Povratak u budućnost. Život isključen iz struje. | Lepsi Dom

Povratak u budućnost. Život isključen iz struje.

By  |  1 Comment

Ovaj projekat je nedavno izazvao veliku pažnju javnosti. Arhitektonski biro Nice Architects iz Bratislave projektovao je kapsulu za stanovanje, koja koristi energiju sunca i vetra i prikuplja kišnicu. Prenosimo vam tekst koji je o njoj objavio portal  TreeHuger.

Neretko se u razgovorima o funkcionalnom razrešavanju malih prostora ističe da se treba ugledati na brodove i brodske kabine. Projekat Ekokapsule upravo odaje takav utisak. U pitanju je kompaktna forma sa niskim nivoom potrošnje energije, koja objedinjuje energetski efikasnu formu, mogućnost življenja bez priključivanja na vodovodnu i električnu mrežu i “luksuz” koji pružaju topli krevet i mala kuhinjica.

Samoodrziva kokapsula

Projektanti tvrde da kapsula sadrži sve što je potrebno za ugodan duži boravak. Ima sve neophodne elemente koji je čine domom- malenu kuhinju u kojoj je moguće skuvati obrok, krevet koji se izvlači, prostor za obedovanje ili rad, toalet sa tušem i ostave- jednu unutrašnju i jednu spoljašnju. Površina ovog prostora je oko 8 kvadrata. Duga je 4,47 metara, a široka 2,4.

Osnova ekokapsule

Energiju obezbeđuje solarni panel ugrađen u krov čija je površina 2,6 m2 i turbina koja energijom vetra puni agregat kapaciteta 4200 Wh. Oblik kapsule omogućava prikupljanje kišnice koja se kasnije filtrira i pogodna je za tehničku upotrebu.

Energetska sema ekokapsule

Unutrasnjost ekokapsule

Dizajneri vide beskrajne mogućnosti upotrebe Ekokapsule. Zbog mogućnosti da funkcioniše bez priključivanja na mrežu, kapsula postaje portabl životni prostor. Fleksibilna jedinica koju možete smestiti na bilo koju tačku planete. Može biti istraživačka stanica, turistički smeštaj ili prinudno rešenje u hitnim situacijama ili humanitarnim akcijama.

Ekokapsula

Samoodrziva kapsula

Zamerka je što ovaj izum savršenog aerodinamičnog oblika nema točkove. Sa druge strane pozitivne strane su mnogobrojne:

1. Omogućava dug period boravka bez izvora energije

2. Obezbeđuje civilizacijske standarde u potpuno divljim predelima

3. Ima energetski održivu formu

4. Koristi izuzetno malo energije

5. Lako se transportuje širom planete

6. Ne zahteva nikakvu dodatnu infrastrukturu

eco-capsule-4.jpg.650x0_q70_crop-smart

Ako su Vam mali prostori interesantna tema, ne propustite da pročitate priču o životu u stanu od 8 kvadrata, koja je do sada najčitanija na našem portalu.

1 Comment

  1. Želimir

    Maj 26, 2015 at 10:03 am

    Nigde ne piše cena kapsule i kako doći do nje?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>