Industrijski raj španskog glumca Gustava Salmerona | Lepsi Dom

Industrijski raj španskog glumca Gustava Salmerona

By  |  1 Comment

Španski glumac, Gustavo Salmeron, može se pohvaliti neverovatnim životnim prostorom u kome se jasno čitaju  uticaji Berlina, Njujorka i Brazila. Ovaj  prostor, u stilu industrijskog eklekticizma, kupio je od prethodnog vlasnika, koji je odustao od renoviranja. Uz mnogo posvećenosti i mašte stvorio je svoj lični raj u jednom živom i dinamičnom gradu, kao što je Madrid.

The-Colorful-Vintage-Industrial-Style-Home-of-Gustavo-Salmerón-in-Madrid-homesthetics-3

Savršen sklad postignut eklektičnim pristupom

Glumac je kao dominantan materijal odabrao polirani beton i stvorio prostor u kome je sve živo i pokretno. Prostor je otvoren i transparentan, krovni prozori propuštaju dnevno svetlo, koje zalazi duboko u enterijer objekta. Sve što se dešava u 180 kvadrata vidljivo je iz svakog ugla. Odiše zastarelim duhom i kao takav podseća na neku od fantastičnih priča Žila Verna. U enterijeru ima raznih vrsta metala- starih i zarđalih, svetlucavog bakra, velikih zastakljenih, kao i drvenih površina i puno polovnih elemenata- kamina, peći, slavina… Prostor podseća na živo, pulsirajuće pozorište ili skladište i podstiče kreativnost. Ovaj dom je spoj futurističkog, industrijskog i retro stila.

la_casa_del_actor_gustavo_salmeron_en_madrid_454197759_1803x1200

Salmeron kaže da je od starta imao jasnu viziju i da su ključne tačke inspiracije bili industrijski loftovi Njujorka, dekadentni Berlin i tropski Brazil, u kome je vegetacija na svakom koraku. „Poslu sam pristupio kao da snimam film, smatrajući da je premisa najbitnija stvar. Ovde je bila posmatranje greda, stubova, cevovoda i ostalih strukturalnih elemenata prostora. To što su se nalazili tu, bilo je sa razlogom. Bili smo kao filmska ekipa. Kada bismo se izgubili u procesu, bilo ko od nas- graditelj, vodoinstalater, električar, kovač… samo smo pratili premisu i znali da ništa ne treba da bude ukrasno. Bez rigipsa, spuštenih plafona, lajsni, boja… bilo kakvih maski.. što ne znači da je bilo zabranjeno da naknadno unosimo vaze sa cvećem“, kroz smeh priča Salmeron. „Cilj nam je bio da postignemo efekat žilavosti.. Bilo je potrebno da beton dominira u svojoj „golotinji“ . Želeo sam da moja kuća sama po sebi bude skulpturalna.“

1 Comment

  1. Mirko jelenković

    April 22, 2015 at 7:31 am

    Vrlo slatko. Korisno i mnogo potrebno za s ve koji žele lep i lepši kutak svog boravka, za sugestije drugima, za mnogo ideja za prostor u kome se treba osećati vrlo prijatno.mislim da to mnogo nedostaje svima nama i svima onima koji treba da zaborave na kič. Ovo može da pređe i u literaturu za lepši dom, a šta više nego da je dom lepši. Vrlo šarmantno i veliko hvala autor u .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>