Pantone boja 2016. godine: Roze Quartz and Serenity | Lepsi Dom

Pantone boja 2016. godine: Roze Quartz and Serenity

By  |  0 Comments

Dolazak nove godine, uz sve ostale stvari, obeležava i proglašenje boje koja će je obojiti. Pantone Color Institute čitave godine prati tendencije na svim poljima vizuelnih umetnosti (slikarstvo, dizajn, film, moda), kulturna, socijalna i politička stremljenja i kao odgovor na globalnu situaciju odabira boju koja sublimira sve okolnosti. U 2015. Pantone ostavlja Marsalu (18-1438), divnu i elegantnu boju crvenog vina i po prvi put ravnopravno postavlja dve boje kao odgovor na savremene težnje modernog čoveka i trenutak u kome se nalazimo.

Život obeležen žurbom, poslom, pulsirajućim ritmom grada donosi konstantan stres i sve češću potrebu za povratak sebi, miru i harmoniji. To je polazište sa koga je Pantone krenuo u potragu. Roze Quartz (13-1520) i Serenity (15-3919) nude kao boje koje odgovaraju na našu potrebu za sigurnošću i unutrašnjim mirom. Njihovu kombinaciju obrazlažu kao balans između toplih, preplavljujućih roze i hladnih, mirnih plavih tonova. Taj balans reflektuje povezanost između osećaja mira i harmonije sa jedne i reda i organizacije sa druge strane.

U Pantonu obrazlažu da današnji trenutak definiše i potreba za brisanjem granica između polova, fluidnost društva i dolazak generacija koje nisu definisane sereotipima i potrebom za jasnim i oštrim okvirima identiteta. Kao što se ženstveno diskretno preliva u muževno, tako se i trag Roze Quartz-a gubi u Serenity. Jedna počinje tamo gde se druga završava.

Ukoliko se osvrnemo oko sebe biće nam jasno da balans ove dve boje nije samo stvar sadašnjeg trenutka. One su oduvek odličan spoj, bilo u prirodi, umetnosti ili dizajnu.

Dan Briski Ostrvo Bled Slovenia

Ostrvo Bled u Sloveniji _ Fotografija: Dan Briski

Milena Pavlovic Barili za Harpers Baazar

Milena Pavlović Barili_ Precision tailoring for war’s necessities, Harper’s Bazaar, februar 1945.

 

Dizajneri su ovu preporuku prihvatili sa oduševljenjem, što se jasno čita u prolećnim kolekcijama vodećih modnih kuća (Prada, Chanel, Valentino, Carolina Hererra).

Pantone colors of the year 2016 Rose Quartz Serenity

Pantone Rose Quartz Serenity

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>