30 kvadrata vedrine | Lepsi Dom

30 kvadrata vedrine

By  |  0 Comments

Kroz svoje decenijsko prisustvo na mreži, od čega je veći deo okrenut aktivnom praćenju i bavljenju enterijerom i temama koje su sa njim u vezi, došla sam do jasnog zaključka – ljudi vole boje i paterne. Dizajn enterijera je postao tema koju, kroz mnoštvo stranica, portala i aplikacija možemo da konzumiramo na dnevnom nivou. Često, i sama zaglavljena u gomili sadržaja, tražim odgovor na pitanje šta je to što jedan prostor izdvaja iz mase.

Nevena mi je još jednom potvrdila da vedrina uvek pleni pažnju.

Mali prostori je kradu jednako uspešno. Kao neka vrsta matematičkog zadatka, koji je potrebno rešiti ulažući svu svoju logiku i predani rad.

U novom projektu koji potpisuje EnterijerNA susreću se mali prostor i mnogo vedrine. U pitanju je adaptacija stana od 30 kvadrata u ulici Vojvode Stepe u Beogradu.

Zatečeno i novoprojektovano stanje

Zatečeni prostorni okvir nije odgovarao potrebama novih vlasnika. U svom izvornom obliku, stan je činila jedna velika prostorija , od koje su zidovima odvojeni hodnik i kupatilo.

Želja novih vlasnika je bila da se spavaći prostor fizički odvoji, a da se ostatak stana učini prozračnim i olakšanim.

Nova funkcija je rešena uklanjanjem zida i vrata koji su delili hodnik od ostatka stana, kao i dodavanjem novog zida, kako bi se stvorila spavaća soba. Rešavanje ovog malog prostora, dodatno su zakomplikovali zidovi pod kosinama, jer su za rezultat imali nefunkcionalne uglove.

Rad na ovom projektu za Nevenu je bio zadovoljstvo zbog jasne i kvalitetne komunikacije sa investitorima. Zahtevi su se, uz formiranje spavaće sobe, ticali i obezbeđivanja što više mesta za odlaganje, unošenja svetlosti i boja i oživljavanja zatečenog stanja.

Nevena kaže da se osećala kao da pred sobom ima mali beli papir koji je potrebno popuniti plavetnilom.

Kao i u velikom broju malih stanova, odlučila se za belu boju kao bazu koju će nadograđivati. Dinamika je u stan uvedena na samom ulazu – odabirom neobičnih heksagonalnih pločica, koje se izdvajaju i privlače pažnju. Ton plave boje sa pločica prenešen je na frontove kuhinje, koji su izrađeni od farbanog MDFa.

Kuhinja je dodatno ulepšana zlatnim akcentima, koji godinama ne silaze sa liste omiljenih trendova u uređenju enterijera. Zlatna slavina, ručice i rasveta dodale su karakter kuhinjskom prostoru.

Element koji odvaja kuhinjsku i dnevnu zonu je pult, koji ima ulogu stola za ručavanje. Kontinuitet prostora je postignut i policama koje se nastavljaju na viseće elemente kuhinje. Izvedena je kroz kombinaciju otvorenih i zatvorenih delova, koji omogućavaju odlaganje. Iza troseda je smešten sanduk za odlaganje.

Na ovaj način je suptilno i mudro obezbeđen prostor za smeštanje stvari, koji prostor ne opterećuje, već ga čini prozračnim i lakim.

Detalj koji je vizuelno povećao prostor i na koji je Nevena posebno ponosna jeste veliko ogledalo. Smicanjem zida je dobijen veliki prostor za odlaganje obuće (vlasnica je kolekcionar) i garderober, na čije je frontove zalepljeno ogledalo. Na ovaj način prostor je praktično udvostručen. Možda ne u kvadratima, ali u utisku svakako.

Put na kome su se u velikoj meri našli zlatni detalji naveo je vlasnike da sugerišu neke od postojećih komada koje imaju (klub stočić i lampa), a prate ovaj ritam. Ovo je bio odličan način za unošenje male lične istorije u novi prostor.

Dnevna zona stana akcentovana je žutom foteljom i tabureom neobičnog dizajna, koji su svoje mesto našli uz biblioteku, formiranu u nezgodnom, kosom uglu prostora.

Spavaća soba je rešena na način da omogući puno prostora za odlaganje i da nastavi vedar duh stana. Ormari su rađeni po meri, prateći kosine i uglove, pa su stoga različitih dubina. Urađeni su kroz kombinaciju farbanog MDFa i univera.

Iako je inicijalna ideja bila da kupatilo ne doživljava nikakve promene, vlasnici su pristali na neke, minimalnog opsega. Ofarbane su pločice, zamenjene sanitarije, urađena je komoda za umivaonik i jedna koja sakriva bojler.

Komunikacija klijenta i projektanta je ključ koji donosi ovakve rezultate. Energija se preliva na prostor, koji postaje scenografija za svakodnevicu punu radosti.

Javite nam kakvi su Vam utisci o ovoj adaptaciji.

Kako bi Vam utisak bio što potpuniji, pokazaćemo Vam i neke before/after slike.

Arhitekta i osnivač portala Lepši Dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *