8 saveta za jako osunčane terase | Lepsi Dom

8 saveta za jako osunčane terase

By  |  1 Comment
 Jedan od najčešćih problema u gajenju biljaka na terasi ili na prozorima jeste dugotrajno direktno sunce u letnjim mesecima. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se odvažite u ozelenjavanju osunčane terase ili prozora.
* Važno je znati da u toku letnjih meseci biljke treba zalivati uveče- nema direktnog sunca, a ima vremena da se zemlja prosuši do ujutru kako sunce ne bi “skuvalo” koren.
* Posuda u koju ste posadili biljku treba da bude dovoljno velika da koren može lepo da se razvija. Ukoliko ima malo mesta za koren i on umnogome leži na unutrašnjim zidovima saksije, velika je verovatnoća da biljka neće opstati jer sama saksija (naročito plastična) nije dovoljan izolator toplote na celodnevnom letnjem suncu.
saksije
* Uvećajte izolaciju od toplote i isušivanja-stavite plastične saksije u keramičke ukrasne. Drvo je dobar izolator, možete koristiti letvice da napravite zaštitne posude za saksije.Tako će zemlja i koren biti dodatno zaštićeni.
* Obavezno u sadnju uvrstite i stavljanje sloja drenaže. Na dno saksije dodajte sloj šljunka ili komada izlomljene glinene saksije- za manje saksije tanji sloj, za veće saksije malo deblji sloj. Potom stavite zemlju u koju ćete saditi biljke. Alternativa šljunku i komadina glinene saksije je i cepkani stiropor.
* Prihranjujte biljke, prihrana za cvetnice se razlikuje od one za lisnodekorativne. Uvek poštujte doze koje je proizvođač predvideo.
* Nemojte kvasiti nadzemne delove biljke preko dana. Sunce će u najboljem slučaju ostaviti fleke na kvašenim mestima, a mnogo je izvesnije da će se ti delovi biljke potpuno osušiti.
* Malčirajte zemlju ispod biljke. Malč pomaže da se zemlja ne isuši, pa tako vaše biljke mogu opstati bez svakodnevnog zalivanja. Ovakva vrsta zaštite koristit se i zimi, protiv izmrzavanja biljaka. Malč možete kupiti u radnjama koje se bave baštovanstvom ili u lancima megamarketa koji imaju odeljenje za baštovane.
* Jedna od boljih opcija za osunčanu terasu je da je zaštitite od sunca upravo biljkama. Kako? Iskoristite puzavice koje najbolje napreduju na suncu! U velike i duboke žardinjere posadite “Orlove nokte” (Lonicera), postavite uspravne konce ili žice (možete ih i uplesti u retku mrežu) i pustite puzavici da vam napravu zasenu. Bonus dodatak je predivan miris koji ova puzavica proizvodi. Tada će izbor biljaka za vašu terasu biti mnogo veći. A moći ćete i da uživate u njenim čarima i tokom letnjih dana.
orlovi nokti
Izvor fotografija: Pinterest
Najbolji izbor biljaka za jako osunčanu terasu možete pogledati ovde.

Kristina Plavšić, rođena 1980., diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu 2008.god. Osnovala servis za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Srećno Drvo. Pisala za naučne publikacije o održivoj gradnji i zelenoj infrastrukturi. Specijalizuje se za rešavanje pitanja kvaliteta života u urbanim sredinama uz pomoć biljaka. Učiteljica je argentinskog tanga u plesnoj školi TANGO MAGIA. Mama je jedne male Dunje.

1 Comment

  1. Pingback: 7 najpogodnijih biljaka za osunčane letnje terase | Lepsi Dom

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>