Dvosoban stan u boji Baltičkog mora krije mnoštvo promišljenih detalja. | Lepsi Dom

Dvosoban stan u boji Baltičkog mora krije mnoštvo promišljenih detalja.

By  |  0 Comments

Stan od 50 m2 lociran je na sedmom spratu nove stambene zgrade u Sankt Peterburgu, na severoistoku naselja Petrogradka, sa predivnim pogledom na most Katemirovski. Dizajn potpisuje Uliana Skaptsova.

Vlasnici su želeli da bude opremljen za izdavanje jednoj osobi ili paru. Kako se radilo o novogradnji, bilo je moguće odstupiti od planirane organizacije prostora i prilagoditi je potrebama klijenta. Izbegnuto je nepotrebno pregrađivanje mnoštvom zidova i vrata. U 50 kvadrata smešteno je sve ono što je potrebno za život modernog čoveka. Ulazna zona i predivan balkon za jutarnju kafu, ali i odvojeni prostor za garderobu i pranje veša.

Plan stana od 50m2. Odvojenost dnevne i noćne zone prostora.

„Do plave boje, kao najvažnijeg elementa koji je postavio koncept stana, stigli smo trudeći se da na najbolji način rešimo kupatilo. Cilj je bio postizanje neprekinute površine, bez mnogo fuga i spojnica. Rokovi su se približavali, stanari su se useljavali za mesec i po dana.. Deo kupatila bio je pokriven mermerom, ali falilo je nešto što će ga pratiti, kako bi se izbegao monoton prostor. Nešto što će se uklopiti u budžet i estetiku prostora. Dok sam, jednom prilikom, stajala u prostoru i razmišljala o rešenju „sinulo“ mi je da bi prostor trebalo podeliti bojom na dve kontrastne zone. U prilog ovom rešenju išla je i činjenica da ta polovina kupatila nije izložena kvašenju. Usledilo je biranje akcentne boje. Razmišljali smo o burgundi, oker, boji trave, terakote i konačno, o bogatoj plavoj. Intenzivnoj plavoj koju vidite kada plivate Baltičkim morem… A mi smo bili na Baltičkom moru. Sve je bilo jasno i simbolično. „Neka bude plava“, presekli su klijenti. Odatle se plava vešto uselila i u druge prostorije i postala glavni element prostora.“, kaže dizajnerka.

Ideja o plavoj kao osnovnom elementu prostora potekla je iz kupatila

Kada je u pitanju uređenje enterijera stanova namenjenih za izdavanje, preporučljiva je upotreba povoljnijih materijala i komada nameštaja. Dizajnerka kaže da voli luksuzne i sofisticirane enterijere, ali da uživa i u izazovu stvaranja lepih prostora uz korišćenje dostupnijih i jeftinijih elemenata. Poredi to sa pravljenjem savršene salate korišćenjem jednostavnih sastojaka.

„U ovom prostoru „prstohvat šafrana“ za mene predstavlja indijski sto od akacije, mog omiljenog tipa drveta. Bio je 7cm duži od niše u koju je bilo potrebno smestiti ga, pa je stolar odrezao po 3,5cm sa svake strane. “

Indijski sto od akacije. Posebno drag element dizajnerki.

“Još jedan interesantan detalj jesu dekorativne keramičke ptice sa pozlatom. Odavno sam ih pronašla u Belgiji i čekale su, čini mi se čitavo stoleće, da pronađu svoje pravo mesto. Bilo je par pokušaja da ih iskoristim, neuspešnih. Ovde su došle kao trešnja na vrhu. Smeštene su na zidu kupatila.”

Dizajnerka skreće pažnju na prostirku od vinila na podu dnevne sobe, ističući da ovo nije ustaljen izbor za prostor oko sofe. Ipak, smatra da u potpunosti pripada ovom prostoru, jer ima lepu teksturu, prijatnu za oko, ali i na dodir. Osim toga, izuzetno je laka za održavanje. Potrebno je samo obrisati je krpom i antibakterijskim preparatom.

Prostirka od vinila, fotelja i stolice od pliša, kao nezaobilazni način za postizanje doze glamura.

Uliana ističe da su joj u prostoru kuhinje omiljene kožne ručice u boji breskve na kuhinjskim elementima. Smatra da unose dozu hrabrosti u prilično jednostavan dizajn kuhinje. Izražava nadu da će biti dugog veka.

Kožne ručice kao habar element u kuhinji jednostavnog dizajna

Stolice za trpezarijski sto birala je tražeći  najefektniju kolor-šemu uz plavi zid i pronašla ju je u senf žutoj. Dodatak i dekorativni element, koji smatra neotuđivim delom prostora jeste pink servis za obedovanje. Ističe da joj je kombinaciju ove tri boje postala apsolutni favorit.

Sjajna šema boja – kombinacija plave, senf žute i roze.

Jedan od elemenata za dizajn spavaće sobe nastao je kao DIY projekat. Podmetači iz kompanije H&M Home upotrebljeni su kao baza, na koju su dizajnerka i saradnica dodale svilene konce, od polovine bojene u tamniju nijansu. Ovim je stvoren unikatan dekorativni element.

Unikatni DIY elementi krase zidove spavaće sobe.

Elementi vredni pažnje u kupatilu, osim navedenog stvaranja kontrasta mermerom i plavim tonovima, jesu replika visilice Flos i dramatična, neočekivana draperija.

U nastavku uživajte u još nekim delovima ovog sjajnog stana i obavezno nam javite svoje utiske.

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *