Skrivena kuhinja_Minosa Design | Lepsi Dom

Skrivena kuhinja_Minosa Design

By  |  0 Comments

Iza zajednice Minosa Design stoji dvojac- Darren Genner i Simona Castagna. Udružuju svoje kvalitete kako bi Minosa radila sa punim potencijalom. Ona ima iskustva u dizajnu, prati globalno tržište i prilagođava ga kontekstu Australije, u kojoj žive i stvaraju. On je praktičar, ima 23 godine iskustva. Zajedno dizajniraju i proizvode sve ono što je potrebno za lepe i moderne kuhinje i kupatila, od delova do dizajna kompletne celine.

Ovo je jedno od njihovih rešenja.

Skrivena kuhinja Minosa Design 02

Angažman na ovom projektu došao je nakon što je klijent izgubio veru u prethodni tim koji je radio na rešenju. Zadatak je bio izuzetno kompleksan- objediniti u celinu prostor u kome su kuhinja, trpezarija i dnevna soba, koja će porodici od pet članova obezbediti MNOGO zabave. Nije bilo rasprave oko trpezarijskog stola za kojim će sedeti 8-10 ljudi, dizajna koji će biti moderan i koji će obezbediti da svi kućni aparati budu nevidljivi. Trosed, dve velike fotelje, plazma od 64 inča..

“Dodajte još jedan sprat!”, bila je inicijalna reakcija Minose. Ipak, zahvaljujući iskustvu, promišljanju i tehnologiji, uspeli su da reše zadatak.

Skrivena kuhinja Minosa Design 03

Osim objedinjavanja pomenutih celina, prostor je nosio još niz ograničenja. Prozori, vrata i instalacije, koje nisu mogle biti uklanjane niti pomerane. Bilo je potrebno integrisati dva velika stuba i sakriti veliki dimnjak. Situaciju je dodatno komplikovalo što se stan nalazio na šestom spratu, bez tehničkog lifta, sa 13 kućnih aparata koje je trebalo dopremiti.

Koncept je bio objedinjavanje svih ovih prostora, kako bi se stvorio utisak prostranosti. Neki delovi su se praktično razrešavali sami od sebe, onako kako su ih diktirala ograničenja. Kao na primer deo ispod prozora, sa fiksiranom instalacijom vodovoda.

Skrivena kuhinja Minosa Design 04

Skrivena kuhinja Minosa Design 05

Odluka je bila da se stvori  inovativan prostor – ostava sa kliznim vratima, koja će u sebi sakrivati pećnicu, deo za sitne kućne aparate, hranu, piće. U njoj će čak biti i poseban ulaz u prostor za pranje. Taj prostor je posebno značajan, jer se u njemu nalazi još jedan frižider i ostava za vinske boce. Na ovaj način rešava se mnogo zadataka i ograničenja. Svemu se može pristupiti onda kada za tim ima potrebe. Sve se stvara i nestaje kao proizvod trenutka.

Skrivena kuhinja Minosa Design 06

Skrivena kuhinja Minosa Design 08

Skrivena kuhinja Minosa Design 09

Skrivena kuhinja Minosa Design 10

Poslednji i, po mišljenju dizajnera, najbitniji deo slagalice bilo je rešavanje trpezarijskog prostora. Pomiriti svakodnevne potrebe porodice od 5 članova i vikende, kada se očekuju gosti, zabave i mnogo više mesta za sedenje. Odlučeno je da se ovaj sto koncipira kao kuhinjsko ostrvo, što u velikoj meri rasterećuje prostor i omogućava da se sto transformiše i povećava prema potrebi. Ovo se postiže pomoću tehnologije i daljinskog upravljača.

Skrivena kuhinja Minosa Design 11

Skrivena kuhinja Minosa Design 12

Skrivena kuhinja Minosa Design 13

Koristeći benefite današnjih dizajnerskih i tehnoloških dostignuća, Minosa je uspela u naizgled nemogućoj misiji. Recimo da je snalažljivost i inteligencija obezbedila još jedan sprat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *