YLAB Arquitectos _ Jednostavnost i šik u Barseloni | Lepsi Dom

YLAB Arquitectos _ Jednostavnost i šik u Barseloni

By  |  0 Comments

Povodom Design Weeka koji se 2015. održao u Barseloni, autori tima YLAB Arquitectos otvorili su vrata svog poslednjeg rešenja- doma smeštenog u kraju Diagonal Mar. U pitanju je prostor koji je renoviran, reorganizovan, ponovo isplaniran, u skladu sa novim potrebama. U novoj podeli, centralna uloga dodeljena je javnoj zoni ovog stana – zoni za druženje i interakciju. Celina sačinjena od dnevne sobe, trpezarije i kuhinje biva smeštena uz veliku staklenu površinu i terasu koja gleda ka ulici. Takva pozicija obezbeđuje pogled na grad i more, kao i stalan priliv svetlosti.

YLAB Arquitectos 01

Privatni prostori su uvučeni u unutrašnjost stana, raspoređeni oko hodnika, koji se sastoji od dve površine postavljene pod pravim uglom. Materijalizacija se bazira na stvaranju kontrasta, uz istovremeno postizanje harmonije. Hrast se pojavljuje kroz parket i zidne panele, belina i tonovi slonove kosti raspoređeni su po zidovima i kuhinjskim elementima. Njihovu svedenost prekidaju detalji u tonovima grafit sive. Stolice, prepoznatljivi lusteri Tom Dixona, detalji u kuhinji. Interesantan detalj jeste ram koji uokviruje prozore i terasu, u istom grafitnom tonu. On je istovremeno i ram za osvetljenje, ali i deo u kome su sakrivene roletne koje pružaju zaštitu od sunca.

YLAB Arquitectos 02

 Soba je odvojena od kuhinje pomoću niske bele police, čiji deo krije muzički uređaj i zvučnike. Ovaj deo je pokriven akustičnom prozirnom tkaninom.

YLAB Arquitectos 04

Kuhinja je formirana otvorenošću i kontinuitetom koji stvaraju otvorene police i beli elementi. Oni se prepliću na način koji nejasno postavlja granice završetka jednog i početka drugog. Veštim odabirom materijala ova harmonija postaje još skladnija. Nastavlja se kroz kontakt sa celokupnim prostorom.

YLAB Arquitectos 05

YLAB Arquitectos 09

YLAB Arquitectos 12

YLAB Arquitectos 13

Glavna spavaća soba zadržava materijalizaciju i atmosferu celokupnog prostora.

YLAB Arquitectos 15

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>