Šta treba da znamo o bojama u enterijeru? | Lepsi Dom

Šta treba da znamo o bojama u enterijeru?

By  |  0 Comments

Boje su sile koje deluju na čoveka i izazivaju osećaj zadovoljstva ili neraspoloženja, aktivnosti ili pasivnosti. Izbor boja u radnim prostorima, kancelarijama, školama, može pojačati ili umanjiti radni učinak, dok u bolnicama dokazano utiče na zdravlje pacijenata.

Uticaj boja na čoveka odvija se posredno, njenim posebnim fiziološkim delovanjem, koje je u stanju da proširi ili suzi prostoriju, pa tako preko slobodnog delovanja izaziva osećaj potištenosti ili slobode. Neposredni uticaj manifestuje se impulsima koji proizilaze iz pojedinih boja. Najveću impulsivnu snagu ima narandžasta, a za njom slede žuta, crvena, zelena i purpurna. Najmanju impulsivnu snagu ima plava, zeleno- plava i ljubičasta (hladne i pasivne boje).

enterijer veselih boja

U prostoriji su snažno impulsivne boje prikladne samo za male površine, dok za velike površine odgovaraju boje slabe impulsivnosti. Tople boje deluju aktivno, podsticajno, ponekad uznemirujuće. Hladne boje deluju pasivno, umirujuće ili introvertno. Zelena boja opušta živce. Uticaj boja zavisi i od toga kolika je svetlost i odakle deluje.

plava boja za zidove

  Plava je boja male impulsivnosti i može se primenjivati na velikim površinama. Za razliku od nje, narandžasta je boja koja ima najveću impulsivnu snagu, pa je zato treba primenjivati za detalje.

Tople i svetle boje (poput žute) odozgo podstiču duh; sa strane ga greju i približavaju; odozdo ga olakšavaju i uzdižu. Tople i tamne boje (poput crvene) deluju odozgo završno, dostojanstveno; sa strane obuhvatno; odozdo sigurno za koračanje i prihvatanje.

Kuhinja u zutoj boji

Žuta je topla i svetla boja. Ukoliko je odaberete grejaće i približavati prostor.

Hladne i tamne boje (poput ljubičaste) odozgo deluju preteći; sa strane hladno i tužno; odozdo otežavajuće i potišteno.

ljubicasta boja na zidovima u enterijeru

 Ukoliko se opredelite za ljubičastu, rizikujete da prostor nosi utisak potištenosti i težine

Bela je boja apsolutne čistoće i urednosti. U kolorističkom oblikovanju prostorija bela boje ima glavnu ulogu pri odvajanju pojedinih grupa boja i njihovoj realizaciji, pa ih time čini svetlijim, življim, raščlanjenijim.

bela u enterijeru kuhinje

 Bela je boja apsolutne čistoće i urednosti

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>