Trendovi za uređenje prostora koji nas čekaju u 2019. godini | Lepsi Dom

Trendovi za uređenje prostora koji nas čekaju u 2019. godini

By  |  2 Comments

Odlazak jedne i dolazak naredne godine, po prirodi stvari asociraju na rekapitulaciju i razmišljanje o tome čime smo ispunili poslednjih 365 dana. Da li smo mogli bolje, gde smo briljirali, a šta bismo najradije prepustili zaboravu? Slično se dešava i na planu dizajna. Sajmovi i izložbe sumiraju stvari, dajući uvid u ono što se zadržava i nastavlja da bude trend, a prećutkuju ne baš uspešne, prevaziđene tendencije.

U tekstu koji sledi sumirali smo utiske i predviđanja sa sajmova koji su obeležili kraj godine i razmišljanja svetski poznatih dizajnera o tome šta je siguran pogodak kada je uređenje prostora u pitanju, u godini koja sledi.

1. Nežni pasteli

Globalna tendencija za sigurnošću, utočištem, povezivanjem sa svetom oko sebe, odražava se i kroz kreiranje ambijenata koji grle, prihvataju i donose dobar osećaj. Kao prirodni efekat potrebe za pozitivnim stavovima i energijom, izbegavaju se tamni i teški koloriti i pribegava se nežnim pastelima. Na sajmovima je osim nežne roze, koja već dugo dominira, viđen čitav niz pastela – svetlo zelena, limun žuta, nežno ljubičasta, boja breskve i svetle neutralne boje poput tosta.

Pastel-dining-room

Fotografija : Decoist

Na priču o svetlim ambijentima, naslanja se i stav studija Mr. Call Design. Oni navode da je trend u uređenju korišćenje 90% bele, koja će sagraditi ambijent, uz njegovo razmotavanje kroz 10% boja. Ovaj stav je prisutan i u industriji podova, gde su vodeći izbor podovi od svetlog drveta.

Međutim, trend svetlih boja definitivno nije našao svoje mesto u uređenju kupatila.

2. Kupatila u crnim bojama.

Bela je uobičajen, najčešći izbor, kada je u pitanju uređenje kupatilskih prostora, jer asocira na sterilnost, higijenu i uz to uvećava ove, obično male, prostore. Međutim, potreba da se u kupatila unese luksuz, glamur, dašak atmosfere koju pružaju luksuzni hoteli i spa centri, dovela je do toga da crna boja odnese pobedu.

Moguće je uneti je u kupatilo na različite načine – kroz odabir slavina, lavaboa, ormarića ili je pak naneti je na čitav zid ili zidove. Činjenica je da će biti zahtevnije za održavanje, ali crni zid je idealna podloga za akcentovanje bilo kog komada… Visilice, ogledala, biljke…

Wood-Melbourne-New-Collection-Bathroom-Products-Yellowtrace-04

Fotografija : Yellowtrace

3. Hrabro akcentovanje zidova i kolor – blok kombinacije

Potrošačke navike navode na zaključak da smo postali hrabriji i smeliji kada su u pitanju izbori boja za zidove. Sve je češći odabir akcentovanje jednog zida u prostoriji nekom dominantnom bojom. Dramatičan efekat se često stvara bojom poput tamno zelene ili ljubičaste.

Ono što se takođe nameće kao zaključak sa sajmova jeste da u narednim mesecima sledi period kolor-blok kombinovanja (kombinovanje kontrastnih boja).

Fashion-Meets-Interior-Design-Color-block-26

 

4. Tonovi dragulja

Nasuprot poletnim pastelnim kombinacijama, ne može se prevideti sklonost ka korišćenju dubokih, bogatih tonova dragulja. Hrabra indigo, smaragdno zelena, mistična ljubičasta stvaraju divne i luksuzne ambijente. Ove boje na tkaninama, aksesoarima, tepisima ulaze u dnevne sobe, trpezarije, spavaće sobe. U kombinaciji sa dekorativnim lajsnama i komadima od pliša stvoriće jak i nezaboravan utisak.

jewel-tone-interiors-purple-sofa-and-deep-teal-wall

Fotografija : TLC Interiors

5. Kombinovanje različitih metalnih akcenata

Njujorški dizajner, Thom Filicia, preporučuje promišljeno i slojevito kombinovanje srebrnih, zlatnih i tamnih tonova, koji stvaraju izuzetan efekat. Stoga savetuje da se ove godine igramo  kombinujući  tople i hladne metale. Ohrabruje nas da bakarnim i pozlaćenim površinama suprotstavimo srebrne. Ovo će uvek biti neprolazan i ukusan način za kreiranje balansa i definicije.  Sa ovim se slaže i Jamie Bush, dizajner iz Los Anđelesa, koji tvrdi da je tretiranje čitave prostorije samo jednim materijalom previše kruto i dosadno.

 6. Boho stil sa vintage primesama

Boho stil se vraća u trend, ali sa primesama vintage i modernog stila i zakrivljenih linija. Tkanine sa printovima i paternima su ponovo moderne ali ovoga puta jasnije i svetlije. Zakrivljeni nameštaj i mekane linije mešaju se sa modernim i vintage formama.

bohemian-style-design

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *