Priča o jednom Makeoveru: Kako sa minimalnim budžetom stvoriti topli dom? | Lepsi Dom

Priča o jednom Makeoveru: Kako sa minimalnim budžetom stvoriti topli dom?

By  |  2 Comments

Za mnoge od nas, kupovina kuće, sama po sebi, predstavlja dovoljno veliku investiciju, nakon koje se budžet za opremanje i uređenje enterijera svede na minimum. Danas ćemo pisati o jednom takvom slučaju i procesu kroz koji je od relativno nezadovoljavajućeg prostora (u estetskom smislu) napravljen topli dom.

Klijentkinja je želela kuću koja će biti topla i koja će biti „u njenom fazonu“. Važno je napomenuti da se budžet za opremanje svodio na minimalnu moguću meru. Srećom, na svojoj strani je imala Nevenu (EnterijerNA) .

Evo šta su uradile.

Kako je prethodna vlasnica kuće u prostoru ostavila sav nameštaj i dekoraciju (tepihe, lustere, lampe, slike i sitnice), bilo je potrebno odlučiti šta se zadržava, a šta definitivno leti napolje. Skinuti su lusteri i zavese, a u nameštaju je uočen potencijal, koji će se na površinu izvući bojenjem, tapaciranjem i premeštanjem.

Nameštaj i stolarija u kući bili su u nijansi braon boje, koja je stvarala sumornu atmosferu. U potpunoj suprotnosti u odnosu na vedrinu koju nosi dvorište i zelenilo u koje je kuća smeštena. Zato je prva stvar na popisu prioriteta bila farbanje.

Izvorno, zatečeno stanje nakon kupovine kuće.
Materijal od koga je trebalo stvoriti novi prostor.

Vrata su ofarbana u belo, kao i sav nameštaj, koji je prethodno pripremljen šmirglanjem,a zatim obojen belom bojom za drvo. Samo je ova intervencija bila dovoljna da u prostor uđe obilje svetlosti.

Akcenat je u prostor stigao odabirom plave nijanse za dve komode u dnevnoj zoni kuće. Jedna je u trpezarijskom prostoru, a druga je TV komoda. Njihova lepa dekorativna forma pojačana je izborom ovog tona. U belo su ofarbani i sto i stolice, a sve stolice su i tapacirane u cvetni dezen, po izboru vlasnice (cena tapaciranja je bila 500 dinara po komadu).

Prostor nakon intervencije. Bela boja je unela svetlost, dok je plava akcentovala lepe forme komoda i učinila ih još upečatljivijim.

Važno je napomenuti i da je prostor funkcionalno reorganizovan. Trosed je premešten na suprotan zid, a komoda, koja je pronađena u gostinskoj sobi, donešena je ovde, gde je postala glavni element dnevnog boravka. Efekat je pojačan i time što je zid na koji je smeštena okrečen u plavu nijansu. Iznad nje je i polica iz Ikee, razigrana pažljivo odabranom dekoracijom.

Jedino što je, na zahtev vlasnice dodato u prostor bila je biblioteka od univera, koja je izrađena po meri. Uokvirila je prostor, otvorila dnevnu zonu i predstavlja jedini krupniji finansijski izdatak u celoj ovoj priči.

Veoma važnu ulogu u oživljavanju prostora imao je i odabir zavesa i drapera, kao i lustera i svih detalja. Postavka na trpezarijskom stolu je donela toplinu. Čitav taj kutak se otvara i povezuje sa dnevnim boravkom. Kako je vlasnica veliki ljubitelj biljaka, treba istaći i njihovu veliku ulogu u oživljavanju i ulepšavanju čitavog prostora.

U nekom od narednih tekstova Vam javljamo kako je Nevena osmislila makeover hodnika ovom prostoru.

Makeover i novi ambijent sa elementima koje imate i malim budžetom? Da, moguće je.

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

2 Comments

  1. Pingback: Tragale smo za omiljenim foteljama na regionalnom tržištu. | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *