Pregrada kao forma, funkcija i lepota_ Fujigaoka M apartment, Japan | Lepsi Dom

Pregrada kao forma, funkcija i lepota_ Fujigaoka M apartment, Japan

By  |  0 Comments

Prethodni post na portalu prikazao je kako drvena kuhinja sa ostavom funkcioniše kao samostalna celina u okviru stana u Parizu. 10 hiljada kilometara daleko, u Yokohami, u Japanu, postoji slično rešenje. Stan je veći, organizacija je drugačija, kao i dekoracija prostora, iza drvene pregrade su spavaće sobe, ali je projektantski pristup pri kome se materijalizacijom odvaja funkcionalna celina i stvara “arhitektura unutar arhitekture” gotovo identičan.

Fujigaoka M apartment 02

U pitanju je renoviranje stana starog 26 godina za potrebe bračnog para bez dece. Projekat je delo studija Sinato iz Tokija. Autori su zadržali postojeće vrednosti i uveli nove. Ostava, wc i kupatilo čine kompaktan blok koji je pozicioniran uz ulaz, tako da veliki deo prostora ostaje za sve ostale aktivnosti, koje se stapaju jedna u drugu, bez mnogo nepotrebnih pregrada.

Fujigaoka M apartment 04

Fujigaoka M apartment 03

Kao onovna pregrada prostora ostavljen je postojeći betonski zid, koji odvaja dve spavaće sobe. Ostatak prostora podeljen je pomoću drvenog zida koji ima oblik slova L.

Fujigaoka M apartment 05

“Drveni zid u obliku slova L, koji služi kao granica između otvorenog dnevnog prostora i spavaće zone stana zapravo je veliki komad nameštaja, na koji možete kačiti slike, ređati knjige, sedeti oko njega, dozvoljavajući mu da postane svojevrsni ujedinitelj ovog doma”, objašnjava autor Chikara Ohno.

Ovo je zaista sjajno promišljeno rešenje.

Na vrhu zida je deo koji je urađen od stakla, kako bi omogućio što veći priliv svetlosti.

Kao kontrast postojećoj betonskoj konstrukciji i materijalizaciji (ostavljene su izložene betonske grede, koje su posebno efektan detalj prostora), dizajneri koriste mirnu i prijatnu paletu. Belu boju i više nijansi sive, drvo za pregrade i kuhinjske elementi, i drvenu podnu oblogu, koju karakteriše dosta čvorova.

Fujigaoka M apartment 01

Fujigaoka M apartment 07

Fujigaoka M apartment 06

“Sa ciljem da obezbedimo stanarima veću slobodu unutar ograničenog životnog prostora, shvatili smo da je mnogo efektnije da povežemo i preklopimo različite delove, kako bismo stvorili celinu koja savršeno funkcioniše”, ističe Ohno.

Fujigaoka M apartment 08

Fujigaoka M apartment 09

Fujigaoka M apartment 10

Fujigaoka M apartment 11

Sve fotografije izradio je Toshiyuki Yano.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>