7 najpogodnijih biljaka za osunčane letnje terase - Lepsi Dom

7 najpogodnijih biljaka za osunčane letnje terase

By  |  0 Comments

Stiglo je leto, sunčan je dan, sedite na svojoj terasi, gasite žeđ i razmišljate, za idealan užitak- nedostaju biljke. Proleće se završilo, nastupile su vrućine, plašite se da je kasno za sadnju biljaka i ozelenjavanje. Nije sve izgubljeno! Dajemo vam spisak biljaka i savete kojima možete obradovati sebe i urediti svoj prostor na terasi, čak i u sred leta!

  1. JAGODA MESEČARKA (sorta od Fragaria ovalis)

Jagoda mesecarka

Postoji puno vrsta i sorti jagoda, a ova je interesantna jer rađa cele sezone, od aprila do prvih jesenjih mrazeva. Jagode se šire stolonama-izdancima koji se ukorene sami, zato je praktično saditi ih u žardinjere. Uvek možete da iskoristite plastične balone od vode, isečete ih na pola, posadite jagode i rasporedite po terasi.  Ovo je višegodišnja biljka koja voli osunčane pozicije i vodu, a presađuje se tek posle nekoliko godina. Sada zamislite sebe kako sedite na svojoj terasi i berete svoje jagode. Neodoljivo, zar ne?

2. DAN I NOĆ (Viola tricolor)

Biljka koja bujno cveta na suncu. Najrazličitije kombinacije boja i veličina cvetova mogu se naći na tržištu, a poslednjih godina popularni su varijeteti sa veoma sitnim dvobojnim cvetovima. Otporna je na uslove u gradskim sredinama, ali traži bogato zemljište i zato je uvek sadite u kvalitetnu zemlju za cveće. Ukoliko vaša terasa nije jako osunčana, ne brinite, ova vrsta će vas obradovati cvetovima i u polusenci. Vodite računa da zemlja ne bude jako vlažna stalno, niti da se potpuno osuši. Dan i noć možete saditi u viseće ili obične saksije i žardinjere.

dan i noc cvet

3. MUŠKATLA (Pelargonium)

Najleše cveta na punom suncu. Muškatle su jednogodišnje ili višegodišnje biljke. Postoje mnogobrojne sorte- možete da napravite  svoj izbor shodno uslovima koje imate. Kod nas najčešće možete naći obične i viseće. Viseće su zgodne za korpe i saksije koje možete okačiti na terasu, posebno u nedostatku mesta za biljke. Cenjeni su i oni sa dekorativnim aromatičnim jestivim listovima. Potrebno je da precvetale suve cvetove uklanjate redovno da bi muškatla nastavila bujno da cveta. Vodite računa da ne oštetite stabljiku jer je takvo mesto u opasnosti od bakterija i gljivica.

Muskatla

4. PETUNIJA (Petunia)

Kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka. Možete pronaći vrlo različite varijetete- sa jednostrukim ili dvostrukim cvetovima, dvobojne, prugaste, kovrdžave, mirisne. Pojedinim je potrebno uklanjanje suvih cvetova. Imaju dlakave i lepljive listove, a to znači da nisu ljubitelji kiše. Nemojte da vas zabrine kada u vrelim letnjim danima zaustave cvetanje-tako se biljka čuva od iscrpljivanja. Zahlađenje će doneti nove cvetove. Petunije traže redovno zalivanje, ali i dobro drenirano zemljište.
Petunija

5. ČUVARKUĆA (Sempervivum tectorum)

Nezaobilazni detalj za veoma osunčane terase. Čuvarkuća ima brojne sorte, interesantne zbog forme, boje i rasporeda listova. Oni mogu biti u zelenoj, plavičastoj, ljubičastoj ili u kombinaciji zelene i crvene boje. Važno je znati da čuvarkuće traže dobru drenažu da koren ne bi bio u vlažnom zemljištu. Biljke stare nekoliko godina cvetaju uspravnim i vrlo ineresantnim cvetom. Poznato je da rastu u pukotinama stena, na krovovima, stoga im pružite supstrat u kome ima peska i kamenja.

cuvarkuca

6. LAVANDA (Lavandula angustifolia)

Kako bismo zamislili jednu sunčanu terasu bez mirisne lavande? Mala zimzelena, žbunasta biljka sa prelepim ljubičastim klasastim cvetovima. Mediteranska je biljka koja će cvetati celo leto na suncu. Potrebno je da bude u dobro dreniranom zemljištu u koje možete dodati pesak. Zimi je ostavite napolju, ali zaštitite saksiju i vrat korena biljke od izmrzavanja.

Lavanda

7. RUZMARIN (Rosmarinus officinalis)

Ovo je sjajan izbor za sunčana mesta. Vrlo otporna mediteranska višegodišnja biljka drvenastog stabla, mirisnih igličastih listova, sitnih plavičastih cvetova neće vas ostaviti ravnodušnim. Cveta tokom proleća i leta. Ruzmarin može da raste u različitim tipovima zemljišta, najbolje u siromašnijim. Može da izdrži bez vode izvesni period, ali ne u toku letnjih vrućina. Svež začin za obroke direktno sa vaše terase!

Ruzmarin

Izvor fotografija: Pinterest

Ovde možete pročitati koje su biljke najefikasnije za teranje komaraca.

Savete za uspeh u gajenju biljaka na jako osuncanim terasama mozete procitati ovde.

Kristina Plavšić, rođena 1980., diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu 2008.god. Osnovala servis za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Srećno Drvo. Pisala za naučne publikacije o održivoj gradnji i zelenoj infrastrukturi. Specijalizuje se za rešavanje pitanja kvaliteta života u urbanim sredinama uz pomoć biljaka. Učiteljica je argentinskog tanga u plesnoj školi TANGO MAGIA. Mama je jedne male Dunje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *