40 kvadrata funkcionalnosti / INT2 Architecture, Moskva | Lepsi Dom

40 kvadrata funkcionalnosti / INT2 Architecture, Moskva

By  |  1 Comment

INT2 Architecture sastavljen je od kreativaca iz Moskve i Sankt Peterburga – arhitekata, dizajnera, fotografa. Naziv INT2 proizilazi iz stava tima da se najbolje rešenje uvek nalazi kroz komunikaciju svesnog i podsvesnog, intelekta i intuicije. INT2 = INTuition + INTellect.

Posmatrajući ovaj primer, i imajući u vidu prethodni koji možete pogledati ovde uočljiv je autorski potpis; estetika i atmosfera su gotovo identične. Možda vam se rešenje dopadne manje ili više od prethodnog, ali je činjenica da sadrži dobre i praktične opšte smernice kada je u pitanju uređenje malog prostora.

Tim je istakao da je u pitanju dom za mladi par bez dece, koji u ovom prostoru ima nameru da provede narednih nekoliko godina.

Na osnovi stana je uočljiva jasna podela na dva dela, slično pretodnom primeru. U ulaznoj zoni smešten je ugradni plakar za odlaganje garderobe (nedovoljan prostor za odlaganje ličnih stvari bila je glavna zamerka čitalaca na prethodni primer) i kupatilo sa odvojenim prostorom za pranje veša.

INT2 Architecture Osnova stana

INT2 Architectre Kupatilo

Drugi, veći deo stana čini jedinstven prostor. Osnovni princip projektovanja je, po rečima tima, bilo racionalno zoniranje prostora sa izdvajanjem funkcionalnih zona- spavanje i rad; dnevni boravak; trpezarija; kuhinja; balkon… Kako se mali prostor ne bi dodatno smanjivao izbegnuta je upotreba klasičnog pregrađivanja prostora zidovima. Ima ih na malim potezima, da povuku osnovne granice. Zoniranje prostora je postignuto kroz tretman teksturama. Različit tretman zidova, različite obloge na podovima, različiti koloriti u određenim zonama- to su alati kojima se jedinstven prostor razbija na manje delove. Ova smernica nije nikakva novost, kroz istoriju arhitekture su joj pribegavali neki od najvećih autora.

Dnevna soba malog stana

Dnevni boravak je vizuelno produžen upotrebom tepiha sa prugama. Sa jedne strane se nastavlja ka kuhinji sa trpezarijom, a sa druge se graniči sa spavaćim prostorom, koji je odvojen na specifičan način.

INT2 Architecture Objedinjenost unutrasnjeg i spoljasnjeg prostora

Kao i u prethodnom primeru, nalazi se na nekoj vrsti platforme, koja je napravljena tako da krije fioke i police za odlaganje posteljine i mnogih sitnica. Interesantan je optički trik kome je ovde pribegnuto. Tretiranje tirkiznom bojom stvorilo je utisak fizičke odvojenosti ovog dela stana. Ovako obojene police kao da stvaraju portal kroz koji će se stupiti u spavaći prostor. U ovom delu je uz zid postavljen i deo koji služi za rad. Postojeći zidovi se funkcionalno iskorišćavaju.

INT2 Architecture Spavanje na platformi

Sa druge strane zida, funkcionalnost je spojena sa estetikom. Naime, u trpezarijskom prostoru su uvek potrebni začini i začinske biljke postavljeni kao dekorativni element.

INT2 Architecture trpezarijski prostor

Ono što je primetno u čitavom stanu je korišćenje nameštaja sa vitkim i elegantnim nogicama- sofa, sto, Eames stolice, te one za radnim stolom… To treba da imate u vidu ukoliko živite u malom prostoru. Ovakav izbor nameštaja doprinosi efektu lakoće i prostranosti. Kuhinja je lepa, tipično skandinavska. Bela boja i drvo u kombinaciji sa divnim izborom pločica, koje unose dozu dinamike.

INT2 Architecture Trpezarija jednosobnog stana

INT2 Architecture Pogled iz trpezarijskog prostora

Nastavlja se ka lođi, koja se i u ovom primeru tretira kao spoljašnji produžetak stana. Na njoj se ponovo vidi spajanje estetike i funkcionalnosti. Vertikalne police su tu za odlaganje sitnica, koje su istovremeno detalji koji unose lično, razbijaju sterilnost i čine život lepšim.

INT2 Architecture Lodja u funkciji trpezarije

INT2 Architecture Lodja

Ukoliko želite, možete uzeti papir i olovku i zapisati sve ono što nam prostorno saopštava ovaj stan, a što je univerzalno primenjivo za svaki mali prostor. Koristite svetle boje podova i zidova. Odvajajte prostor upotrebom različitih tekstura, paterna, boja. Izdužujte prostor prugama. Spajajte funkcionalnost i estetiku.

Ako ste propustili prethodni projekat ovog tima, možete ga videti ovde.

1 Comment

  1. Pingback: Enterijer koji oslikava svog vlasnika | Lepsi Dom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *