Biljke kojima ćete oterati komarce | Lepsi Dom

Biljke kojima ćete oterati komarce

By  |  2 Comments

U tekstu o idejama kojima možete udahnuti novi šarm svojoj bašti naveli smo da bašta treba da bude naš dom na otvorenom, sigurno sklonište od stresne svakodnevice i mesto za stalno izražavanje kreativnosti i ideja. Međutim, koliko god ljubavi i truda da je uloženo u nju, postoji napast koja će pokvariti celokupan ugođaj. Komarci. Na tržištu je niz proizvoda koji će vam pomoći da ih eliminišete, ali isti efekat možete postići ako odaberete prave biljke.

Bosiljak

Idealan izbor. Sadrži esencijalna ulja, koja se koriste za sprejeve protiv komaraca, a i sam po sebi predstavlja odličnu odbranu. Osim toga, bosiljak je divno začinsko bilje, idealno za letnje paste ili salatu sa paradajzom.

bosiljak

Lavanda

Biljka koja sigurno u ambijent unosi karakter i eleganciju, bez obzira na to da li je sadite u bašti ili na terasi. Na većinu ljudi, njen miris deluje umirujuće.  Ulje lavande se može nanositi na kožu u nerazblaženom obliku. Nasuprot pozitivnom efektu koji ima na ljude, komarci od nje beže glavom bez obzira, jer ih odbija miris koji lavanda širi.

lavanda

Nana

Ako nanu posadite oko kuće ili na terasi štitiće vas od komaraca i niza drugih insekata. Sveže lišće nane možete staviti na mesto koje vas svrbi i svrab će prestati. Sa druge strane, možete je koristiti za čaj, mohito ili kao začinsko bilje.

Mojito cocktai

Mačja trava

Biljka koja po istraživanjima odbija komarce efektnije od hemijskih proizvoda. Još jedna prednost je u tome što je mačke obožavaju, jer njen sastojak nepetalaktone utiče na mačije feromonske receptore.

SANYO DIGITAL CAMERA

Matičnjak

Izuzetno efikasan za svrhu teranja komaraca. Potrebno je da vodite računa, jer brzo raste, pa ga je najzgodnije uzgajati u saksijama.

Maticnjak

Za svrhe teranja komaraca takođe možete upotrebljavati karanfilić, neven, limun, limunovu travu, beli luk…

2 Comments

  1. Pingback: Terasa – kutak za prolećno uživanje | Lepsi Dom

  2. Pingback: 7 najpogodnijih biljaka za osunčane letnje terase | Lepsi Dom

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>