Arhitektura unutar arhitekture _ Margaux Beja, Paris | Lepsi Dom

Arhitektura unutar arhitekture _ Margaux Beja, Paris

By  |  0 Comments

Jasno je da je prostor za odlaganje stvari jedan od najvećih izazova kada je u pitanju projektovanje malog prostora (ne samo onih od 20ak kvadrata, već i većih, čija je kvadratura 40,50 m2). Rešenja na koja svakodnevno nailazimo pokazuju da je kreativnost i inspiracija široko i nesagledivo polje. Francuska dizajnerka enterijera Margaux Beja dala je svoj doprinos ovoj temi kroz organizaciju stana u Parizu.

Projekat je podrazumevao adaptaciju starog kabineta u stambeni prostor, koji će po projektnom programu sadržati dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu i puno prostora za odlaganje.

02

Koncept koji je primenjen predstavlja sjajan primer objedinjavanja forme i funkcije. Komadi nameštaja preuzimaju dvostruke uloge. Zatvorene police se snižavaju u delovima ispod prozora i transformišu u takozvana “gnezda” za sedenje. Pregrada koja odvaja ulaznu partiju stana od dnevnog boravka istovremeno je polica koja prilično doprinosi identitetu prostora.

04

Materijalizacija je mirna i prijatna. Beli zidovi i svetlo drvo su proverena kombinacija, razigravanje se postiže upotrebom različitih printova (tepih, jastuci) i dosta sugestivnim lusterom.

Ipak, najinteresantniji deo ovog stana svakako je tretiranje kuhinje. Napravljen je drveni kubus koji na neki način samostalno egzistira unutar prostora. Autorka “kitchen cube” naziva arhitekturom unutar arhitekture. Ovde je, naravno, ponovo vešto integrisan prostor za odlaganje.

01

Kontinuitet vizuelnog identiteta, materijalizacije i korišćenja prostora nastavljen je i u spavaćoj sobi i u kupatilu.

05

06

07

 

Sve fotografije delo su Romana Ricarda za ELLE Decoration.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>