Razgovarali smo sa : Studio Floem | Lepsi Dom

Razgovarali smo sa : Studio Floem

By  |  7 Comments

Nedavno smo se, na Instagramu, sreli sa divnim komadima, koje potpisuje Studio Floem. Kako nam je njihov profil postao jedna od dražih stanica na ovoj mreži, poželeli smo da ih bolje upoznamo.

LD:  Zdravo. Recite nam nešto više o svom studiju. Kada ste ga osnovali, koliko vas je, da li postoji neka podela uloga? Kako ste se sreli, upoznali, prepoznali, udružili?

Studio Floem: Zdravo. Studio Floem čini nas dvoje – Filip Vukosavljević i Milena Jovanović. Oboje smo rođeni 1993. godine i apsolventi smo Šumarskog Fakulteta, smera za Projektovanje nameštaja – gde smo se i upoznali.

Floem Studio pokrenut je u septembru 2018. godine, što nas čini relativno mladim brendom, i imamo mnogo energije, planova, ciljeva i puno toga na čemu želimo da radimo.

Neka striktna podela uloga ne postoji – oboje smo tu kroz sve faze – inspirisanja i razmišljanja, crtanja, razrade ideja; zatim pripreme proizvodnje, realizacije ideja, fotografisanja proizvoda …

17

 Studio Floem_ Klub Sto Pond+Able (jasenovo drvo i epoksi smola)

LD: Naziv “Floem” je divan. Kako ste došli do njega? I šta (Vam) znači?

Studio Floem: Pored toga što sadrži početna slova naših imena i divno zvuči, ta reč, po nama, ima prelepu simboliku, jer život biljke zavisi od aktivnosti floema. Floem (grč. Phloem), u anatomiji drveta predstavlja jedan od dva provodna tkiva (xylem i phloem), kojim se hranljive materije i organska jedinjenja sprovode kroz biljku.

LD: Kada i kako ste odlučili da se bavite dizajnom nameštaja? Da li ta ljubav datira od detinjstva ili vas je pronašla kasnije?

Studio Floem:  Filip je u poslu oko nameštaja čitav život. Od rane mladosti radi sa ocem u porodičnoj firmi za proizvodnju nameštaja i opremanje enterijera – FISWOOD, u kojoj se izrađuju svi naši proizvodi, a na fakultetu se konkretnije usmerio na tehnologiju proizvodnje; Ja sam se tokom studija usmerila na projektovanje nameštaja i dizajn enterijera. Tu sam se, zahvaljujući profesorima i saradnicima za nastavu, upoznala sa principima projektovanja i konstruisanja nameštaja od masiva, od ploča na bazi drveta, tapaciranog nameštaja, tehnologije proizvodnje, kao i sa mogućnošću sagledavanja ergonomskih zahteva nameštaja, koji se vide indirektno, tek tokom korišćenja proizvoda.

5 6

Studio Floem_ Čiviluk Twigs (hrastovo drvo )

Fotografija: Nenad Stanković

LD:Kako biste opisali sopstvenu filozofiju dizajna?

Studio Floem:  Proizvodimo nameštaj koji je projektovan za generacije, stilski prilagodljiv i za sva vremena. Primetićete snažan upliv skandinavskog dizajna, sa elementima mid-century stila. U dizajnu, akcenat stavljamo na obilnu primenu drveta, jednostavnost, minimalizam i eleganciju. Kako bismo izbegli monotoniju u konačnom izgledu, koristimo elemente ritma i kontrasta, kao sredstvo oblikovanja, koje apliciramo u vidu geometrijskih oblika, igre horizontalnih i vertikalnih linija, smene boja i slično.. Rezultat je, pre svega, nameštaj koji je praktičan i funkcionalan,  jednostavnih, ravnih i pročišćenih linija, prirodne strukture, lagane forme i vrlo jasne namene, kao i besprekorne površinske obrade. Odražava mirnoću sa pravom dozom dinamike i razigranosti, i kao takav, namenjen je apsolutno svakoj osobi čijem senzibilitetu prija i koja se identifikuje sa njim.

LD: Na vašim socijalnim mrežama provejava romantika, nežnost, divna svetlost…  U čemu sve pronalazite inspiraciju?

Studio Floem: Kroz Instagram profil se izražavamo na neki način… Na toj platformi pokušavamo da ljudima jasnije približimo i predstavljamo estetiku našeg nameštaja i brenda. Na profilu ćete naći elemente kojima se inspirišemo- obilje svetlosti, prozračnost, čistotu, vedrinu, nežan kolorit, prirodne i floralne motive, slobodu, ljubav… Motivaciju i inspiraciju crpimo iz svakodnevice, iz posebnih trenutaka, lepih mesta, ljudi, radova nekih od najznačajnijih dizajnera današnjice; ali je inspiracija i u nama samima, potrebno je samo da je potražimo.

19

 Studio Floem_ Klub Sto Pond+Able (jasenovo drvo i epoksi smola)

LD: Kako odabirete materijale od kojih izrađujete svoje komade?

Studio Floem: U najvećem procentu drvo koristimo kao dominantan materijal, ali ne isključivo. Primena masivnog drveta tamo gde mu nije mesto je pogrešna, a to je uverenje koje se često sreće kod kupaca u Srbiji. Dosta koristimo i kompozitne materijale na bazi drveta, i epoksidnu smolu, koja je tek od skoro pronašla primenu u enterijerima. U svom radu puno razmišljamo i na teme cirkularne ekonomije, racionalnog korišćenja drveta kao materijala, vodimo se principima fleksibilne proizvodnje, modularnosti nameštaja i nadamo se osvešćavanju ljudi na našim prostorima u budućnosti, edukaciji i promeni pogrešnih uverenja na tu temu…

LD: Šta sve pravite? Recite nam ponešto o svojim proizvodima.

Studio Floem: Proizvodi koji su do sada realizovani i oni na kojima trenutno radimo predstavljaju našu prvu liniju nameštaja, u kojoj su se svi proizvodi stilski ispratili. Svi komadi iz ove kolekcije su kružnih oblika, pitome forme, oblih ivica, svetlih vrsta drveta, vedrih boja. U planu imamo mnogo novih proizvoda i znatno proširenje asortimana.

LD: Kako dolazite do publike? Da li je Floem nameštaj moguće videti u nekom salonu/radnji?

Studio Floem: Za sada uglavnom putem prisustva na internetu i društvenim mrežama. Naše proizvode je moguće videti i u ShamlizaShowroomu u Karađorđevoj 11, u Beogradu. Takođe, imamo saradnju sa MyTy aplikacijom zahvaljujući kojoj kupci mogu, pomoću 3D modela, isprobati proizvode u svom domu, pre nego što se odluče za kupovinu.

IMG_8964s DPP2

Studio Floem_ TV komoda Mirrora (MDF i masiv hrasta)

LD: Kako Vam se čini dizajnerska scena u Srbiji danas? Čiji Vam je rad posebno inspirativan? I ko su Vam favoriti kada je inostrana scena u pitanju ?

Studio Floem: Od domaćih radova, kao posebno inspirativan izdvojili bismo saradnju GIR-a i Studio Autori, posebno projekat GIR-ovog Showroom-a, na površini od  310 kvadratnih metara. Kad je region u pitanju, favoriti su nam bosanski brend Gazzda furniture i hrvatska kompanija Prostoriadok na stranoj sceni  obožavamo kreativne veličine današnjice, kakve su Jasper Morrison, Konstatin Grcic, Karim Rashid, Philippe Starck, Rosse Lovegrove… I posebno volimo italijansku kompaniju Moroso.

LD: Na čemu trenutno radite i šta planirate dalje?

Studio Floem: Trenutno radimo na nekoliko novih proizvoda, koji su deo prve kolekcije, kao što smo prethodno pomenuli… Nadalje ćemo raditi na realizaciji planova koje imamo. U narednih nekoliko godina želimo da predstavimo svoj rad publici i izlažemo na sajmovima nameštaja, kao i raznim regionalnim i svetskim manifestacijama na kojima se predstavljaju kreativci iz sfere dizajna, projektovanja nameštaja i uređenja enterijera.

LD: Da li smo zaboravili da pitamo nešto što je bitno da znamo o Vama?

Studio Floem: Bitno je pomenuti, da smo u dosadašnjoj praksi rado izlazili u susret svim kupcima, a u vezi sa zahtevima koje su imali. Ticali su se modifikacija boja smole, vrste drveta, dimenzija..

U nastavku pogledajte još fotografija predivnih Floem proizvoda, a mi se radujemo njihovim novim komadima, o kojima ćemo Vas uredno obaveštavati.

Studio Floem na Instagramu

Studio Floem na Facebooku.

21

11

10

12

17

15

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

7 Comments

  1. Pingback: Lepši Dom i Studio Floem Vas nagrađuju | Lepsi Dom

  2. Pingback: Razgovarali smo sa: PiX | Lepsi Dom

  3. Pingback: Prelistavamo novu Floem kolekciju | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *