Kako je dvosoban stan postao trosoban. | Lepsi Dom

Kako je dvosoban stan postao trosoban.

By  |  0 Comments

Svako od nas je, iz ličnog iskustva, svedok činjenice da je porodica dinamična kategorija, čije se potrebe menjaju, na gotovo dnevnom nivou. Iz svog, ili primera bližnjih, često uvidimo da fali još neki kvadrat prostora ili da se trpezarija u stanu baš i ne koristi, dok, sa druge strane, dete nema svoju sobu. Fleksibilnost u stanovanju je neiscrpna tema.

Posebno je odrastanje dece to koje je praćeno potrebom za prenamenom prostora. Ponekad, kada dete dovoljno odraste, zahtev za reorganizacijom stana postane imperativ.

Ovakav je primer od 43m2 bio zadatak za rusku dizajnerku enterijera Mariju Stepanovu. Po originalnom projektu, ovo je bio dvosoban stan, sa dnevnom i spavaćom sobom. Vremenom se javila potreba da dete dobije svoj, odvojen prostor. Roditeljima koji rade bio je potreban udoban krevet, za kvalitetan odmor. Spavaća soba, a ne spavanje na kauču koji se razvlači. 

Dve sobe je trebalo pretvoriti u  tri .

Osnova reorganizovanog stana

Odlučeno je da roditeljska soba postane dečija, a da se nova – spavaća soba, formira smanjivanjem dnevnog boravka. Od otvorenog dnevnog boravka (u čijem su sastavu i kuhinja i trpezarija), oduzeto je 7 kvadratnih metara, koji postaju nova spavaća soba sa francuskim ležajem i ugradnim ormarom. Ovaj deo je odvojen staklenim portalom, koji omogućava da dnevni boravak dobija prirodnu svetlost. Ovo je, ujedno, naša glavna zamerka na rešenje. Dnevna soba i kuhinja bez direktnog prirodnog svetla, u budućem korišćenju prostora, mogu biti velika nelagodnost za ukućane. Međutim, u ovakvim intervencijama, uglavnom mora doći do nekog kompromisa. Zato je korisnik prostora taj koji treba dobro da razmisli o sopstvenim prioritetima i onome što je spreman da prihvati.

Spavaca soba u dnevnom boravku

Spavaca soba u dnevnom boravku 02

 

Spavaca soba u dnevnom boravku 03

Trpezarijski prostor u dnevnom boravku

 

Dnevni boravak sa trpezarijom i novom spavaćom sobom

Izvor: Architectural Digest

Navike i prioriteti ove porodice diktirali su i da veliki deo prostora bude rezervisan za kuhinju, jer je kuvanje i pripremanje hrane ono što vole. Zato je kuhinja projektovana kao prostrana i funkcionalna. Odabrani su beli frontovi i korpusi, kako bi sve delovalo otvoreno, a akcenat je postignut crnim zidom i frižiderom.

Jedan od uvek prisutnih problema kod malih stanova jeste i smeštanje stvari, garderobe, sitnica, onoga što nije potrebno na dnevnom nivou, čemu se prilikom projektovanja posvetilo dosta pažnje.

“Da mali prostor ne bi bio pretrpan, morali smo obezbediti dovoljno mesta za smeštanje stvari. Iz tog razloga je gotovo kompletan hodnik pretvoren u ugradne ormare i mini garderobu. Pod na novoj spavaćoj sobi je podignut, formirana je platforma, u kojoj su fioke za odlaganje”, kaže dizajnerka.

Nova decija soba

Nova decija soba 02

Nekadanja roditeljska soba pretvorena je u dečiju

Kupatilo u stanu

Kupatilo

 Hodnik

Hodnik sa ugradnim ormarima 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *