Kako uklopiti različite stilove, boje i dezene u enterijeru? | Lepsi Dom

Kako uklopiti različite stilove, boje i dezene u enterijeru?

By  |  1 Comment

Uklapanje različitih stilova tapeta, nameštaja, tepiha i različitih detalja nije mali posao i mnogim ljudima predstavlja problem. Zato se mnogi odlučuju za angažovanje profesionalaca koji imaju iskustvo u dizajnu enterijera i arhitekturi.

Pored stilova potrebno je uskladiti boje i dezene. Profesionalci u ovoj oblasti govore o uklapanju boja i tonova boje. To znači da pored toga što ste izabrali zavese i tapete u srodnim bojama treba da pronađete isti ili sličan ton (jačinu boje). Navodimo vam nekoliko saveta koji će vam olakšati uređenje doma. Savete nam je dao portal za tapete tapete-beograd.rs

Šta uraditi prvo?

Kada ste na početku opremanja doma, nakon renoviranja ili useljenja, izaberite stil koji želite da dominira u celini. Da li je to rustični, retro, skandinavski, minimalistički ili klasičan stil? Odabir stila treba da prati i odabir tri glavne boje koje će se ponavljati u enterijeru.

Za većinu ljudi je najlakše da je jedna od te tri boje bela ili siva. Druge dve boje ukopite tako da odgovaraju najpre vašem ukusu. Gledajte da se boje slažu i u tonu, odnosno da dezeni tapeta, zavesa, draperija, tepiha dominantno sadrže te dve boje.

Pre izbora boja konsultujte svoje ukućane kako se kasnije ne bi desilo da ih posebno iritira neka boja u enterijeru.

Boje i dezeni tapeta

Kada izaberete omiljene boje potrebno je da uskladite dezene kućnog tekstila sa bojama nameštaja. Na primer, izaberite nameštaj od svetlog drveta, zatim sofu u sivoj ili bež boji i onda slede tapete, tepisi, zavese, jastučići i drugi detalji.

Ukoliko izaberete sofu u neutralnoj boji, žuta, narandžasta, plava ili zelena mogu da budu prisutne u dezenu na ostalim stvarima, a intenzitet birate prema svom ukusu. Ukoliko izaberete neku od jačih boja među tri dominantne, nemojte dozvoliti da u enterijeru pređe 30%. Što je ton boje jači, ta boja će više preuzimati dominaciju.

Treba biti naročito oprezan sa jarkim bojama, naročito ako su u pitanju dve boje (plava i žuta, teget i crvena, narandžasta i zelena) jer prostor lako može biti prezasićen. Dizajneri enterijera najčešće biraju belu i sivu za dve dominantne boje, a onda za treću imaju priličnu slobodu.

Jednostavan izbor jarko žutih ili ljubičastih jastučića sa cvetovima, predodrediće boju tapeta, zevesa ili podnih obloga.

Tapete sa dezenom pruga u crno – beloj, ili sivo – beloj varijanti mogu na jednostavan način uneti potrebnu dinamiku u enterijer. Ne moraju pruge na tapetama uvek da budu vertikalne, mogu biti interesantne i one sa horizontalnim isprekidanim linijama u više boja.

Akcentovana boja

Ukoliko imate svoju omiljenu boju, na primer plavu ili zelenu, i želite da ona dominira prostorom, nemojte kupovati nameštaj u toj boji. Prostoriju, umesto nameštajem u jednoj boji, ukrasite tapetama koje u dezenu imaju jednu nijansu te boje, recimo plave. Zatim izaberite svetlo plave prozirne zavese, tamno plave jastuke, tepihe u geometrijskom dezenu gde opet dominiraju plavi oblici i linije.

Na taj način ćete dobiti daleko bolji utisak i prostorija će delovati privlačnije. Tapete sa plavim ili sivim ornamentima na svetloj pozadini mogu da budu pun pogodak jer boju sadrže u dovoljnoj meri. Da bi jedna boja dominirala ne mora da zauzima svu dostupnu površinu već je treba pažljivo dozirati na različite načine.

Tapete – važan deo enterijera

Izbor tapeta može imati odlučujuću ulogu u dizajnu enterijera jer one pokrivaju veliku površinu sobe. Čak i ako se odlučite da tapetama izlepite samo jedan zid. D art collection vam pruža odličan izbor modernih tapeta visokog kvaliteta.

Nalazimo se u Beogradu na tri lokacije: u Svetogorskoj br. 5, u Jurija Gagarina 151A na Novom Beogradu u TC Piramida i na Bulevaru kralja Aleksandra 402, na Zvezdari. Posetite nas ili pogledajte naš asortiman na sajtu.

1 Comment

  1. Pingback: Tapete za dekoraciju prostora za svadbeno veselje - Perlita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *