IKEA kolekcija koja poziva na pauzu. | Lepsi Dom

IKEA kolekcija koja poziva na pauzu.

By  |  0 Comments

Kompanija IKEA je 2017. godine objavila izveštaj pod nazivom “Life at Home”, u kome je identifikovala tri ključna faktora koja ometaju osećaj potpunog mentalnog prisustva i osećaja za “sada i ovde”, kada smo kod kuće.

1. Nošenje posla kući. I nakon kraja radnog vremena ne prestajemo da budemo produktivni i smanjujemo sopstvenu sposobnost da se  “isključimo” i budemo prisutni u trenutku.

2.Strah da se nešto ne propusti, ukoliko se “stisne pauza” i odmori od svega. U tom slučaju, opuštanje se teško dešava, jer um luta i uvek je na nekom drugom mestu.

3. Pametni telefoni i ostala tehnologija , neprimetno, pojedu vreme i lako skrenu fokus sa onih koje volimo.

Kao odgovor na ove zaključke nastala je kolekcija HJÄRTELIG, koja poziva na “pritiskanje pauze”.

ikea 07

“Mnogi ljudi znaju da je mentalno i emocionalno zdravlje jednako važno (zapravo je preduslov), koliko i fizičko. U ubrzanom, modernom životu, često se udaljavamo od prirode, pa čak i sami od sebe. Ova kolekcija poziva na pauzu od svakodnevice koja je često složena, komplikovana i online. Vežbanje joge, bavljenje biljkama ili jednostavno odmaranje i revitalizovanje među prirodnim materijalima – to je ono što inspiriše ovu kolekciju. Dizajnirani sa posebnom pažnjom, ovi proizvodi nose mir, dok su, istovremeno, korisni i trajni”.

Od multifunkcionalnog kreveta za protezanje i odmor, do mirisnih sveća za stvaranje spokojne atmosfere.. Kolekcija HJÄRTELIG nudi širok asortiman nameštaja i kućnog dekora, koji ima za cilj da stvori prijatnu atmosferu za odmor, relaksaciju, opuštanje. Specijalna pažnja posvećena je upotrebi lepih, prirodnih materijala, koji bude čula i pomažu nam u dobrom osećaju. Pamuk iz održivih izvora, ratan, platno, pluta i borovina predaju svoj kvalitet različitim objektima. Miran i harmoničan izgled, umirujuće teksture, čak i prirodan miris, čine ovu kolekciju svakodnevnim zadovoljstvom.

ikea 06

Materijali su izuzetno važni, zbog svojih senzualnih karakteristika, koje ih čine idealnim za svakodnevnu upotrebu. Oni, istovremeno, izražavaju stav o želji za životom koji je bliži prirodi. IKEA teži korišćenju prirodnih i održivih materijala, iz obnovljivih izvora, takvih koji omogućuju cenu dostupnu svima. Od septembra 2015, sav pamuk koji IKEA koristi je recikliran ili gajen na svesniji “resource-efficient” način, od koga dobit imaju i oni koji ga uzgajaju. Do 2020., svo drvo će biti reciklirano ili sa sertifikatom organa koji upravlja šumama. Drugi prirodni materijali, poput plute, lana, ratana, morske trave, jesu izdržljiviji za svakodnevnu upotrebu. Takođe, imaju dugoročnu korist, kao obnovljivi materijali. 

Dizajneri kolekcije su Andreas Fredriksson i Maja Ganszyniec. A ovo su komadi koji su se nama najviše dopali.

Uzglavlje za krevet

Uzglavlje iznad kreveta je udobno i lepo. Iako ga često preskočimo kada stvaramo svoj dom, ova kolekcija nam nudi mogućnost da se naknadno odlučimo i unesemo ga u prostor. Montira se na zid lako i jednostavno. Ukoliko imate francuski ležaj, biće Vam potrebna dva komada. Napravljen od ratana, uneće u prostor organiku, pitomost i boho vajb.

ikea 08

Klupica sa štenderom za garderobu i noćni stočić

Ovo je komad nastao kao reakcija na činjenicu da se u spavaćoj sobi garderoba često gomila na stolicama i sličnim mestima. Dizajniran je tako da objedinjuje više različitih funkcija. Njegovu multifunkcionalnost prati svedeni, minimalistički dizajn, pa će se lako uklopiti u mnoge prostore. Može biti polica za sitnice, ali i mesto na koje ćemo sesti dok se obuvamo. Svoje najlepše cipele možemo smestiti ispod klupe, kao dekoraciju prostora. Okvir je zamišljen kao mesto za vešanje garderobe, koju ćemo obući za posao ili odlaganje one u kojoj planiramo udobno poslepodne kod kuće. Prati je i srodno dizajniran noćni stočić.

ikea 01

 

ikea 02

Baldahin

Spavaća soba je gotovo sveto mesto, mesto na kome se relaksiramo, odmaramo i punimo baterijere za sve ono što sledi sutra. Međutim, u malim prostorima, jedna prostorija objedinjuje sve funkcije. Baldahin je dizajniran upravo za njih. Predstavlja element koji je u stanju da ogradi, odvoji, urami.. napravi sobu unutar sobe. Tkanina od koje je izrađen predstavlja mešavinu pamuka i platna i stvara prozračnu, čistu, ugodnu atmosferu.

ikea 05

Kompletnu kolekciju možete pogledati na IKEA sajtu.

Na sajtu IKEA Srbije pronašli smo samo krevete.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *