“Uradi sam” od paleta i ulepšaj svoju baštu. | Lepsi Dom

“Uradi sam” od paleta i ulepšaj svoju baštu.

By  |  4 Comments

Na kraju teksta o inspirativnim terasama, obećali smo da ćemo se baviti “uradi sam” projektima za ulepšavanje spoljašnjeg prostora. U primerima koji slede, fokus će biti na paletama. Sigurno je da ste do sada videli mnoge ideje i sugestije na koji način da ih iskoristite, a mi ćemo se potruditi da ovde damo novi pogled na stvari. Njihova velika prednost je u tome što su jeftine i lako dostupne, a pomoću vaše kreativnosti, mogu preuzeti najrazličitije oblike i funkcije i na taj način ulepšati vaše dvorište i stan.

Polica za začinsko bilje

Kreativci se uglavnom izražavaju kroz sve oblasti svog života. Onaj ko je odlučio da na ovakav način gaji svoje začinsko bilje, bez sumnje je prvak u kuvanju. Ako ispisivanje kredom ne smatrate savršenim načinom, možete svoju policu obeležiti markerima ili nalepnicama.

Paleta kao polica za zacinsko bilje

Baštenska ležaljka

Ukoliko imate dovoljno sreće da posedujete svoje dvorište sigurno znate kakav je osećaj zavaliti se u udobnu fotelju, istovremeno čitajući dobru knjigu u mirnom i zelenom okruženju. Još ako ste tu fotelju napravili sami, osećaj je kompletan.  Ako je ovoj trudnici udobno, zašto ne bi bilo i vama?

Uradi sam od palete - bastenska lezaljka

Ljuljaška

Ljuljaška u bašti je dečiji san svakog od nas, a palete su sve što vam je potrebno da ga ostvarite. Potrebno je da spojite palete i pričvrstite ih lancima za drvo ili postojeći ram. Trudnica, a kasnije i beba, zasigurno će uživati u njenim čarima.

 

Ljuljaska za bastu od paleta

Police za vino

Prava stvar za ljubitelje vina. Isecite donje delove palete i ostavite samo jedan glavni deo. Zatvorite dno da bi flaše stabilno stajale a zatim dodajte držače za čaše. Finim sečenjem dekorišite uglove. Ovo je malo komplikovanije ali ako zaista volite vino sigurno vam neće nimalo teško pasti.

Uradi sam vinske police

Ležaljka

Ovo je ležaljka koja ima tri položaja: ležeći, sedeći i poluležeći. Nedostaju joj samo jastučići za udobniji ugođaj. Uskoro ćemo vam pisati o detaljnom procesu pomoću koga je možete napraviti.

Lezaljka od paleta

Lazy bed

Srce, nacrtano na krevetu, je u ovom slučaju samo pleonazam i ništa drugo. Jer, napraviti ovako udoban krevet kućnom ljubimcu je dovoljno da se iskaže ljubav, sve ostalo je suvišno.

krevet za macu

Vertikalno ozelenjavanje

Kada kažemo ’’spoljašni prostor’’ to ne mora odmah da znači ogromno dvorište. Danas, većina ljudi živi u urbanim naseljima što za sobom povlači limitirajući spoljašni prostor. Srećom postoje i oni koji su uspeli da prevaziđu ovaj problem. Smislili su način za proširenje svoje balkonske bašte, i to kako drugačije nego u visinu. Tako da svi vi, koji ste uskraćeni za dvorište možete sebi na terasi, priuštiti kaskadnu paletu sa začinima ili sa ukrasnim cvećem.

Paleta kao polica za cvece

Vertikalna polica DIY

 Staza od paleta

Obično kad pomislite na palete stvori vam se slika ugaone garniture, klub stočića ili kreveta. Ali, da li ste ikada mogli da zamislite da od istih možete konstruisati stazu. Evo jedne kreativne upotrebe paleta a u zavisnosti od dužine vaše staze procenićete koliko vam je paleta potrebno..

Staza od delova paleta

Cipelarnik

Cipelarnika nikad dosta. Uvek imamo po još neki par koji nemamo gde da stavimo. Na ovaj način možete se rešiti starih ciplela koje još uvek nisu za bacanje a koje mogu stajati i u pomoćnoj prostoriji u dvorištu. Takođe, niko ne voli zaprljani hodnik mokrim ili blatnjavim cipelama. Evo praktičnog trika za rešavanje ovog problema.

Cipelarnik od paleta

Odlaganje baštenskog pribora

Ako ste ljubitelj cveća evo originalne ideje za otpremanje vašeg baštenskog pribora. Napravljena je od samo dve palete i ovo je samojednostavan primer kako može da izgleda. Naravno, vi se možete poigrati idejama u smislu bojenja i dograđivanja. Sav pribor za vašu baštu možete smestiti na jedno mesto i na taj način organizovati i olakšati vaše vreme potrošeno za ulepšavanje iste.

Uradi sam od palete

Baštenski sto

Kada dobro razmislite baštenski sto bi trebalo da se u potpunosti integriše u  prirodni spoljni dekor. Evo primera takvog komada napravljenog od paleta. Obratite pažnju na njegovu autentičnost, jednostavnost i rustičnost Ovde vam nedostaje samo dobro društvo.

Bastenski sto od paleta

Negde pored vode

Ovde ,složićete se, isto to, samo malo malo intimnije…

Palete DIY

Ideje za lepšu baštu pročitajte ovde, a ukoliko vam treba inspiracija za prolećno uređenje terase, pronađite je ovde.

Rodjena 1984. godine. Diplomirala 2009. godine na Gradjevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, smer arhitektura. Šest godina radi u Studiju za projektovanje i inženjering ‘’Ina projekt’’ na važnim I velikim projektima, poput hotela ‘’Vrbak’’ i ‘’Pegaz’’, policijskih uprava, poslovno-stambenih objekata.U istoj firmi stiče dve licence odgovornog projektanta. Član je inženjerske komore u Beogradu od 2012. god. Voli kreativne stvari I pozitivne ljude.

4 Comments

 1. jelena

  Juni 21, 2015 at 11:30 am

  Prelepo i dobro i korisno razmisljam d auraidm tako nesto, ljulju da napravim i bastenski sto kao i police za cvece, pozdrav iz Rume, jelena

  • Admin

   Juni 23, 2015 at 7:26 am

   Draga Jelena, drago nam je da vas je tekst inspirisao. Onda naš portal služi svrsi. Srećno sa realizacijom. Veliki pozdrav

 2. Pingback: 5 načina da upotrebite merdevine kao dekor | Lepsi Dom

 3. Pingback: Kako pronaći, odabrati i pripremiti palete za novu upotrebu | Lepsi Dom

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>