Lekcije kojima nas uče skandinavski enterijeri | Lepsi Dom

Lekcije kojima nas uče skandinavski enterijeri

By  |  7 Comments

Stanovnici skandinavskih zemalja, gotovo bez izuzetka, od svojih stanova stvaraju savršene svetove. Razlog verovatno leži u činjenici da zbog izuzetno hladne klime u svojim domovima provode znatno više vremena od drugih ljudi. Skandinavski dizajn poznat je po svojoj jednostavnosti, funkcionalnosti i lepoti. Posmatrajući  ove enterijere možemo primetiti da se neke lekcije stalno ponavljaju.

Igrajte se teksturama

Igranje bojama, kao provereni način za postizanje efektnih enterijera, možemo zameniti poigravanjem sa različitim teksturama. Čak i potpuno monohromatski enterijeri mogu postati živi  i razigrani, kombinovanjem različitih tekstura – luster, tepih, prekrivači na krevetima…

001

Napravite galeriju od svojih zidova

Divan način da osvežite svoj životni prostor je da od zidova napravite pravu malu galeriju. Nebitno je da li su u pitanju dela koja ste skupo platili, jeftine grafike, crteži vaše dece ili uramljeni printovi skinuti sa interneta. Jedino pravilo koga se skandinavci drže – ramove ređaju što bliže jedan drugom.

03

Neka vaš tepih udahne identitet prostoru

Ukoliko je vaš nameštaj prilično sveden i neupadljiv i čini vam se da prostoru nedostaje identitet, možete stvar rešiti izborom tepiha. Skandinavci neretko organizuju prostor tako da tepih dobije glavnu ulogu, a da mu sve ostalo bude podređeno.

04

Unesite dinamiku, rasparite stolice!

Polje za igru i slobodu ne postiže se samo sudaranjem boja i detaljima u enterijeru. Skandinavci nas uče da proširimo ugao gledanja i odbacimo duboko ukorenjena pravila. Mnogi  od nas nemaju dve iste šolje za kafu, pa zašto onda nameštaj mora da bude uparen?  Razigranost enterijera može se postići tako što ćete oko trpezarijskog stola ređati različite stolice. Kožne stolice su odličan način da unesete malo topline u prostor.

05

 

Razbijanje beline

Ukoliko smatrate da je vaš životni prostor previše svetao i anemičan, dodajte malo boje kroz detalje ili tretiranjem jednog zida u prostoriji.  Na ovaj način ćete zadržati atmosferu koju stvaraju svetli materijali, ali ćete izbeći monotoniju. Kako biste izbegli hladnoću koju bela boja može da donese sa sobom, unesite drvo  u enterijer- kroz  pod ili nameštaj.

06

Uparite rustični sto i moderne stolice

Već smo predložili igranje nameštajem, kroz kombinovanje različitih stolica. U duhu ovakvog eksperimentisanja, možete otići korak dalje i dati novi identitet stolu koji već dugo ne  upotrebljavate. Vaš stari sto može dobiti potpuno novu dimenziju u dijalogu sa modernim stolicama.

0709

Koketiranje sa tamnim detaljima

Ukoliko vas privlači drvo tamnih nijansi, ali sa druge strane zazirete od mogućnosti da ne učini vaš prostor mračnim i depresivnim, sledite primer skandinavaca.  Unesite jedan efektan detalj, poput ormarića od tamnog drveta.

10

Mešajte dezene

Kombinovanje materijala sa različitim dezenima može da proizvete izuzetan efekat. Trudite se da  uklapate boje, a ostatak prostora sredite svedeno.

12

7 Comments

 1. Pingback: Mali skandinavski stan koji se kupa u svetlu. | Lepsi Dom

 2. Buba

  Maj 22, 2015 at 7:55 am

  Uvidjam lepotu ovih enterijera, medjutim, meni su hladni, prazni i strani. Nikad nebih izabrala da zivim u takvim enterijerima.

  • Admin

   Maj 25, 2015 at 1:38 pm

   Draga Bubo, hvala Vam što ste sa nama podelili svoje mišljenje i stav. Veliki pozdrav.

 3. suncica

  Maj 30, 2015 at 4:29 am

  Draga devojko,jako mi je zao sto tebi nisam prepustila uredjenje naseg toplog doma,divna si i ideje su ti toliko insirativne da sam pozelela da udjen u novi projekat u koji ces definitivno biti ukljucena…savrseno i svaka cast!

  • Jana Popović

   Maj 30, 2015 at 9:08 am

   Sunčice, beskrajno ti hvala na ovom komentaru. Ulepšao mi je dan. :* Drago mi je što prepoznaješ ljubav i posvećenost kojom gradimo ovaj sajtić. I na raspolaganju sam ti, uvek! <3

 4. Bojana

  Juni 17, 2015 at 9:42 am

  Divno! Obozavam njihov fazon. Ko hoce estradu i kicericu slobodno nek bira druge stilove. Ja sam stan pokusala da uredim na ovaj nacin i mnogi kazu da sam uspela mada su radovi jos u toku!

  • Jana Popović

   Juni 17, 2015 at 10:55 am

   Draga Bojana, radovalo bi nas da podeliš sa nama svoje rešenje kad god bude bilo realizovano do kraja.Pozdrav i srećno! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>