trpezarijski sto, klub stočić, police i šank stolice) je izrađen po meri i nacrtima, od čelika i punog hrastovog drveta. Postojeće plafonske grede obložene su pločama od medijapana, kako bi izgledale masivnije i bile u istoj nijansi kao i ostali elementi od drveta.

S’ obzirom na to da je novi vlasnik dosta putovao i živeo širom sveta, za centralni element zida odabrana je mapa na koju se kače fotografije sa putovanja. Duž plafonskih greda postavljene su led trake, kako bi bila postignuta čistija forma prostora, bez suvišnih visilica za osvetljenje.

Dnevni prostor kuće nakon renoviranja.

Kuhinja

Kuhinja je izrađena po meri i nacrtu. Za glavni materijal odabran je medijapan, bojen u belo, kao i furnirani medijapan, u dekoru hrasta. Dizajn je sveden i kompaktan, sa minimalnim, ali dovoljnim brojem elemenata. Duž visećih elemenata postavljena je LED traka, koja pruža potrebno osvetljenje radnom delu. Gornji elementi sežu do greda na plafonu, dok je na podu šestougaona keramika, koja zalaženjem u ostatak podne keramike, pruža šarenolik izgled celokupnom prostoru.

Kuhinjski prostor pre renoviranja.
Kuhinjski prostor nakon renoviranja.

Spavaća soba

Pod u spavaćoj sobi je denivelisan, čime su dobijena dva nivoa i time izbegute bespotrebne obodne konstrukcije za dušek. Na višem nivou nalaze se dva taburea za jutarnje uživanje u ispijanju kafe. Lampa u obliku Meseca dodatno pruža toplinu ovoj vrlo važnoj prostoriji.

Mala korisna površina kuće od 25m2 uslovila je nemogućnost postavljanja plakara, pa je konstrukcijom iznad uzglavlja kreveta, dubine 40cm, dobijeno dosta prostora za odlaganje. TV je sa razlogom izostavljen u dnevnoj sobi, jer je peć na drva sinonim za ognjište i okupljanje porodice. Možda je TV suvišan i u spavaćoj sobi, jer svetleća led forma “Let’s stay in bed”, je sasvim dovoljna, ali današnji tokovi života ipak diktiraju njegovu instalaciju.

Spavaći prostor pre renoviranja.
Spavaći prostor nakon renoviranja.

Kupatilo

Površina kupatila od svega 2,3m2 nije ostavila puno prostora za eksperimentisanje, rešenje je došlo logično. Postavljanje mini tuš kabine bilo je neizostavno. Malu površinu prostora ukrašavaju zelene biljke koje oplemenjuju prostor i pružaju živost. Keramika sa imitacijom drveta postavljena je kako na podu tako i unutar zidova tuš kabine. Ostatak zidova je u vidu natur betona sa hidroizolacionim premazom.

Kupatilopre renoviranja.
Kupatilo nakon renoviranja.

Projekat enterijera uradila je projektantska kuća Studio In Design, dok je za realni prikaz enterijera zaslužna saradnica, arhitekta Mina Marković. 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *