Korak po korak- napravite efektne grafite od mahovine. | Lepsi Dom

Korak po korak- napravite efektne grafite od mahovine.

By  |  2 Comments

Ovo je jeftin, jednostavan i zabavan trik koji će u potpunosti transformisati vašu baštu ili trem. Potreban vam je zid i još par sastojaka.

1. Prvi korak jeste sakupljanje mahovine. Pronađite je u što većim količinama. Imajte na umu da ona koja raste oko drveća nije pogodna za ovaj poduhvat. Njeno mesto je u prirodi. Mnogo će se bolje primiti mahovina koju nađete u urbanim područjima- na trotoarima ili vlažnim ciglama.

Cigle obrasle mahovinom

2. Nakon što ste sakupili dovoljnu količinu mahovine, potrebno je da je operete kako biste sa korenja uklonili što je više zemlje moguće. Potom je podelite na male delove i stavite u blender.

3. U blender dodajte 2 šolje jogurta, 2 šolje vode ili piva i pola kašike šećera. Mešajte dok tekstura ne postane konzistenta, nalik kupovnoj farbi. Ako vam pri mazanju na zid smesa kaplje i sliva se, zgusnite je dodavanjem kukuruznog sirupa.

Spravljanje smese za grafite od mahovine

4. Kada pripremite smesu nanesite je na zid pomoću četki i četkica. Možete prethodno iscrtati ili ispisati oblike koje želite popuniti.

Nanosenje grafita od mahovine

5. Grafit zalivajte bar jednom nedeljno, najbolje pomoću raspršivača vode. Na ovaj način pomažete mahovini da raste.

Ukoliko vas je ova ideja zaintrigirala potrebno je da znate još neke informacije. Najpogodnije mesto je ono gde ima dovoljno vlažnosti i svetla, a najbolja površina je porozna- cigla ili kamen. Najpogodnije je da ove grafite pravite u proleće ili jesen i redovno ih zalivate. Ukoliko želite da ih skinete najbolje je da ih poprskate sokom limuna, na taj način će se osušiti.

Grafit mahovina

Grafit od mahovine u enterijeru

Grafit

Mahovina grafit

 

2 Comments

  1. Tamara

    Juni 11, 2015 at 2:13 pm

    Konacno detaljno objasnjenje i na srpskom :) Na svim stranim sajtovima uvek se provlacio neki sastojak koji nisam znala gde da nabavim. Moram brzo da pronadjem neko dobro mesto :)

  2. Pingback: Još 5 ideja za lepšu baštu | Lepsi Dom

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>