5 načina da svojoj bašti udahnete novi šarm | Lepsi Dom

5 načina da svojoj bašti udahnete novi šarm

By  |  5 Comments

Proleće  je vreme kada svi srećnici koji poseduju baštu većinu svojih aktivnosti sele u spoljašnji prostor. Bašta treba da bude naš dom na otvorenom, sigurno sklonište od stresne svakodnevice i mesto za stalno izražavanje kreativnosti i ideja. U ovom tekstu vam predlažemo neke od načina koji će učiniti da vaša bašta ovog proleća dobije novi sjaj.

1. Klikeri u drvenoj ogradi

Ovo je način da u svoju baštu uneste sjaj, u bukvalnom smislu te reči. Posebno kada je sunce u pravoj poziciji. Sve što je potrebno da uradite je da u drvenoj ogradi probušite rupe i popunite ih šarenim klikerima.

interesantan nacin da ulepsate staru drvenu ogradu

Ograda sa klikerima

 

 2. Novi baštenski sto od stare vinske bačve

Ukoliko vam je potreban novi baštenski sto, možda odlazak u kupovinu možete zameniti jednim “uradi sam” projektom. Pronađite u podrumu staru bačvu, koju više ne upotrebljavate, doterajte je i podelite na dva dela. Dobićete elegantne, originalne i stilizovane stolove.

uradi sam projekat - sto od vinskog bureta

Novi baštenski sto napravljen od stare vinske bačve

 

3. Pretvorite stari alat u mesto za biljke

Neka vaše biljke pobegnu iz saksija i zauzmu drugu poziciju. To će biti siguran način za postizanje originalnosti prostora. U primeru koji vam sugerišemo saksije su zamenjene starim alatom.

 

 

stari alat umesto saksija za sveće

Zanimljiv način da upotrebite svoj stari alat

 

4. Reka cveća

Potencijalno najefektniji detalj u vašoj bašti. Posadite cveće tako da simulira rečni tok, a finalni efekat postignite ćupom, koji će predstavljati izvor.

baštensko cveće

baštensko cveće u ćupovima

5. Bašta od ukopanih saksija

Divan i praktičan način koji objedinjuje formu i funkciju. Bašta će izgledati čisto i uredno i zahtevaće manje vode i energije. Sa ovakvim rešenjem, mesto za svaku biljnu vrstu je ograničeno i kontrolisano. Najbolji izbor, ukoliko se opredelite za ovakvo rešenje, predstavljaju keramičke saksije, širokih obima. Birajte boje poput žute, bele, tirkizne ili mint zelene, koje će biti dobar kontrast zemljanim tonovima. Idealna biljka kojom možete povući granicu oko ovakve bašte je ruzmarin.

začinsko bilje u saksijama

Ukopane saksije koje formiraju baštu

5 Comments

 1. selma

  Maj 6, 2015 at 4:39 pm

  predivno

 2. Marijana

  Maj 9, 2015 at 9:16 pm

  Zaista lepo

 3. Pingback: Biljke kojima ćete oterati komarce | Lepsi Dom

 4. Pingback: Terasa – kutak za prolećno uživanje | Lepsi Dom

 5. Pingback: “Uradi sam” od paleta i ulepšaj svoju baštu. | Lepsi Dom

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>