Mali stan prepun prostora / Maayan Zusman, Tel Aviv | Lepsi Dom

Mali stan prepun prostora / Maayan Zusman, Tel Aviv

By  |  0 Comments

Maayan Zusman je izraelska dizajnerka, koja je sopstvenu karijeru započela u biznisu i oblasti visokih tehnologija. Vođena intuicijom i unutrašnjim osećajem odlučila je da nastavi da se razvija na polju koje je čini najsrećnijom i sada uspešno rešava stalno drugačije probleme vezane za uređenje unutrašnjeg prostora. Iza sebe ima mnoštvo realizovanih projekata, kojima ćemo u budućnosti sigurno posvetiti pažnju.

Na rešavanju ovog prostora radila je sa kolegom Amir Navonom, vlasnikom 6B Studia. Kada se upoznate sa njihovim radom, postaje vam jasno da se neke vrednosti provlače kroz svaki projekat, kao način da saopšte svoj autorski potpis i lični sistem vrednosti. Evidentno je odstranjivanje viškova, svođenje na ono što je neophodno da bi prostor funkcionisao, inteligentno promišljanje svakog kvadrata.

O ovom projektu autori kažu:
“Stari stan oživljava mešavinom kolorita i mira, toplih i hladnih materijala, mešanjem starog i novog. Gotovo svaki komad nameštaja je izrađen po našem nacrtu.”

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 02

Stan se nalazi u 60 godina staroj stambenoj zgradi, u ulici nadomak trga Bazel, koji je centralna i jedna od najprestižnijih gradskih lokacija. Projekat je bio tipičan za Izrael- mali prostor, mnogo pregrada, zatvorena kuhinja, zatvoreni balkon.. Sve u ukupno 55 kvadrata. Autorski tim je odlučio da nađe način i postigne potpuno suprotan efekat.

Umesto zidova odlučili su da koriste drvene panele. Prvenstveno, zbog uštede prostora. Stan je mali i svaki kvadrat je bitan. Pregrađivanjem zidovima izgubili bi oko 10 cm prostora sa svakim zidom. Uz to, želeli su drugačije rešenje, drugačiji utisak, impresivniji, fluidniji. Imali su osećaj da će stolarija to obezbediti.

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 03

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 04

Benefiti ovakvog dizajnerskog rešenja su mnogobrojni- štedi se svaki centimetar, svi nepotrebni predmeti su sakriveni u ostavi od drvenih panela, kreira se jedinstven, celovit izgled prostora. U policama su svi elektronski uređaji, kojima je moguće pristupiti iz prostora dnevne sobe, kao i iz dve spavaće sobe. Tu su čak i mašina i sušilica za veš, koje samo jednim klikom postaju dostupne. Materijalizacija je jedinstvena, samo se kroz tretman različitim bojama naglašava radni prostor – u niša na sredini konstrukcije ili ulaz u spavaću sobu.

Posebna vrednost ovog stana svakako je i kuhinja, retko harmonična i funkcionalna.

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 05

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 06

Čak je i televizor postavljen na način koji minimalno opterećuje prostor.

Koncept svedenosti i harmonije zadržan je i u rešenjima spavaćih prostora.

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 07

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 08

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 09

Stan u Tel Avivu Maayan Zusman 10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *