Razgovarali smo sa : Kubem Studio | Lepsi Dom

Razgovarali smo sa : Kubem Studio

By  |  3 Comments

Trenutak u kome živimo karakteriše mnogo infomacija, koje na dnevnom nivou primamo. Društvene mreže su nam, godinama unazad, glavni prozor ka njima. Zato je bitno da mudro filtiramo ponudu i pametno biramo čemu ćemo posvetiti pažnju. Često nas preopterete, ukradu fokus i vreme, pa nam treba “offline mode”. Srećom, češće nam otkriju divne ljude, priče i svetove.

Nedavno smo se, u plovidbi instagramom, zadržali  na jednom profilu, koji nas je osvojio jednostavnošću forme, a bogatstvom svetova koje te forme stvaraju. U pitanju je Kubem Studio, iza koga stoji Milica Apostolović. Uživali smo u odgovorima koje je dala na naša pitanja.

LD: Zdravo, Milice. Na tvom web-sajtu otkrivamo da si po vokaciji arhitekta. Da li se baviš arhitekturom ili je ilustracija uzela tvoju punu pažnju?

Kubem Studio: Trenutno sam posvećena ilustraciji, jer sam u procesu umrežavanja i razvoja svog Kubem ćoška u, za mene, novoj industriji. Obrazovanje u arhitekturi svakako utiče na to što radim i volela bih da u budućnosti svoj profesionalni rad posvetim i prostornom dizajnu za decu. Rad sa decom me neizmerno raduje i inspiriše.

houseofhawkes.net_2

Fotografija: House of Hawkes

LD: Kada si uplovila u svet ilustrovanja? Da li se ono od detinjstva provlačilo kroz tvoj život? Kada je postalo “ozbiljno”, kada je postalo posao?

Kubem Studio: Ulazak u svet ilustrovanja se desio sasvim spontano pre nekoliko godina, i spontano je prerastao u posao. To je bio moj način da zabeležim male radosti i prenesem ih bliskim osobama, a zahvaljujući podršci sestara sam se upustila u promociju svojih radova. Vođenje posla i pozicioniranje na tržištu oduzima dosta vremena, tako da nekada i ne stižem da se bavim dizajnom. Istinski uživam u svakom novom projektu.

LD: Zahvaljuješ se mami i sestrama na detinjstvu koje je bilo puno kreativnih i zanimljivih aktivnosti, koje je stvorilo temelje za ono što si danas. Ispričaj nam kako su izgledali neki od najdražih trenutaka vašeg zajedničkog stvaralaštva.

Kubem Studio: Puno je zabavnih sati, ali i sati ozbiljne fokusiranosti prošlo tokom naših malih projekata oslikavanja zidova, izrade igračaka za sobu, redizajna nameštaja ili odeće. Učile smo kroz igru, iskustveno, i pre svega smo učile o značaju odnosa proces – gotov proizvod. Kreativno stvaralaštvo nas je naučilo da problemima u svakodnevnom životu pristupamo na jedan novi način, i smatram da je takav pristup posebno važan novim generacijama – generacijama tehnološke revolucije.

LD: Da li postoji neka tačka u kojoj uspevaš da spojiš arhitekturu (kao prostornu umetnost) sa divnim svetovima koje stvaraš kroz svoje ilustracije? Organizovala si kreativne radionice za decu. Možeš li nam reći nešto više o tome?

spiritedpuddlejumper.com_3

Fotografija: The Spirited Puddle Jumper

Kubem Studio: Deca u svojim džepovima uvek imaju razigrane i nama potpuno neočekivane odgovore! Organizovala sam i učestvovala u različitim radionicama, ali bih izdvojila rad u avanturističkom parku u Sloveniji, koji funkcioniše po principima playwork-a (učenje i razvoj kroz igru). Potreba za igrom kod dece i mladih je urođena, to je ne samo sociološka, već i biološka i psihološka potreba. Zato je važno osloboditi njihove potencijale obezbeđujući im prostor u kome će sami definisati svoj iskustveni dodir sa novim znanjima i vreme koje će mu posvetiti. Svako dete je po izboru moglo da izabere svoj kutak u parku, osmisli i, uz našu pomoć, izgradi svoju drvenu kuću za odmor i igru.

LD: U čemu pronalaziš inspiraciju za ilustracije koje danas stvaraš?

Kubem Studio: Inspirišu me one male stvari koje čine da kroz radove pokušavam da prenesem snagu njihove jednostavnosti.

LD: Tvoj stil je najbliži onome što danas prepoznajemo kao skandinavski. Šta je ono što su za tebe lično najveće vrednosti skandinavskog dizajna? Šta najviše voliš kod ove estetike?

Kubem Studio: Iskrenost i hrabrost u pristupu samom dizajnu, lakoću svedenih detalja i dodir prirode ušuškan u dekorativnim elementima. Prostori nadahnuti skandinavskim stilom obiluju svetlošću, kontrastima koje stvaraju crni akcenti, zasićene boje i toplina drveta, a tu je i eklektičan izbor umetnosti. Mislim da je ključ u toj iskrenosti koja se snažno oslanja na funkcionalnost i daje dizajnu lični dodir.

houseofhawkes.net_1

Fotografija: House of Hawkes

LD: Tvoje ilustracije se mogu naći na najrazličitijim predmetima. Posebno su nas osvojile zavese i posteljine. To je način na koji Kubem Studio ostvaruje saradnju sa različitim brendovima. Možeš li nam reći nešto više o tome? Kako dolaziš do klijenata, kakav je proces saradnje i nalaženja rešenja? Da li postoji neki projekat koji ti je malo omiljeniji od drugih?

Kubem Studio: Iako lično nisam aktivna na socijalnim mrežama, one su postale važan segment promocije Kubem radova i klijenti me često kontaktiraju preko Pinterest platforme. Podjednako je važan i rad na partnerstvima sa agencijama, zadovoljstvo klijenata koji se vraćaju zajedničkoj saradnji i otvorenost za nova znanja. Puno je koraka koje morate učiti u hodu, i projekata kojima biste danas pristupili drugačije. Posebno mesto zauzima moja prva saradnja na izradi kolekcije za divan brend dečje odeće Sasha+Lucca. Iako nije realizovan iz tehničkih razloga, dao mi je polet i važne lekcije za budući rad.

childrens-curtains

kids-room

Ilustracije Kubem Studija na zavesama i posteljini

LD: Ono što je posebno zanimljivo jesu divne ilustracije za dečije sobe. Reci nam kako funkcioniše Kubem Studio Shop? Kupujemo digitalni fajl koji sami možemo odštampati i uramiti?

Kubem Studio: Tako je. Nažalost, zbog prepreka koje nosi tržište ovde, Kubem Studio internet prodavnica je trenutno okrenuta inostranstvu. Digitalni fajlovi su tu kako bi bili dostupni svima i kako bi se podržao pristup lokalnom štampanju. Radujem se budućem prilagođavanju prodavnice našim potrebama, a do tada me slobodno možete kontaktirati putem internet stranice.

LD: U Beogradu se tvoji radovi mogu videti i kupiti u Wunderkammer Art Galeriji u Beogradu. Možeš li našim čitaocima reći nešto više o tom mestu?

Kubem Studio: Wunderkammer galerija je predivan projekat scenografkinje Tamare Branković i istoričarke umetnosti Jelene Vukadinović. To je pravi kabinet retkosti u kome nas svaki eksponat uvlači u novi svet, od ručno rađenih lutki i antikvarne keramike do fotografija i grafika. Ja iznova uživam u svakoj poseti, jer se Jelena i Tamara uvek trude da nas iznenade novim detaljima. Zavirite i Vi kada sledeći put budete šetali blizu Čumićevog sokačeta!

wunderkammer art gallery

Milicin rad u Wunderkammer Art Galeriji u Čumićevom sokačetu

Pogledajte u nastavku još neke od Milicinih ilustracija, a za detaljno istraživanje preporučujemo Kubem studio na webu i društvenim mrežama.

Internet prezentacija

Kubem Studio na Instagramu

Kubem Studio na Facebooku

4 White furniture in room zirafice

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

3 Comments

  1. Pingback: Razgovarali smo sa: PiX | Lepsi Dom

  2. Pingback: Iz ugla jedne mame: Selidba iz kreveca u krevet. | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *